Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

EP-képviselők vizsgálják, hogyan kezeli Törökország a szír menekültválságot

Egyéb Bevándorlás / Humanitárius segély / Küldöttségek08-02-2016 - 16:45
Image of a Syrian refugee camp  

A menekültválság óriási kihívás elé állította az EU-t. A válság egyik gócpontja Törökország, ahol eddig mintegy 2,5 millió szír menekültet regisztráltak. Az EP-képviselők a kezdetektől fogva figyelemmel követik a problémát, a januári plenáris ülésén arra kérték a tagállamokat, hogy mielőbb folyósítsák Törökországnak a beígért 3 milliárd eurós menekülttámogatási keretet. Az EP két delegációja Törökországba utazik a héten, hogy első kézből vizsgálja, hogyan kezeli az ország a menekültválságot. (Tovább: EP-képviselők vizsgálják, hogyan kezeli Törökország a szír menekültválságot )

 
 

Az Egyesült Királyság EU-tagságáról szóló népszavazás volt a fő téma a februári plenáris ülésen, ahol szó volt a migrációról, Schengen jövőjéről, a TISA-ról és az autók károsanyag-kibocsátásáról is. Összefoglaló a februári strasbourgi plenáris ülés eseményeiről. (Tovább: Strasbourgban történt: brit népszavazás, migráció, EKB, társasági adózás, TISA )

 

Lange a TTIP-ről: Ha nem elég ambiciózus az egyezmény, akkor nincs megállapodás

Egyéb Külkereskedelem/Nemzetközi kereskedelem04-02-2016 - 16:50
EP facebook chat with Mr Bernd Lange on TTIP and other trade negotiations  

A kereskedelmi egyezményekről, átláthatóságukról és a munkaerőpiacra, a munkavállalókra, sőt a migrációra gyakorolt hatásukról is kérdezték olvasóink Bernd Lange (szocialista, német) EP-képviselőt, a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság elnökét Facebook-oldalunkon február 3-án. A Parlament TTIP-hez kapcsolódó álláspontjáért felelős EP-képviselő mintegy 60, a nemzetközi kereskedelmi egyezményeket érintő, főként a TTIP-re vonatkozó kérdést válaszolt meg a chaten. (Tovább: Lange a TTIP-ről: Ha nem elég ambiciózus az egyezmény, akkor nincs megállapodás )

 

EU islands: call for action to overcome permanent handicaps

Plenary Session Regional policy04-02-2016 - 12:59
Cyprus Island sea coast  

MEPs urge the European Commission to take concrete steps to address the permanent handicaps that EU islands face and make full use of their potential, in a resolution voted on Thursday. The text also stresses the unique difficulties that southern insular regions face due to the increased migration flows and asks that special tax regimes should continue. (Read more: EU islands: call for action to overcome permanent handicaps )

 

MEPs call for urgent action to protect religious minorities against ISIS

Plenary Session External relations04-02-2016 - 12:53

MEPs urge the international community to take urgent action to counter the systematic mass murder of religious minorities by the so-called Islamic State in Iraq and Syria (ISIS) or Daesh, in a resolution voted on Thursday. The text wraps up a 20 January debate with EU foreign policy chief Federica Mogherini, in which many MEPs called for measures to protect all religious and minority groups against ISIS attacks. (Read more: MEPs call for urgent action to protect religious minorities against ISIS )

 

EU must maintain its aid to Libya, say MEPs

Plenary Session External relations04-02-2016 - 12:33

Economic disintegration and violence in Libya are worsening its fragility and enabling extremist organisations to flourish there, warned MEPs in Wednesday’s debate with Dutch foreign minister Bert Koenders, representing the EU foreign policy chief. Spillovers from Libya’s conflicts are also destabilising the Sahel region, they add. In a resolution voted on Thursday, MEPs urge the EU and international community to be ready to support Libyans’ efforts to implement the Libyan Political Agreement. (Read more: EU must maintain its aid to Libya, say MEPs )

 

Human rights: Crimean Tatars, Mohammed Ramadan, missing publishers in Hong Kong

Plenary Session External relations04-02-2016 - 12:29

Parliament condemns the unprecedented levels of human rights abuses perpetrated against Crimean Tatars, calls on the Bahrain to grant Mohammed Ramadan a royal pardon or to commute his death sentence, and for the immediate safe release of the five missing book publishers in Hong Kong, in three resolutions voted on Thursday. (Read more: Human rights: Crimean Tatars, Mohammed Ramadan, missing publishers in Hong Kong )

 

Szerbia és Koszovó: a képviselők a reformok folytatását kérik

Plenáris ülés Külkapcsolatok04-02-2016 - 12:21
 

A csütörtökön elfogadott két határozatukban a képviselők üdvözölték az EU csatlakozási tárgyalások megkezdését és a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatok normalizálódását. Hangsúlyozták, hogy ezen a kapcsolaton segítene, ha minden EU-tagállam elismerné Koszovót. (Tovább: Szerbia és Koszovó: a képviselők a reformok folytatását kérik )

 

Nők elleni támadások: a képviselők zéró toleranciát kérnek

Plenáris ülés A nők jogai/Esélyegyenlőség04-02-2016 - 11:57
 

A képviselők szerda este Corina Cretu biztos jelenlétében megvitatták a nők ellen nyilvános helyen végrehajtott szexuális zaklatás és erőszak kérdését. Leszögezték, mindent meg kell tenni az elkövetők megtalálásához, és bíróság elé állításához, függetlenül azok kultúrájától vagy származásától. (Tovább: Nők elleni támadások: a képviselők zéró toleranciát kérnek )

 

A brit EU-tagságra vonatkozó reformjavaslatokról vitáztak az EP-képviselők

Plenáris ülés Európa jövője/Európai integráció / Intézmények03-02-2016 - 15:31
UK in the EU: MEPs debate proposed reforms ahead of referendum  

Egy nappal azután, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közzétette az Egyesült Királyság EU-tagságának reformjára vonatkozó javaslatát, az EP a brit népszavazás kérdéseiről vitázott a strasbourgi plenáris ülésen. A vita a február 18–19-i uniós csúcstalálkozót készítette elő, ahol a fő téma a migráció mellett a közelgő brit referendum és a mostani javaslat lesz. Az EP-képviselők többsége úgy véli, hogy mind az Egyesült Királyság, mind az Unió akkor jár jobban, ha az ország EU-tag marad. (Tovább: A brit EU-tagságra vonatkozó reformjavaslatokról vitáztak az EP-képviselők )