Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 
 

Elítélte az Aleppóban zajló műveleteket Al-Mawwas Abdulrahman, a Szíriai Polgári Védelmi egység egyik vezető tagja december 5-i felszólalásában a külügyi és fejlesztési szakbizottság ülésén. Al-Mawwas Abdulrahman hangsúlyozta, hogy a közelgő rendkívüli humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében sürgősen repüléstilalmi zónákat és humanitárius folyósót kell létrehozni Aleppóban. A Szír Polgári Védelem önkéntes mentői, a Fehér sisakosok már több tízezer embert menekítettek ki a területről. (Tovább: Szíriai önkéntesek: sürgősen humanitárius folyosót kell létrehozni Aleppóban )

 

Új uniós irányelv a terrorizmus megfékezésére: szavazás az EP-ben

Egyéb Bel- és igazságügy / Biztonság és védelem05-12-2016 - 19:33
 

Több ezer európai csatlakozott különböző terrorszervezetekhez Irakban és Szíriában, akik közül a visszatérő külföldi harcosok egyre nagyobb fenyegetést jelentenek Európára. Az állampolgári jogi szakbizottság hétfőn szavaz arról az új, terrorizmus elleni irányelvről, amelyet a tavaly novemberi párizsi terrortámadás után dolgozott ki a Bizottság. Az ebben szereplő javaslatok egyike büntethetővé tenné a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket az egész Unióban. (Tovább: Új uniós irányelv a terrorizmus megfékezésére: szavazás az EP-ben )

 

Clampdown on terrorism -new counter-terrorism law backed by civil liberties MEPs

LIBE Justice and home affairs05-12-2016 - 19:09

Foreign fighters as well as “lone wolves” training and preparing terrorist attacks on European soil will be criminalised under new EU-rules to fight terrorism backed on Monday. (Read more: Clampdown on terrorism -new counter-terrorism law backed by civil liberties MEPs )

 

Mandatory checks at EU external borders: deal done by MEPs and ministers

LIBE Justice and home affairs05-12-2016 - 19:07

All EU citizens and third country nationals entering or leaving the EU will be checked against databases, e.g. of lost and stolen documents, under a draft law informally agreed by MEPs and EU ministers on Monday. (Read more: Mandatory checks at EU external borders: deal done by MEPs and ministers )

 
EP this week  

A szakbizottságok üléseznek a héten az EP-ben. Napirenden lesz az EU helyzete és a terrorizmus elleni küzdelem, és az EP-képviselők szavaznak az új uniós vasúti csomagról. A frakciók a jövő heti strasbourgi plenáris ülést készítik elő, ahol átadják a Szaharov-díjat. (Tovább: Ezen a héten az EP-ben: terrorizmus, Európa jövője, szíriai önkéntes mentők )

 

Transport MEPs back reform of domestic rail services

TRAN Transport05-12-2016 - 17:33

Easier access for all rail operators to domestic rail markets should give rail passengers more choice and better quality services under draft rules backed by Transport and Tourism Committee on Monday. (Read more: Transport MEPs back reform of domestic rail services )

 
INTRO: Remember #EYE2016? Well it’s not over yet! In the past weeks participants at May’s European Youth Event addressed members of the EP on their ideas for a better Europe.  

Májusban mintegy 7500 európai fiatal részvételével rendezték meg az európai ifjúsági rendezvényt (EYE) Strasbourgban, ahol Európa jövőjéről, a fiatalok helyzetéről, és az EU előtt álló feladatokról is szó volt. A rendezvényen megfogalmazott javaslatokból egy jelentés készült, amelyet a parlamenti szakbizottság előtt is bemutattak. A fiatalok ötletei között szerepel például, hogy segítsék a fiatalok külföldi munkavállalását és fejlesszék az angoltanítást az iskolákban. (Tovább: Európai ifjúsági rendezvény: a szakbizottságok előtt a fiatalok javaslatai )

 

Jan Albrecht: az EU–USA adatvédelmi egyezmény magas fokú védelmet biztosít

Plenáris ülés Igazságügyi együttműködés / Bel- és igazságügy02-12-2016 - 11:17
Jan Albercht on Data protection_  

Arról az EU–USA keretmegállapodásról döntött csütörtökön az EP, amely a rendőrségi és igazságügyi együttműködés során továbbított személyes adatok védelmét szabályozza. Jan Philipp Albrecht (zöldpárti, német) témafelelős interjúnkban elmondta, hogy az egyezmény segít visszaállítani a bizalmat a Snowden-ügy után és „magas sztenderdeket és magas fokú védelmet” garantál a magánadatoknak. (Tovább: Jan Albrecht: az EU–USA adatvédelmi egyezmény magas fokú védelmet biztosít )

 

Tunézia elnöke: az iszlám nem összeférhetetlen a demokráciával

Egyéb Külkapcsolatok01-12-2016 - 17:53
Mohamed Beji Caid Essebsi, President of Tunisia, addressing the European Parliament  

Bedzsi Kaid esz-Szebszi tunéziai elnök látogatott az EP-be és találkozott Martin Schulz elnökkel december 1-jén, hogy az EU–Tunézia kapcsolatokról egyeztessenek. Bedzsi Kaid esz-Szebszi történelmi jelentőségűnek nevezete a találkozót, és az EP csütörtöki plenáris ülésén is felszólalt, ahol kiemelte, hogy Tunézia elkötelezett a szabadság és demokrácia iránt. (Tovább: Tunézia elnöke: az iszlám nem összeférhetetlen a demokráciával )

 

Az ENSZ szíriai különmegbízottja: Nem tudom meddig tartható a helyzet Aleppóban

Egyéb Fejlesztés és együttműködés / Külkapcsolatok01-12-2016 - 16:07
De_Mistura_on Syria_  

Karácsonyra teljesen lerombolhatják a kelet-szíriai Aleppót - mondta Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja a külügyi és a fejlesztési szakbizottság keddi ülésén. A szír háború immár a hatodik éve tart, az ország kormányerők által ostromlott keleti feléből a napokban mintegy 50 ezer civilnek kellett elmenekülnie, hogy mentse az életét. Az ENSZ különmegbízottja szerint muszáj, hogy politikai megoldás szülessen a válság megoldására. (Tovább: Az ENSZ szíriai különmegbízottja: Nem tudom meddig tartható a helyzet Aleppóban )