Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

A reform of the EU Emissions Trading Scheme (ETS), informally agreed with the Latvian Presidency of the Council of Ministers, was backed by the Environment Committee on Tuesday. The reform aims to reduce the surplus of carbon credits available for trading in order to support the price of the emission rights. The scheme would start operating in 2019. (Read more: CO2 market fix: Environment Committee MEPs back deal with Council )

 

Da bi otroci jedli več sadje in zelenjave, poslanci pripravljajo ukrepe

Plenarno zasedanje Kmetijstvo26-05-2015 - 16:08
Happy children and healthy food ©BELGA_AGEFOTOSTOCK_D.Cervo  

Raziskave kažejo, da otroci in mladostniki ne uživajo dovolj sadja in zelenjave. V Evropski uniji želijo zato vrtcem in šolam olajšati oskrbo s temi za zdrav razvoj zelo pomembnimi živili. Poslanci bodo na plenarnem zasedanju 27. maja glasovali o zakonodaji, ki bo vzpostavila skupen evropski program za oskrbo izobraževalnih institucij s sadjem in zelenjavo, pa tudi mlekom in bananami. (Preberite več: Da bi otroci jedli več sadje in zelenjave, poslanci pripravljajo ukrepe )

 
EP this week  

Poslanci bodo v odboru v trgovino v četrtek opravili ključno glasovanje o sporazumu med EU in ZDA o trgovini in vlaganjih (TTIP). Dan pred tem bo na plenarnem zasedanju v Bruslju poslance nagovoril generalni sekretar OZN Ban Ki Moon. V odborih bodo poslanci ta teden govorili še o zmanjševanju izpustov CO2, krepitvi bančnega sistema EU in kibernetski varnosti. (Preberite več: Ta teden v Parlamentu: TTIP, Ban Ki Moon in krepitev bančnega sistema )

 

Central African Republic: MEPs to debate with interim president

AFET External relations26-05-2015 - 13:13

The foreign affairs committee meets Catherina Samba-Panza, interim president of the Central African Republic (CAR), at 16.30 on Tuesday. They are expected to debate the recently concluded national reconciliation forum in Bangui, preparations for the general and presidential elections, the political transition, the EU military advisory mission (EUMAM) in CAR and security-sector reform. (Read more: Central African Republic: MEPs to debate with interim president )

 

Insolventnost: kako podjetjem omogočiti drugo priložnost?

Plenarno zasedanje Pravosodje in notranje zadeve / Gospodarske in denarne zadeve22-05-2015 - 10:29
Insolvency proceedings  

Zaradi insolventnosti podjetij, torej njihove nezmožnosti v daljšem roku poravnavati svoje obveznosti, v Evropski uniji vsako leto delo izgubi 1,7 milijona ljudi. Insolventnost se lahko konča v stečajnem postopku, kjer je imetje podjetja prodano na dražbah, z denarjem pa se nato poravnavajo obveznosti. Poslanci so 20. maja podprli zakonodajo, ki bi podjetjem pomagala preživeti insolvenčno krizo. (Preberite več: Insolventnost: kako podjetjem omogočiti drugo priložnost? )

 

Majsko plenarno zasedanje: priseljevanje, materinski dopust, digitalni trg

Plenarno zasedanje Institucije22-05-2015 - 09:00
 

Na plenarnem zasedanju, ki je v Strasbourgu potekalo med 18. in 21. majem, so poslanci od držav članic zahtevali, naj pospešijo sprejemanje zakonodaje o skupnih pravilih za materinski dopust v EU. Razpravljali so o tudi ukrepih za soočanje z valom beguncev, ki želijo priti v unijo, posvetili so se še preprečevanju financiranja oboroženih skupin z minerali in boju proti pranju denarja. (Preberite več: Majsko plenarno zasedanje: priseljevanje, materinski dopust, digitalni trg )

 

Parliament urges EU member states to gear up for new security challenges now

Plenary Session External relations21-05-2015 - 12:56

Today’s unprecedented level of instability at EU borders demands that the EU and its member states shoulder more responsibility for their security and defence now, say MEPs in a resolution voted on Thursday. They urge member states to use Common Security and Defence Policy tools more effectively, improve the fit between external and internal security measures, and pool and share resources, so as to counter terrorism, fight organised crime, strengthen cyber-defence and cope with migration. (Read more: Parliament urges EU member states to gear up for new security challenges now )

 

Human rights: Zimbabwe; Thailand; Swaziland

Plenary Session Humanitarian aid / Development and cooperation21-05-2015 - 12:20

Parliament passed three resolutions on Thursday, calling for Zimbabwean human rights activist Itai Dzarana to be found immediately; the release of all political prisoners in Swaziland; protection for Rohingya asylum seekers and action against human trafficking in Thailand. (Read more: Human rights: Zimbabwe; Thailand; Swaziland )

 

Minerali s konfliktnih območij: poslanci za obvezno certificiranje uvoznikov

Plenarno zasedanje Zunanja/mednarodna trgovina20-05-2015 - 18:21
Spiranje zlata v reki, Iga Barriere, Bunja, SV Kongo; 16/02/2009  

Parlament je v sredo s 402 glasovoma proti 118 in 171 vzdržanimi glasovi sprejel stališče do zakonodajnega predlog za dodatni nadzor nad uvozom kositra, tantala, volframa in zlata s konfliktnih območij. Uvozniki teh mineralov in kovin bi morali biti obvezno certificirani, da bi zajezili prihodke oboroženih skupin v konfliktnih območjih. (Preberite več: Minerali s konfliktnih območij: poslanci za obvezno certificiranje uvoznikov )

 

Peterle: Pomoč EU pri stabilizaciji nekdanje jugoslovanske republike Makedonije

Plenarno zasedanje Institucije / Širitev20-05-2015 - 16:53
MEP Alojz PETERLE on FYROM  

Poslanci bodo na plenarnem zasedanju 20. maja o politični krizi v nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji razpravljali z vodjo evropske diplomacije Federico Mogherini. Država je status kandidatke za vstop v EU dobila decembra 2005, v zadnjem času pa jo pretresajo nasilje in protesti. O položaju smo se pogovarjali z vodjo delegacije Parlamenta za to balkansko državo, slovenskim poslancem Alojzom Peterletom (ELS). (Preberite več: Peterle: Pomoč EU pri stabilizaciji nekdanje jugoslovanske republike Makedonije )