Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Felmérés: számos területen nagyobb szerepet szánnának az EU-nak az európaiak

Egyéb Európa jövője/Európai integráció / Intézmények01-07-2016 - 17:59
 

A terrorizmus elleni harc kell, hogy legyen az elsőszámú prioritás az EU számára, amelyet a munkanélküliség csökkentése, az adócsalás elleni fellépés és a migrációs válság megoldása követ a sorban az Eurobarometer kutatása során megkérdezett európaiak többsége szerint. Magyarországon a válaszadók mintegy háromnegyede nagyobb szerepet szánna az EU-nak a terrorizmus elleni küzdelemben, az egészségügy területén és a migrációt érintő kérdésekben. Interaktív infografikán mutatjuk be az eredményt. (Tovább: Felmérés: számos területen nagyobb szerepet szánnának az EU-nak az európaiak )

 

Mit várnak az EP-képviselők a szlovák uniós elnökségtől?

Egyéb Intézmények01-07-2016 - 17:58
Logo_SK_PRESj_  

Július 1-jétől Szlovákia tölti be az EU Tanács elnöki posztját és hangolja össze az uniós országok munkáját a következő hat hónapban. Az ország célja, hogy hozzájáruljon a fenntartható migrációs- és menekültpolitika kialakításához és a gazdasági növekedéshez, valamint elmélyítse az együttműködést az egységes piacon. A szlovák EU-elnökségnek emellett a brit népszavazás következményeivel is meg kell birkóznia. Szlovák EP-képviselőket kérdeztünk arról, hogy mit várnak az elkövetkezendő időszaktól. (Tovább: Mit várnak az EP-képviselők a szlovák uniós elnökségtől? )

 

Air quality legislation: MEPs strike deal with Council

ENVI Environment01-07-2016 - 16:58

Plans for more ambitious national caps on emissions of key pollutants by 2030, including NOx, particulates and sulphur dioxide, were informally agreed by MEPs and the Dutch presidency of the Council on Thursday. Air pollution causes about 400,000 premature deaths in the EU per year. The agreement now needs to be endorsed by the Environment Committee and Parliament as a whole. (Read more: Air quality legislation: MEPs strike deal with Council )

 

MEPs and ministers struck a deal on a ban on fishing below a depth of 800 meters in the North-East Atlantic. The ban, agreed on Thursday afternoon, will apply to bottom trawling and would also restrict deep-sea fishing to the area where it took place between 2009 and 2011. (Read more: MEPs and ministers strike informal deal to ban deep sea fishing below 800 metres )

 

The EU needs to update its long-term spending plan to cope with unforeseen crises such as mass migration, terrorism and youth unemployment, says the Budgets Committee in a resolution voted on Wednesday. The text is intended as an input to the forthcoming EU Commission’s proposal to revise the EU’s multiannual financial framework (MFF) for 2014-2020. The update should also tackle the recurring backlog of overdue EU payments, and look beyond 2020, add MEPs. (Read more: Update EU’s long-term spending plan to cope with crises, urges Budgets Committee )

 

Martin Schulz: Senkinek sem érdeke, hogy hosszú ideig bizonytalanság legyen

Egyéb Európa jövője/Európai integráció / Intézmények28-06-2016 - 18:08
Press conference of the European Parliament President Martin Schulz  

A lehető leggyorsabban át kell ültetni a brit választópolgárok döntését a gyakorlatba, mégpedig a Parlament bevonásával - mondta Martin Schulz EP-elnök a keddi csúcstalálkozón, ahol az uniós állam- és kormányfők a brit népszavazás következményeit vitatják meg. Az EP elnöke hangsúlyozta, hogy a bizonytalanság senkinek sem érdeke és hozzátette, hogy az EU-nak is meg kell mutatnia: tisztában van vele, hogy reformok kellenek. (Tovább: Martin Schulz: Senkinek sem érdeke, hogy hosszú ideig bizonytalanság legyen )

 

Heves vita a Brexitről és következményeiről

Plenáris ülés Alkotmány / Intézmények / Egyezmények28-06-2016 - 16:55
UK referendum: European Parliament debate on outcome and consequences  

Martin Schulz, az EP elnöke a rendkívüli ülést megnyitva megjegyezte, hogy még soha nem hívtak össze plenáris ülést ilyen rövid határidővel, viszont a brit választók döntése is ugyanilyen példanélküli. Az elnök megköszönte Lord Hill uniós biztos eddig munkáját, aki lemondott a referendum után. A biztos felszólalását felállva tapsolták meg a képviselők. (Tovább: Heves vita a Brexitről és következményeiről )

 

A képviselők gyors Brexitet és átfogó reformokat akarnak

Plenáris ülés Alkotmány / Intézmények / Egyezmények28-06-2016 - 16:51

Az Egyesült Királyságnak minél hamarabb és maradéktalanul teljesítenie kell a brit választók döntését és ezért hivatalosan el kell indítania a kilépést, mielőtt a jövőbeli kapcsolatokról bármiféle tárgyalás elkezdődne - hangsúlyozza az Európai Parlament keddi rendkívüli ülésen elfogadott állásfoglalása. A képviselők szerint azonnali reformokra van szükség, hogy az EU beváltsa a hozzá fűzött állampolgári reményeket. (Tovább: A képviselők gyors Brexitet és átfogó reformokat akarnak )

 
EP this week  

Rendkívüli plenáris ülést tartanak az EP-képviselők Brüsszelben kedden 10 órától, hogy megvitassák a brit EU-tagságról szóló népszavazás eredményét és állásfoglalást fogadjanak el. A menekültválság pénzügyi következményeiről szervez közös meghallgatást a költségvetési, az állampolgári jogi, a külügyi és a fejlesztési szakbizottság csütörtökön. A frakciók a jövő heti plenáris ülést készítik elő. (Tovább: Ezen a héten az EP-ben: brit népszavazás, a menekültválság pénzügyi hatása )

 

EP President Martin Schulz, European Council President Donald Tusk and Dutch Prime Minister Mark Rutte met Friday morning in Brussels at the invitation of EU Commission President Jean-Claude Juncker. They discussed the outcome of the United Kingdom referendum and made the following joint statement: (Read more: Joint statement by Schulz, Tusk, Rutte and Juncker on UK referendum outcome )