Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

Новини

Съобщения за пресата

 
 
 
 

Новите предложения за единния цифров пазар са стъпка в правилната посока

Пленарна сесия Свободно движение на стоки / Свободно движение на услуги / Информационно общество25-05-2016 - 18:03

Новите инициативи, които ще позволят на потребителите и компаниите трансграничната онлайн покупка и продажба на продукти и услуги, бяха приветствани от повечето евродепутати по време на дебат с заместник-председателя на Европейската комисия за единния цифров пазар Андрус Ансип в сряда. Парламентът решава на равна нога със Съвета на министрите на ЕС относно законодателството в тази сфера. (Продължение: Новите предложения за единния цифров пазар са стъпка в правилната посока )

 

Дебат относно мерки за кризата в цените на млякото

Пленарна сесия Селско стопанство25-05-2016 - 18:00

Цените на млякото в ЕС се сриват и няма признаци за промяна. В четвъртък от 9.30 ч. българско време евродепутатите ще разпитат комисар Фил Хоган относно мерки за подпомагане на млекопроизводителите и стабилизиране на техните доходи. Сред факторите, обвинени за кризата, са руската забрана за внос от ЕС, краят на млечните квоти през 2015 г. и намаляването на търсенето на световните пазари. (Продължение: Дебат относно мерки за кризата в цените на млякото )

 

Откриване: в памет на Марко Панела

Пленарна сесия Институции25-05-2016 - 16:33
European Parliament President, Martin Schulz, is pictured next to Dutch King, Willem Alexander, during the opening of May 2016 plenary session in Brussels  

Председателят Шулц отдаде почит на Марко Панела, който почина на 19 май. Той си спомни за дългогодишния италиански евродепутат Панела като за страстен защитник на правата на човека, пацифизма и плурализма, твърд противник на смъртното наказание, застъпник за правата на затворниците, правата на ЛГБТ, както и равенството между мъжете и жените. (Продължение: Откриване: в памет на Марко Панела )

 

Виртуални валути: „Технологията се развива бързо и ние трябва да я следим“

Пленарна сесия Външна/международна търговия / Икономически и парични въпроси25-05-2016 - 13:00
Якоб фон Вайцзекер  

Развитието на технологиите доведе до появата на валути като Bitcoin, които не са издадени от банки, а съществуват онлайн и разчитат на публични и споделени бази данни за потвърждаване на истинността на салда и транзакции. ЕС трябва да изгради оперативна група, за да следи развитията в тази област, и да бъде готов да предложи правила, заявява доклад, който депутатите ще обсъдят в пленарна зала на 25 май и ще гласуват на 26 май. Разговаряхме с докладчика на ЕП Якоб фон Вайцзекер (С&Д, Германия). (Продължение: Виртуални валути: „Технологията се развива бързо и ние трябва да я следим“ )

 
Илюстрация на облак върху компютър  

Всеки ден 315 милиона европейци ползват Интернет, за да четат новини, да гледат филми, да пазаруват или просто да поприказват с приятели. Технологиите променят нашия свят и отварят нови врати за растеж и заетост. На 25 май Европейският парламент ще обсъди с Комисията и Съвета нови стъпки за улесняване на електронната търговия, базирани на стратегията за изграждане на единен цифров пазар. Представяме Ви някои от термините, които са в центъра на дебата. (Продължение: От услуги в облак до роуминг: терминологичен речник на ЕП за дигиталната епоха )

 
Снимка на носители на наградата "Сахаров" с плакат на Раиф Бадауи  

Предизвикателствата и възможностите, които откриват дигиталните технологии пред активистите за правата на човека, бяха тема на дебат в Европейския парламент в Брюксел между девет носители на наградата „Сахаров“ и евродепутати. Много от тях предупредиха, че властите могат да използват новите технологии, за да ограничават правата и да преследват дисиденти. Форумът на 23-24 май бе част от поредица събития, организирани през годината от ЕП със защитници на човешките права от цял свят. (Продължение: Борбата за свобода в цифровия свят: дебат в ЕП с носители на наградата „Сахаров“ )

 

Защита на личните данни: Парламентът разисква новото споразумение със САЩ

Пленарна сесия Правосъдие и вътрешни работи / Външни отношения24-05-2016 - 18:42
Илюстрация на мултимедиен сървър  

През октомври 2015 г. Европейският съд постанови, че действащото споразумение със САЩ за защитата на личните данни на европейците, обработвани в САЩ, не дава достатъчно гаранции предвид масовото наблюдение на комуникациите от американските власти. Това сложи край на тогавашните договорености за преноса на данни, но новото споразумение се сблъсква с подобни въпроси. На 25 май Европейският парламент ще обсъжда темата в пленарен дебат. (Продължение: Защита на личните данни: Парламентът разисква новото споразумение със САЩ )

 

Anti-tax avoidance: close tax gap with low-tax third countries, say MEPs

ECON Economic and monetary affairs24-05-2016 - 14:42

The European Commission's proposal for an EU anti-tax avoidance directive was welcomed by Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee in a resolution voted on Tuesday. MEPs nonetheless advocated stricter limits on deductions for interest payments and an effective corporate tax rate of 15%. (Read more: Anti-tax avoidance: close tax gap with low-tax third countries, say MEPs )

 

Кризата с бежанците: Депутати от ЕП се запознаха с условията в лагери в Гърция

Други Правосъдие и вътрешни работи / Делегации23-05-2016 - 18:53
Две деца бежанци сред палатки в лагера Идомени, Гърция  

Депутати от комисията на ЕП по граждански свободи посетиха миналата седмица Гърция, за да се запознаят със ситуацията с бежанците на външните граници на ЕС и да направят оценка на изпълнението на споразумението с Турция за управление на миграционния поток. Делегацията, предвождана от Петер Нидермюлер (С&Д, Унгария), отиде в няколко лагера и се срещна с представители на гръцките власти и международни организации. (Продължение: Кризата с бежанците: Депутати от ЕП се запознаха с условията в лагери в Гърция )

 

The rise in jihadist attacks, terrorists' profiles and the special role of women in ISIS, recruitment of young people on social media and ISIS communication strategies, terrorist financing, the links between terrorism and crime and striking the right balance between privacy and security on encryption were among the topics debated by Civil Liberties Committee MEPs and Head of the Europol Counter Terrorism Centre Manuel Navarrete Paniagua on Monday afternoon. (Read more: Security: civil liberties MEPs debate changing trends in terrorist threats )