Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

Giovanni Buttarelli named new data protection watchdog

Others Citizens' rights27-11-2014 - 13:34

The next European Data Protection Supervisor (EDPS) will be Giovanni Buttarelli, Parliament's President Martin Schulz announced in plenary on Thursday. His Assistant Supervisor will be Wojciech Rafał Wiewiórowski. (Read more: Giovanni Buttarelli named new data protection watchdog )

 
 

Evropski poslanci z veliko večino zavrnili nezaupnico Komisiji

Plenarno zasedanje Institucije27-11-2014 - 13:26
Rezaultati glasovanja o nezaupnici 27/11/2014  

Parlament je v četrtek opoldne s 461 glasovi proti 101 in 88 vzdržanimi glasovi zavrnil predlog za nezaupnico Komisiji pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja. Predlog nezaupnice so s 76 podpisi vložili poslanci iz vrst skupine EFDD in samostojnih poslancev po razpravi o "Lux leaks" s predsednikom Junckerjem 12. novembra. Razprava o nezaupnici je bila na dnevnem redu v ponedeljek. (Preberite več: Evropski poslanci z veliko večino zavrnili nezaupnico Komisiji )

 
 

Spletni iskalniki in storitve v oblaku pod drobnogledom evropskih poslancev

Plenarno zasedanje Prosti pretok storitev / Informacijska družba27-11-2014 - 13:05

V resoluciji, ki so jo poslanci sprejeli v četrtek, Evropski parlament poziva države članice EU in Evropsko komisijo, naj odpravijo ovire za razmah digitalnega enotnega trga. Parlamentarci so tudi poudarili, da je dominantnim podjetjem treba preprečiti preveliko koncentracijo na trgu in zlorabo prevladujočega položaja, tudi z izločitvijo iskalnikov iz paketov z drugimi komercialnimi storitvami, če bo potrebno. (Preberite več: Spletni iskalniki in storitve v oblaku pod drobnogledom evropskih poslancev )

 
 

Human rights: blasphemy in Pakistan; kidnapping in Iraq; war crimes in Serbia

Plenary Session Development and cooperation / External relations27-11-2014 - 12:26

Parliament passed three resolutions on Thursday, calling on the Pakistani government to review its blasphemy laws; condemning atrocities by the so-called Islamic State in Iraq; and calling for action against the "wartime rhetoric" and hate speech of provisionally released Serbian war crimes suspect Vojislav Šešelj. (Read more: Human rights: blasphemy in Pakistan; kidnapping in Iraq; war crimes in Serbia )

 
 

Deal secured to boost infrastructure investment in the EU

ECON Economic and monetary affairs27-11-2014 - 09:46

A negotiating team led by Alain Lamassoure (EPP, FR) struck a political deal with the Council and the Commission on European Long Term Investment Funds (ELTIFs) on Wednesday evening. These funds should boost non-bank financing for projects that deliver infrastructure, intellectual property or research results which benefit the real economy and society. (Read more: Deal secured to boost infrastructure investment in the EU )

 
 

Bi moral Parlament priznati Palestino kot državo?

Ostalo Zunanji odnosi26-11-2014 - 18:47
Picture of Fulvio Martusciello, EPP, and Martina Anderson, GUE/NGL, who on the 26th of November debate whether Palestine should be recognized as a state.  ©EuropeanParliament_Pietro_Naj-Oleari
©EuropeanParliament_Pietro_Naj-Oleari  

Švedska je nedavno kot deveta članica Evropske unije Palestino priznala kot državo. O tem naj bi v četrtek glasoval tudi Parlament, a je bilo glasovanje preloženo na decembrsko plenarno zasedanje. Bi priznanje Palestine pomagalo pri vzpostavljanju miru v regiji? O tem smo govorili z Martino Anderson (GUE/NGL, Združeno kraljestvo), vodjo delegacije Parlamenta za odnose s Palestino, in Fulviem Martusciellom (EPP, Italija), vodjo delegacije za odnose z Izraelom. (Preberite več: Bi moral Parlament priznati Palestino kot državo? )

 
 

Parlament obeležil 25. obletnico konvencije ZN o pravicah otrok

Ostalo Institucije / Mladi26-11-2014 - 16:54
Girl blowing out candles on a birthday cake. ©BELGAIMAGE_AGEFOTOSTOCK_67509911  

Konvencija Združenih narodov o pravicah otrok je bila sprejeta novembra 1989, ratificirale pa so jo vse članice OZN, razen Somalije, Južnega Sudana in ZDA. Ob 25 letih podpisa konvencije je razprava o pravicah otrok potekala tudi na plenarnem zasedanju Parlamenta 26. novembra. O tem smo se pogovarjali s podpredsednico Parlamentra Mairead McGuinness (EPP, Irska). (Preberite več: Parlament obeležil 25. obletnico konvencije ZN o pravicah otrok )

 
 

Naložbe v višini 315 milijard evrov za zagon evropskega gospodarstva

Plenarno zasedanje Gospodarske in denarne zadeve26-11-2014 - 16:09
Predsednik Komisije Jean-Claude Juncker in predsednik EIB Werner Hoyer v Evropskem parlamentu (26/11/2014)  

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je napovedal oblikovanje novega evropskega sklada za strateške naložbe, ki naj bi v naslednjih treh letih spodbudil za vsaj 315 milijard evrov dodatnih naložb v gospodarstvo EU. Po predstavitvi na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v sredo, so mu poslanci iz večine političnih skupin izrazili podporo, hkrati pa se zavzeli za hitrejše takojšnje ukrepe za spodbujanje rasti (Preberite več: Naložbe v višini 315 milijard evrov za zagon evropskega gospodarstva )

 
 

Digitalni enotni trg: kako iskalnike ločiti od oglaševanja?

Plenarno zasedanje Državljanske pravice / Informacijska družba26-11-2014 - 15:31
Streaming photo - Live from the EP  

EU naj premisli o tem, kako iskalnike ločiti od komercialnih storitev, piše v resoluciji, o kateri so poslanci na plenarnem zasedanju razpravljali 26. novembra, o njej pa bodo glasovali dan kasneje. Rezultati iskanja bi morali biti nepristranski, ves promet na internetu pa bi moral biti obravnavan enako. (Preberite več: Digitalni enotni trg: kako iskalnike ločiti od oglaševanja? )

 
 

Climate change talks: MEPs chart the course from Lima to Paris

Plenary Session Environment26-11-2014 - 14:03
Iceberg melting down ©BELGA_AGEFOTOSTOCK  

Talks to be held in Lima next month should enable global partners to reach an ambitious climate agreement in Paris in 2015, so as to keep the world on track for a sub-2°C climate warming scenario, Parliament said in a resolution voted on Wednesday. MEPs reiterated the pledge by the EU and its member states to step up contributions to the UN Green Climate Fund. (Read more: Climate change talks: MEPs chart the course from Lima to Paris )