Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter")
Lijst van andere websites (Druk op Enter)

Laatste nieuws

Persbericht

 
 
 
 

Parlement stemt over visumvrij reizen voor Oekraïense burgers

Plenaire vergadering Visumbeleid / Externe betrekkingen30-03-2017 - 15:51
Vlag van de EU en Oekraine ©AP Images/European Union-EP  

De afgelopen drie jaar heeft het Europees Parlement zich steeds solidair getoond met Oekraïne door de roep van de bevolking voor verandering, politieke en economische hervormingenen en nauwere banden met Europa te steunen. Het Parlement veroordeelde de militaire inzet van Rusland en de illegale annexatie van de Krim. Een visumvrije regeling voor Oekraïense burgers die naar de EU willen reizen, staat volgende week op de plenaire agenda voor stemming. (Lees meer: Parlement stemt over visumvrij reizen voor Oekraïense burgers )

 
Conference of Presidents after the UK government’s triggered of Article 50 TEU  

De conferentie van voorzitters heeft een motie voor een resolutie goedgekeurd die is opgesteld door de leiders van vier politieke fracties en de parlementaire commissie Constitutionele zaken, waarin zij hun voorwaarden uiteenzetten voor een definitieve goedkeuring door het Europees Parlement van de uittredingsovereenkomst met het Verenigd Koninkrijk. Over de ontwerpresolutie wordt volgende week woensdag gedebatteerd en gestemd door het voltallig Europees Parlement. (Lees meer: Brexit: voorwaarden europarlementariers voor goedkeuring uittredingsakkoord VK )

 

Artikel 50: hoe over de toekomst van de EU-Britse betrekkingen wordt beslist

overig Toekomst van Europa/Europese integratie / Grondwet / Instellingen / Verdragen29-03-2017 - 10:48
Infogratiek  

De Britse regering heeft vandaag aangekondigd dat het beroep doet op artikel 50 van het Verdrag van de EU. Dit betekent de formele melding van haar voornemen zich uit de EU terug te trekken. Vanaf vandaag hebben het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU twee jaar om een uittredingsovereenkomst uit te onderhandelen. Verder moeten de toekomstige handelsbetrekkingen worden bepaald, hoewel dit naar verwachting langer zal duren. Lees verder voor meer informatie over de procedure. (Lees meer: Artikel 50: hoe over de toekomst van de EU-Britse betrekkingen wordt beslist )

 
Sadiq Khan (links) en Antonio Tajani  

“We kunnen de EU verlaten maar we verlaten Europa niet,”, zei de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, bij zijn bezoek aan het Europees Parlement op 28 maart. “Voor kwesties van veiligheid en defensie tot financiën en cultuur, zijn we nog steeds van plan om deel uit te maken van de Europese familie.” Khan ontmoette EP-voorzitter Antonio Tajani om kwesties als veiligheid en de Brexit te bespreken. “Het is in niemands belang dat Londen of het Verenigd Koninkrijk worden gestraft,” zei Khan. (Lees meer: Sadiq Khan: “Nog steeds van plan om deel uit te maken van de Europese familie” )

 

Terrorismebestrijding: “We moeten snel en efficiënt doorpakken”

overig Veiligheid en defensie28-03-2017 - 14:38
Matthias Fekl, Thomas de Maizière en Claude Moraes, voorzitter van de commissie Burgerlijke vrijheden  

Op 27 maart, enkele dagen na een terroristische aanslag in Londen, kwamen de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, en zijn Franse collega, Matthias Fekl, samen om de veiligheidssituatie in de EU te bespreken met de commissie Burgerlijke vrijheden. Beiden spraken over de noodzaak om de buitengrenzen te beveiligen, beter gegevensuitwisseling tussen de lidstaten en de aanpak van nieuwe uitdagingen op het gebied van radicalisering en terrorisme. (Lees meer: Terrorismebestrijding: “We moeten snel en efficiënt doorpakken” )

 

Plans to make it easier to move money around within the EU’s long-run budget, to help tackle urgent challenges such as the migration crisis, strengthening security, boosting growth and creating jobs, were backed by the Budgets Committee on Monday. Parliament has long fought for greater flexibility within the Multi-annual Financial Framework (MFF), which would apply for the remainder of the 2014-2020 MFF. (Read more: Budgets MEPs back flexibility: €6bn more for jobs, growth and tackling migration )

 

MEPs vote to close loopholes for exploiting EU and third country tax differences

ECON Economic and monetary affairs27-03-2017 - 18:29

Economic and Monetary Affairs Committee MEPs have voted to close loopholes which allow some of the world’s largest corporations to avoid paying tax on profits by exploiting differences in the tax systems of EU and third countries. (Read more: MEPs vote to close loopholes for exploiting EU and third country tax differences )

 

Tajani over zestig jaar Europese Unie: “We mogen trots zijn”

overig Instellingen27-03-2017 - 15:36
Ondertekenen van de verklaring van Rome  

“De droom van een verenigd Europa heeft ons de kans gegeven om de nachtmerrie van de oorlog voorgoed achter ons te laten,” zei EP-voorzitter Antonio Tajani toen hij afgelopen weekend samen met de fractievoorzitters Rome bezocht voor de viering van zestig jaar het verdrag van Rome. “We mogen er trots op zijn om deze erfenis aan onze kinderen door te geven: de vrijheid om te reizen, studeren, werken en een bedrijf te beginnen,” zei Tajani bij de ondertekening van de “Verklaring van Rome”. (Lees meer: Tajani over zestig jaar Europese Unie: “We mogen trots zijn” )

 

Security: committee debate with French and German ministers on Monday at 17.00

LIBE Justice and home affairs27-03-2017 - 13:13

German federal Minister of the Interior Thomas de Maizière and French Minister of the Interior Matthias Fekl will debate EU measures to improve the security situation in Europe and future challenges in the field with the Civil Liberties Committee on Monday from 17.00 to 19.00. (Read more: Security: committee debate with French and German ministers on Monday at 17.00 )

 
EP-gebouw Brussel  

Een debat over veiligheidskwesties met de Duitse en Franse ministers van Binnenlandse Zaken en een bezoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, staan deze week op de agenda. De Britse regering is van plan artikel 50 te gebruiken om het proces voor uittreding uit de EU te starten. De parlementaire commissies stemmen over een tussentijdse herziening van het meerjarig financieel kader en de aanpak van belastingontduiking door multinationals. (Lees meer: Deze week: veiligheid, belastingontwijking, meerjarig financieel kader )