Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Demokratikus kontroll: mit jelent a Parlament vizsgálati jogköre?

Egyéb Intézmények23-08-2016 - 16:35
Parliament’s powers to investigate: exercising democratic control ©AP Images/ European Union-EP  

Az elmúlt hónapokban a Parlament ideiglenes vizsgálóbizottságokat állított fel az autók károsanyag-kibocsátásának botránya, illetve a Panama-ügy kapcsán. Emellett különbizottság vizsgálja a tagállamok adómegállapításait is, mert a gyanú szerint adókedvezményt nyújtottak bizonyos nagyvállalatoknak. Miért fontos az EP vizsgálati jogköre és hogyan gyakorol nyomást a tagállamokra, vagy éppen a Bizottságra a gyakorlatban? (Tovább: Demokratikus kontroll: mit jelent a Parlament vizsgálati jogköre? )

 

Az EU és a környezetvédelem: az európaiak 67%-a komolyabb fellépést vár

Egyéb Alkotmány / Bel- és igazságügy19-08-2016 - 09:00
Eurobarometre: Environment ©AP Images/ European Union-EP  

Az uniós környezetvédelmi és klímavédelmi célok széles körűek és bár számos terület EU-s hatáskörbe tartozik, a gyakorlatban nem mindig könnyű megvalósítani őket. Az Eurobarometer felmérése azt mutatja, hogy az európaiak több mint fele nem elégedett a jelenlegi uniós szerepvállalással ezen a téren, 67%-uk komolyabb fellépést vár az EU-tól. A magyar válaszadók 63%- szánna nagyobb szerepet az Uniónak a környezet védelme terén. (Tovább: Az EU és a környezetvédelem: az európaiak 67%-a komolyabb fellépést vár )

 

A következő hat hónap fő témái az EP-ben

Egyéb Intézmények18-08-2016 - 08:00
EP back to work after the summer brake  

A migrációs és menekültválság kezelése és a digitális egységes piac is kiemelt helyen szerepel az Európai Parlament napirendjén 2016 második félévében. Az EP-képviselők augusztus 29-étől megkezdik a szakbizottsági üléseket, összefoglaljuk, hogy mivel foglalkoznak a következő hónapokban. (Tovább: A következő hat hónap fő témái az EP-ben )

 

Érdekel az EU? Jelentkezz gyakornoknak az Európai Parlamentbe!

Egyéb Intézmények15-08-2016 - 08:00
Become an EP trainee  

Szakmai tapasztalatot szereznél az uniós ügyek terén? Szívesen nyernél betekintést egy nemzetközi intézmény napi működésébe? Az Európai Parlament a gyakornoki lehetőségek széles skáláját kínálja, hogy közelebbről megismerhesd tevékenységét. A következő gyakornoki periódusra augusztus 15-től lehet jelentkezni. További részletek cikkünkben. (Tovább: Érdekel az EU? Jelentkezz gyakornoknak az Európai Parlamentbe! )

 

Külső határvédelem: az európaiak 71%-a komolyabb fellépést vár az EU-tól

Egyéb Bevándorlás / Bel- és igazságügy / Schengen / Biztonság és védelem12-08-2016 - 09:00
Eurobarometre: external-borders ©AP Images/ European Union-EP  

A migrációs hullám rendkívüli intézkedéseket kíván az EU és a tagállamok részéről a Schengeni övezet és az Unió külső határai védelme érdekében. Az Eurobarometer felmérése szerint az európaiak 61%-a elégtelennek tartja az uniós fellépést a külső határok védelmével kapcsolatban, és 71%-uk jelentősebb fellépést vár az Uniótól. A magyar válaszadók körében is hasonló az arány. Mit tesz az EU, hogy biztonságosabb legyen Európa? (Tovább: Külső határvédelem: az európaiak 71%-a komolyabb fellépést vár az EU-tól )

 

Hogyan működik az EU? Megmutatjuk néhány percben!

Egyéb Intézmények10-08-2016 - 08:00
How it works: europarltv.eu  

Távolinak tűnik Brüsszel és az uniós politikák? Túl szövevényesnek látszik az uniós jogalkotás? A Hogyan működik az EU? címet viselő videóink ezt az érzést igyekeznek megszüntetni. Rövid videóinkban megmutatjuk, hogyan alakítják az EP-képviselők a politikai élet fejleményeit, és hogyan fogadják el az ön életét is befolyásoló jogszabályokat. (Tovább: Hogyan működik az EU? Megmutatjuk néhány percben! )

 

Képek, rövid videók, hangulatjelek: Az EP hírei a Snapchaten

Egyéb Intézmények08-08-2016 - 08:00
Illustration for Snapchat  

A 2011-ben indult Snapchat mára a leggyorsabb ütemben növekvő közösségi hálózattá nőtte ki magát a világon. Mintegy 100 millió felhasználója van mindne nap, egyharmaduk Európán belül. A Parlament tavaly májusban hozta létre fiókját, hogy ezen keresztül a Snapchat felhasználói is bepillantást nyerhessenek az európai politikába. (Tovább: Képek, rövid videók, hangulatjelek: Az EP hírei a Snapchaten )

 

A menekültválság kezelése: mit várnak az európaiak és mit tesz az EP?

Egyéb Emberi jogok / Bevándorlás / Bel- és igazságügy / Menekültpolitika05-08-2016 - 09:00
Eurobarometre: migration ©AP Images/ European Union-EP  

Az elmúlt időszakban Európába érkező példa nélküli menekültáradat kihívás elé állítja a kontinenst. Az Eurobarometer felmérése szerint az európaiak háromnegyede komolyabb fellépést vár az Uniótól migrációs kérdésekben, és 66%-uk elégtelennek tartja az uniós szerepvállalást ezen a téren. Ez egybecseng a magyarok véleményével, akiknek 71%-a szerint az EU-nak többet kellene tennie a migrációs válság megoldásáért. (Tovább: A menekültválság kezelése: mit várnak az európaiak és mit tesz az EP? )

 
Best of A la Une  

Az adatvédelmi szabályok reformja, a menekültválság, népszavazás az Egyesült Királyság uniós tagságáról, küzdelem a terrorizmus ellen. Az ezekről szóló cikkeinket, összeállításainkat olvasták a legtöbben honlapunkon az év első felében. Visszatekintés. (Tovább: Brexit, migráció, roaming: honlapunk legnépszerűbb cikkei az elmúlt hónapokban )

 

Valenciano: concerns on hunger strike by Sakharov Laureate Fariñas

Others External relations01-08-2016 - 16:58

Chair of the European Parliament’s Human Rights committee MEP Elena Valenciano (S&D,ES) expressed on Monday her concern and solidarity with Cuban human rights activist and Sakharov Prize Laureate 2010 Guillermo Fariñas and other Cuban human rights activists on hunger strike. Mr Fariñas is on a hunger and thirst strike to protest against the torture and mistreatment of political prisoners by the Cuban Government. (Read more: Valenciano: concerns on hunger strike by Sakharov Laureate Fariñas )