Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 
Interview with Pier Antonio Panzeri  

Politikai viszályok, terrorizmus, menekültválság és embercsempészet: csak néhány a megoldandó problémák közül, amelyekkel a mai Líbia küzd. A Maghreb-országokkal való kapcsolatért felelős Pier Antonio Panzerivel (szocialista, olasz) beszélgettünk a líbiai helyzetről és arról, hogyan segíthet az EU az Iszlám Állam elleni fellépésben az országnak. Az EP-képviselő arról is beszélt, hogy az EU–Törökország migrációról szóló megállapodás milyen hatással lesz a menekültválságra és Líbiára. (Tovább: Panzeri: fontos a nemzetközi segítség, hogy ne romoljon a helyzet Líbiában )

 

Visa liberalisation: Turkey must meet all benchmarks before EP can vote

Others Immigration / Visa policy04-05-2016 - 15:40

The European Parliament Conference of Presidents (EP President and political group leaders) today debated the package of proposals adopted by Commission on refugee and migration policies. This package appears to be a balanced and comprehensive one. (Read more: Visa liberalisation: Turkey must meet all benchmarks before EP can vote )

 
Group photo of the 2016 Youth Charlemagne Prize Ceremony in Achen  

A menekültek integrációját mozdítja elő az olasz InteGREAT projekt, az Európai Ifjúsági Károly-díj idei győztese. A második helyen a görög „Searching for Charlemagne” projekt végzett, a harmadik helyezést pedig brit fiatalok szerezték meg a fiatalok nemzetközi konferenciájának ötletével. A díjat minden évben olyan fiatalok által megvalósított ötletek kapják, amelyek elősegítik az európai nemzetek közti kölcsönös megértést. A díjátadót május 3-án tartották a németországi Aachenben. (Tovább: Menekültek integrációját segíti az Európai Ifjúsági Károly-díj győztes projektje )

 

Europe Day - European Parliament open days

Others Institutions04-05-2016 - 10:56

On Sunday 8 May in Strasbourg and on Saturday 28 May in Brussels, the European Parliament and other EU institutions will open their doors to the general public, a unique opportunity to discover the diversity of Europe in a fun and family-friendly atmosphere. (Read more: Europe Day - European Parliament open days )

 

Deal on rules to help elderly and disabled people access online public services

IMCO Citizens' rights / Information society04-05-2016 - 09:51

Public sector bodies' websites and mobile applications will have to be made accessible to everyone, under a provisional deal struck by Parliament and Council negotiators on Tuesday night. Over 167 million EU citizens have a disability (either medical or due to age) which prevents them accessing data and services on the Internet, e.g. to file a tax declaration, apply for an allowance, pay fees or register a child at school. (Read more: Deal on rules to help elderly and disabled people access online public services )

 

Adóügyek: hogyan lehet átláthatóbb a tagállamok adórendszere Európában?

Egyéb Gazdasági és monetáris ügyek / Adózás03-05-2016 - 14:34
infographic illustration on Taxation  

A Luxleaks ügy és a Panama-iratok botrányának köszönhetően az adóügyek még inkább kiemelt helyet kaptak az EP napirendjén. A képviselők már a gazdasági válság kirobbanása óta azon dolgoznak, hogy a szabályozás átalakításával igazságosabbá és átláthatóbbá tegyék az adózást az EU-ban. Összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni a folyamatban lévő változásokról és mi az EP szerepe az adóügyek terén. (Tovább: Adóügyek: hogyan lehet átláthatóbb a tagállamok adórendszere Európában? )

 

Pope Francis to be awarded Charlemagne Prize on 6 May

Others Future of Europe/European integration / Institutions02-05-2016 - 14:37

The award ceremony will take place at the Vatican on 6 May at 12:00. It will be introduced by “laudatio” speeches by European Parliament President Martin Schulz, Commission President Jean-Claude Juncker and Council President Donald Tusk. On the previous day, the three EU Presidents will take part in a panel debate about the state of the EU, preceded by an address by Italian PM Matteo Renzi. (Read more: Pope Francis to be awarded Charlemagne Prize on 6 May )

 
 

Továbbfejlesztené az EU a lobbisták átláthatósági nyilvántartását és kötelezővé tenné a regisztrációt mindazok számára, akik az uniós intézmények döntéshozatalát kívánják befolyásolni. Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt szervezett a kezdeményezésről. Sylvie Guillaume, az EP alelnöke és Frans Timmermans bizottsági alelnök hétfőn 15 órától konferenciát rendez az EP-ben, ahol szakértőkkel vitatják meg a tapasztalatokat és a terveket. Videónkban összefoglaltuk a fontosabb tudnivalókat. (Tovább: Egyeztetés az EP-ben: kötelezővé tenné az EU a lobbisták nyilvántartásba vételét )

 
EP this week  

Kötelezővé tenné az EU a lobbisták átláthatósági nyilvántartásának használatát, erről egyeztetnek az EP-képviselők szakértőkkel egy hétfői konferencián. Kedden Martin Schulz az Európai Ifjúsági Károly-díj aacheni ünnepségén adja át a díjakat a győzteseknek. Vasárnap az Európa-nap alkalmából a Parlament strasbourgi épülete megnyitja kapuit a látogatók előtt és Budapesten is számos programot szerveznek. A frakciók a jövő heti plenáris ülésre készülnek. (Tovább: Ezen a héten az EP-ben: Európai Ifjúsági Károly-díj, nyílt napok, átláthatóság )

 

Egy lépéssel közelebb vagyunk a roamingdíjak megszűnéséhez

Egyéb A szolgáltatások szabad mozgása29-04-2016 - 08:30
 

Egy lépéssel közelebb kerülünk a roamingdíjak eltörléséhez április 30-án. Ettől a naptól ugyanis a Parlament, a Bizottság és a Tanács tavalyi megállapodásának megfelelően csökkennek a tarifák, 2017. június 15-ét követően pedig már ugyanazt az árat fizetjük, ha hazatelefonálunk, vagy online nézzük a meccset egy másik uniós országban, mintha otthon tennénk ugyanezt. A netsemlegességre vonatkozó új szabályok is életbe lépnek április 30-án. Összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni a változásokról. (Tovább: Egy lépéssel közelebb vagyunk a roamingdíjak megszűnéséhez )