Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter")
Lijst van andere websites (Druk op Enter)

Laatste nieuws

Persbericht

 
 
 
 
De kandidaat-Commissarissen van het team Juncker  

De hoorzittingen van de kandidaat-Commissarissen gaan volgende week in Straatsburg verder. De leden zullen de kandidaat-Commissaris voor vervoer, Violeta Bulc, en Maroš Šefčovič, als vice-president voor de Energie-unie beoordelen na een herschikking van de portefeuilles door Jean Claude Juncker. De stemming voor goedkeuring of afkeuring van de nieuwe Europese Commissie staat gepland voor woensdag. (Lees meer: #EPhearings2014 live: Nieuwe hoorzittingen en de nieuwe Europese Commissie )

 
 
 

Hoe gemakkelijk is het om afspraken tussen regeringsleiders in wetten om te zetten? Wij kijken naar de ontwikkeling van wetgeving van het oorspronkelijke verzoek van de regeringsleiders tijdens de EU-top, tot de definitieve wetteksten zelf, goedgekeurd door de overheden en het EP. De snelheid van dit proces is net zo afhankelijk van het politieke klimaat als van het onderwerp en het is duidelijk dat het vertalen van de beloften in praktische maatregelen geen eenvoudig proces is. (Lees meer: Van wens tot wet: hoe conclusies van EU-toppen (niet altijd) wetten worden )

 
 

MEPs to debate counter-terrorism policies with UN’s Jean-Paul Laborde

AFET External relations16-10-2014 - 09:31
©BELGA_AFP_FABRICE COFFRINI  

The external and internal aspects of policies for combatting terrorism, radicalisation and the rising phenomenon of “foreign fighters” will be the focus of a debate between Foreign Affairs and Civil Liberties, Justice and Home Affairs committees and Jean-Paul Laborde, Executive Director of the UN Counter-Terrorism Executive Directorate (CTED) on Thursday at 11:30. (Read more: MEPs to debate counter-terrorism policies with UN’s Jean-Paul Laborde )

 
 
Vervoer van Ebola-patient Miguel Pajares ©BELGA/AFP PHOTO/SPANISH DEFENSE MINISTRY/INAKI GOMEZ  

Wat begon als een lokale uitbraak van het Ebola-virus in West-Afrika, is nu verder verspreid. Inmiddels heeft de eerste overdracht van het virus op Europese bodem plaatsgevonden. Terwijl het Europees Centrum voor ziektepreventie en bestrijding het risico van overdracht van Ebola in de EU als extreem laag beschouwd, vinden de leden dat de crisis door de internationale gemeenschap is onderschat. Wij spraken met de voorzitters van de EP-commissies Ontwikkelingssamenwerking en Volksgezondheid. (Lees meer: Ebola: van lokale uitbraak tot mondiale uitdaging op het vlak van veiligheid )

 
 
 

De LUX filmdagen brengen de drie finalisten voor de LUX-prijs 2014 in de bioscoop De prijs wordt ieder jaar door het Europees Parlement uitgereikt maar voordat de laatste stemmen zijn geteld, krijgen filmliefhebbers ook de kans om de drie films te zien en hun favoriet te kiezen. Dit jaar tellen de LUX filmdagen 165 vertoningen tijdens filmfestivals, speciale vertoningen en evenementen, vergezeld door presentaties, debatten en rondetafelgesprekken. (Lees meer: Een herfst in bewegend beeld: de LUX-filmdagen komen naar de bioscoop! )

 
 
Vluchtelingen uit Kobane izjn aangekomen in Turkije ©BELGA_Zumapress_Sebastian Backhaus  

De afgelopen jaren hebben meer dan negen miljoen Syriërs hun huizen moeten verlaten. Met de overwinningen van IS in zowel Syrië als Irak, wordt de situatie erger. "Geen conflict heeft ooit gezorgd voor zoveel doden, zoveel vluchtelingen en zoveel ontheemden in zo weinig tijd", zei Frej Fenniche (ONHCR) tijdens een hoorzitting op maandag. De meeste EP-leden vonden dat de EU-lidstaten meer vluchtelingen moet accepteren en verdere steun aan de buurlanden moeten geven. (Lees meer: Syrië en Irak: groeiende aantallen vluchtelingen zetten buurlanden onder druk )

 
 

Het EP bespreekt voortgang gendergelijkheid en strategie na 2015

overig Rechten van de vrouw/Gelijke kansen14-10-2014 - 13:00
Genoveva Tisheva en Claudia Menne  

Op 13 oktober hield de commissie Rechten van de vrouw een hoorzitting over de gelijkheid van vrouwen en mannen. Een verslag hierover wordt momenteel opgesteld door de Belgische sociaaldemocraat, Marc Tarabella. Na de hoorzitting werd een eerste gedachtewisseling over een initiatiefverslag van de Duitse sociaaldemocrate Maria Noichl gehouden over een strategie voor de gelijkheid tussen vrouwen en mannen na 2015. (Lees meer: Het EP bespreekt voortgang gendergelijkheid en strategie na 2015 )

 
 

European Semester: act on your economic policy pledges, MEPs urge EU countries

ECON Economic and monetary affairs13-10-2014 - 17:51

EU countries need to do more to put their EU economic policy reform pledges into effect at home, especially in the euro area, urged Economic and Monetary Affairs Committee MEPs on Monday. Noting that only 10% of the European Commission's country-specific reform recommendations (CSRs) for 2013 were implemented in full and that little or no progress was made on 45% of them, MEPs also pressed the Commission and the Eurogroup President to see that they are put into practice. (Read more: European Semester: act on your economic policy pledges, MEPs urge EU countries )

 
 

Over 3,100 workers made redundant by Peugeot Citroën Automobiles (PSA) in France and crude steel producer Carsid SA Belgium are to get EU aid worth €13.5 million to help them to find or create new jobs. The European Globalisation Adjustment Fund (EGF) aid, approved by Budgets Committee MEPs on Monday, still has to be approved by Parliament as a whole and the Council of Ministers. (Read more: EU job-search aid for former car workers in France and steel workers in Belgium )

 
 

Nieuwe voedingsmiddelen: innovatie of risico voor de gezondheid?

overig Consumenten / Volksgezondheid / Voedselveiligheid13-10-2014 - 16:42
Chia ©BELGA-EASYFOTOSTOCK  

De milieucommissie bespreekt vandaag een ontwerpverslag over nieuwe voedingsmiddelen. Het doel van de voorgestelde verordening is om nieuwe voedingsmiddelen te definiëren en de vergunningsprocedure te stroomlijnen. In 2008 deed de Commissie al een voorstel om de bestaande verordening aan te passen maar er werd toen geen overeenstemming bereikt omdat dat voorstel ook het voedsel afkomstig van gekloonde dieren omvatte. Het nieuwe voorstel sluit voedsel van gekloonde dieren uit. (Lees meer: Nieuwe voedingsmiddelen: innovatie of risico voor de gezondheid? )