Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Az EP az Európai Bizottsággal szembeni bizalmatlansági indítványról vitázik

Plenáris ülés Intézmények24-11-2014 - 17:19

A Parlament ma 18 órától az Európai Bizottság ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról vitázik Jean-Claude Juncker elnökkel, a biztosok kollégiuma előtt. Az indítványt benyújtó egyik képviselő, az olasz független Marco Zanni szólal fel először, őt követi Jean-Claude Juncker és a képviselőcsoportok vezetői. A vitát a Bizottság elnökének öt perces válasza zárja. (Tovább: Az EP az Európai Bizottsággal szembeni bizalmatlansági indítványról vitázik )

 
 

Végleg a kukába dobná az EP a nejlonzacskókat

Egyéb Környezetvédelem24-11-2014 - 17:09
Guest photographer_Gábor Szellő / Nowadays_  

Az EP környezetvédelmi szakbizottsága november 24-én szavaz arról, hogy a könnyű nejlonzacskók használatát 2017-re 50%-kal, 2019-ig pedig 80%-kal kell visszaszorítani a 2010-es mutatókhoz képest. Az EP felmérése szerint az európaiak évente fejenként közel 200 nejlonszatyrot használnak, a zacskók pedig szennyezik a környezetet és a természetes vizeket. (Tovább: Végleg a kukába dobná az EP a nejlonzacskókat )

 
 

Tunéziába és Moldovába küld legközelebb választási megfigyelő küldöttséget az EP

Egyéb Intézmények / Küldöttségek24-11-2014 - 11:57
 

Az Európai Parlament harminc éve vesz részt választási megfigyelésekben a világ minden táján. Az egyetlen közvetlenül megválasztott uniós intézményként az EP fontos feladatnak tartja a demokrácia előmozdítását a világ minden táján. Legutóbb Egyiptomba, Ukrajnába, valamint a tunéziai parlamenti választásokra küldött delegációt az EP. November végén a tunéziai elnökválasztást és a moldovai parlamenti választást kísérik figyelemmel a képviselők. (Tovább: Tunéziába és Moldovába küld legközelebb választási megfigyelő küldöttséget az EP )

 
 

EU countries would have to reduce the use of the commonest and most polluting plastic carrier bags, under draft rules informally agreed between MEPs and the Italian Presidency of the Council on Monday and confirmed by the member states’ permanent representatives on Friday. Plastic carrier bag litter is a major environmental problem, as it is known to pollute bodies of water and aquatic eco-systems in particular. (Read more: Reducing use of plastic bags: MEPs strike deal with Council Presidency )

 
 

Pope Francis to pay official visit to the European Parliament

Others Institutions21-11-2014 - 13:57

Pope Francis will pay an official visit to the European Parliament in Strasbourg on Tuesday 25 November. He will deliver a formal address to the Members in in the Chamber. (Read more: Pope Francis to pay official visit to the European Parliament )

 
 
Ulrike Lunacek  

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az olasz EU tanácsi elnökség közös szervezésében rendeznek konferenciát az alapvető jogokról és az LMBTI közösség helyzetéről november 21-én Albánia fővárosában, Tiranában. A konferencián ott lesz Ulrike Lunacek, az EP alelnöke is, aki korábban a homofóbiáról és a szexuális orientáción alapuló diszkriminációról jegyzett parlamenti jelentést. Őt kérdeztük a részletekről. (Tovább: Tiranában rendeznek konferenciát az LMBTI közösség helyzetéről )

 
 

The EU should provide aid worth €2.35 million to help find or create new jobs for workers made redundant by shipbuilders STX Finland Oy and the GAD abattoir in France, the Budgets Committee recommended on Thursday. The European Globalisation Adjustment Fund (EGF) aid still has to be approved by Parliament as a whole and the Council of Ministers. (Read more: EU job-search aid for former workers at Finnish shipyard and French abattoir )

 
 
PETI_web  

Megújult az EP petíciós honlapja, így ezentúl egyszerűbb lesz petíciót benyújtani az interneten, és figyelemmel követni, hogy mi történik a kérelmekkel. (Tovább: Egyszerűbben lehet petíciót beadni az EP-hez megújult weboldalunkon )

 
 

„Csak egy-két százalékát értjük annak, ami az emberi agyban történik”

Egyéb Kutatás és fejlesztés20-11-2014 - 11:05
Professor Thomas Südhof_  

„Az emberi agy működésének feltérképezése rendkívül nehéz feladat, talán csupán egy–két százalékát értjük annak, ami ott történik”, magyarázza szerkesztőségünknek adott interjújában Dr. Thomas Südhof orvosi Nobel-díjas kutató. Südhof november 18-án az EP tudományos kérdésekkel foglalkozó osztályán (STOA) tartott előadást az agy működéséről. (Tovább: „Csak egy-két százalékát értjük annak, ami az emberi agyban történik” )

 
 

Uniós program segít a kis- és középvállalkozásoknak

Egyéb Gazdasági és monetáris ügyek19-11-2014 - 17:35
Infographic  

A kis- és középvállalkozások az uniós vállalkozások 99%-át teszik ki, a magánszférában a munkahelyek kétharmadát biztosítják, amivel az európai gazdaság alapját jelentik. Helyzetük azonban nem mindig egyszerű, ezért az Európai Bizottság elindította a COSME programot, amelynek célja, hogy megkönnyítse a kkv-k pénzhez és piacokhoz jutását, javítsa versenyképességüket és vállalkozó kedvüket. A program eddigi eredményeiről az ipari szakbizottság hétfői ülésén volt szó. (Tovább: Uniós program segít a kis- és középvállalkozásoknak )