Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 
 

A kulturális örökség fontos szerepet tölt be napjainkban amikor egyre fokozódik a kulturális sokszínűség az európai társadalmakban, emellett hozzájárul a gazdasághoz, a munkahelyteremtéshez és növekedéshez. A Parlament az április 28-i plenáris ülésen szavaz arról, hogy 2018 legyen a kulturális örökség európai éve. A kezdeményezés célja a közös történelmi tudat és identitás megőrzése és megerősítése. Videónkban összefoglaltuk, hogy mit is jelent ez pontosan. (Tovább: A kulturális örökség európai éve 2018: a közös európai identitás megőrzéséért )

 
 

Antonio Tajani, a Parlament elnöke az állampolgárok jogainak védelme érdekében szólalt fel a londoni találkozó alkalmával, ahol Theresa May brit miniszterelnökkel a Brexit következményeiről egyeztettek. „Az Európai Parlament üzenete egyértelmű: az állampolgárok érdekeinek lehető legerősebb védelme az elsődleges prioritás számunkra” - mondta az EP-elnök. A képviselők április 5-én fogadták el a Parlament feltételeit az Egyesült Királyság kilépési szerződésének elfogadásához. (Tovább: Brexit: Antonio Tajani Londonban egyeztetett Theresa May brit miniszterelnökkel )

 

Az Európai Unió prioritásai 2017-re: hogy halad a munkával az EP?

Egyéb Intézmények / Bevándorlás / Bel- és igazságügy / Energia / Környezetvédelem19-04-2017 - 18:39
Legislative priorities illustration_  

Az Európai Unió vezetői hat jogalkotási prioritást határoztak meg az idei évre. Ezek olyan fontos területeket érintenek, amelyek mindannyiunk életére hatással vannak, mint például az egyik legnagyobb kihívást jelentő migrációs válság, a biztonsági kérdések és a klímaváltozás. Összefoglaltuk, hogy mely területeken történt előrelépés és hogy haladnak a munkával az EP-képviselők. (Tovább: Az Európai Unió prioritásai 2017-re: hogy halad a munkával az EP? )

 
Mauritania/Malian refugee/ Fati, 13, poses for a picture in Mbera refugee camp, 50 km away from the Mali border, on Wednesday 13/02/13. Fati arrived to the camp in October 2012, when she was six months pregnant along with her husband. Few weeks after their arrival, her husband left for Nouakchott, Mauritania's capital, to look for a job. UNHCR staff observed several cases of child marriages and forced marriages in the camp. This category needs additional support and protection. ©UNHCR/B.Malum  

Minden harmadik 18 év alatti gyermeket házasságra kényszerítenek a fejlődő országokban. Ezzel gyakorlatilag a tanulás, fejlődés lehetőségét és a jövőt veszik el tőlük, hiszen ezek a gyerekek általában kimaradnak az iskolából. Emellett súlyos egészségügyi kockázatokkal kell szembenézniük a korai terhesség miatt, amely az egyik leggyakoribb halálok a lányoknál ezekben az országokban. Az EP-képviselők szakértők társaságában azt vitatták meg kedden, hogy hogyan lehet változtatni a helyzeten. (Tovább: Gyermekházasságok: az EP szerint emberi jogokat sért és véget kell vetni neki )

 

Borzan: Az EU-nak morális és politikai kötelessége az ételhulladék csökkentése

Egyéb Környezetvédelem / Élelmiszer-biztonság12-04-2017 - 14:50
MEP_Borzan  

Az EU-ban évente 88 millió tonna, vagyis fejenként 173 kilogramm ételhulladék termelődik, aminek nemcsak gazdasági következményei vannak, de a környezetre is káros. A környezetvédelmi szakbizottság kedden fogadott el jelentést arról, hogyan lehet csökkenteni az ételhulladék mennyiségét. Biljana Borzan (szocialista, horvát) jelentéstevőt kérdeztük a részletekről. (Tovább: Borzan: Az EU-nak morális és politikai kötelessége az ételhulladék csökkentése )

 
 

A hímes tojások készítése az egyik legismertebb húsvéthoz kötődő hagyomány Európában, Magyarországon azonban a tojás nem csak az ünnepekkor népszerű - hazánk éllovas a fogyasztásban. De vajon tudjuk pontosan, hogy honnan érkezik és milyen minőségű az a tojás, amely az asztalunkra kerül? Az EP több ehhez kapcsolódó, például a tojáskódokkal vagy a tojótyúkok tartásával foglalkozó, jogszabályon is dolgozott. Részletek videónkban. (Tovább: Videó: mit tesz az EU, hogy egészséges tojások kerüljenek a húsvéti asztalra? )

 

Proposals for cutting food waste

ENVI Food safety11-04-2017 - 14:54

Environment MEPs put forward a number of possible measures to cut the EU 88 million tonnes per year food waste by half by 2030 on Tuesday. MEPs called on the European Commission to lift existing restrictions on food donations and stressed a solution is needed for the confusion created for many consumers by the “best before” and “use by” labelling. (Read more: Proposals for cutting food waste )

 

Videó: harc a félretájékoztatás és az álhírek ellen a közösségi oldalakon

Plenáris ülés Intézmények / Külkapcsolatok11-04-2017 - 11:48
 

Az álhírek problémája nem új keletű, de a közösségi médiának köszönhetően mára sokkal gyorsabban terjednek. Az európaiak csaknem fele, a magyarok pedig több, mint fele elsősorban a közösségi média oldalain követi a híreket és továbbítja azokat - általában anélkül, hogy leellenőrizné a forrásukat. Ez különösen nagy probléma a politikai propaganda és a gyűlöletbeszéd esetében, amely komoly fenyegetést jelent a társadalomra, így a Parlament szerint az EU-nak hatékonyabban kell fellépnie ez ellen. (Tovább: Videó: harc a félretájékoztatás és az álhírek ellen a közösségi oldalakon )

 

Migration: MEPs to debate EU return policies

LIBE Immigration10-04-2017 - 18:14

Recent proposals to expedite the return of migrants who are not entitled to refugee status will be debated in the Civil Liberties Committee on Tuesday morning. (Read more: Migration: MEPs to debate EU return policies )

 
EP this week  

Az európai migrációs politika, az ételhulladékok kezelése és a gyermekházasságok kérdése szerepel többek között az EP napirendjén a héten. A szakbizottsági vitákat és meghallgatásokat honlapunkon is élőben lehet követni. (Tovább: Ezen a héten az EP-ben: migráció, az ételhulladékok kezelése, gyermekházasságok )