Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter")
Lijst van andere websites (Druk op Enter)

Laatste nieuws

Persbericht

 
 
 
 

Debat over steunmaatregelen melkveehouders

Plenaire vergadering Landbouw25-05-2016 - 18:00

EP-leden debatteren op donderdag met landbouwcommissaris Phil Hogan over maatregelen ter ondersteuning van de melkveesector die zwaar lijdt onder de lage melkprijzen die weinig tekenen van herstel laten zien. Maatregelen zouden de druk op boeren moeten verlichten en hun inkomen moeten stabiliseren. Factoren die ten grondslag liggen aan de lage prijzen zijn o.m. de Russische ban op import uit de EU, het aflopen van het systeem van melkquotums in 2015 en een terugval in de vraag op de wereldmarkt. (Lees meer: Debat over steunmaatregelen melkveehouders )

 

Opening van de zitting met eerbetoon aan Marco Pannella

Plenaire vergadering Instellingen25-05-2016 - 17:54
European Parliament President, Martin Schulz, is pictured next to Dutch King, Willem Alexander, during the opening of May 2016 plenary session in Brussels  

Voorzitter Martin Schulz bracht een eerbetoon aan Marco Pannella, die op 19 mei overleed. Hij herinnerde hem als een lang-dienende Italiaanse parlementariër met wie hij vele jaren heeft gewerkt, als een voorvechter van mensenrechten, pacifisme en pluralisme, een fervent tegenstander van de doodstraf, een pleiter voor rechten van gevangenen en van LGBT's, en als een vroege voorstander van gelijke rechten voor mannen en vrouwen. (Lees meer: Opening van de zitting met eerbetoon aan Marco Pannella )

 

ZM Koning Willem-Alexander: "Er is niets wat zo snel went als vrede"

Plenaire vergadering Instellingen25-05-2016 - 17:45
Koning Wiillem-Alexander  

Voor het eerst sinds zijn toetreding tot de troon in april 2013, heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het Parlement in Brussel toegesproken. De Koning, die over identiteit en solidariteit sprak, zei: " Er is niets wat zo snel went als vrede," en ging verder “Ik behoor tot de eerste generatie Europeanen in de geschiedenis die dit geluk ten deel valt. En ik wens komende generaties datzelfde geluk toe.” (Lees meer: ZM Koning Willem-Alexander: "Er is niets wat zo snel went als vrede" )

 

New Digital Single Market proposals are a step in the right direction, MEPs say

Plenary Session Free movement of goods / Free movement of services / Information society25-05-2016 - 17:44

New initiatives to allow consumers and companies to buy and sell products and services online more easily across the EU were welcomed by most MEPs in a debate with Commission Vice-President for the Digital Single Market, Andrus Ansip, on Wednesday. Parliament will co-decide on equal footing with the EU Council of Ministers on the Digital Single Market legislative proposals. (Read more: New Digital Single Market proposals are a step in the right direction, MEPs say )

 

Virtuele valuta: "De technologie ontwikkelt zich snel en we moeten volgen"

Plenaire vergadering Buitenlandse/internationale handel / Economische en monetaire zaken25-05-2016 - 15:02
MEP Weiszacker  

De afgelopen jaren zijn er munten zoals Bitcoin bijgekomen die niet zijn uitgegeven door banken, maar in de digitale wereld bestaan en vertrouwen op openbare en gedeelde databases om saldi en transacties op te volgen. De EU moet een task force opzetten om de ontwikkelingen op dit gebied te volgen en bereid zijn om, indien nodig, met regelgeving te komen, stelt een verslag waarover de leden op 25 mei plenair debatteren. We spraken met de rapporteur Jakob von Weizsäcker (S&D, Duitsland). (Lees meer: Virtuele valuta: "De technologie ontwikkelt zich snel en we moeten volgen" )

 

Mensenrechten verdedigen in het digitale tijdperk

overig Mensenrechten24-05-2016 - 18:32
Oproep vrijlating Badawi  

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken belichaamt de steun van het Parlement voor de mensenrechten. Gedurende het jaar komt het Sacharovprijs netwerk van voormalige laureaten bijeen om de stand van de mensenrechten te bespreken. Op 23 en 24 mei kwamen negen voormalige Sacharov-laureaten in Brussel bijeen om onder anderen te bespreken hoe de uitdagingen van mensenrechtenactivisten aan het digitale tijdperk kunnen worden aangepast. (Lees meer: Mensenrechten verdedigen in het digitale tijdperk )

 

Van geoblocking tot cloudcomputing: gids voor het digitale tijdperk

overig Informatiemaatschappij24-05-2016 - 17:48
Een computerscherm met een wolkje ©BELGA_Zoonar_N_Menijes  

Elke dag gebruiken 315 miljoen Europeanen het internet. Om te zorgen dat de mogelijkheden van het digitale tijdperk worden benut om groei en werkgelegenheid aan te jagen, presenteerd deCommissie in 2015 de strategie voor de Digitale Eengemaakte markt. Daarnaast bereikten het EP en de Raad een akkoord over een verbod op roaming-kosten in 2017 en gelijke behandeling van alle internetverkeer. Op 25 mei bespreken de leden nieuwe voorstellen van de Commissie om de electronische handel aan te jagen. (Lees meer: Van geoblocking tot cloudcomputing: gids voor het digitale tijdperk )

 

EP-leden bezoeken vluchtelingenkampen in Griekenland

overig Justitie en binnenlandse zaken / Delegaties24-05-2016 - 16:28
Idomeni  

Een delegatie van de commissie Burgerlijke vrijheden bracht vorige week een bezoek aan Griekenland om de situatie aan de buitengrenzen van de EU en de uitvoering van de EU-Turkije deal te evalueren. De delegatie werd geleid door de Hongaar Péter Niedermüller (S&D). De leden ontmoetiten ook vertegenwoordigers van de Griekse autoriteiten, internationale organisaties en niet-gouvernementele organisaties. (Lees meer: EP-leden bezoeken vluchtelingenkampen in Griekenland )

 

Anti-tax avoidance: close tax gap with low-tax third countries, say MEPs

ECON Economic and monetary affairs24-05-2016 - 14:42

The European Commission's proposal for an EU anti-tax avoidance directive was welcomed by Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee in a resolution voted on Tuesday. MEPs nonetheless advocated stricter limits on deductions for interest payments and an effective corporate tax rate of 15%. (Read more: Anti-tax avoidance: close tax gap with low-tax third countries, say MEPs )

 

The rise in jihadist attacks, terrorists' profiles and the special role of women in ISIS, recruitment of young people on social media and ISIS communication strategies, terrorist financing, the links between terrorism and crime and striking the right balance between privacy and security on encryption were among the topics debated by Civil Liberties Committee MEPs and Head of the Europol Counter Terrorism Centre Manuel Navarrete Paniagua on Monday afternoon. (Read more: Security: civil liberties MEPs debate changing trends in terrorist threats )