Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Strasbourgban történt: CETA, robotok, új terrorellenes intézkedések

Plenáris ülés Intézmények / Külkereskedelem/Nemzetközi kereskedelem / Külkapcsolatok / Gazdasági és monetáris ügyek17-02-2017 - 11:12
 

Megszavazta az EU–Kanada szabadkereskedelmi megállapodást (CETA) a Parlament szerdán, egy nappal később Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a két fél közötti kapcsolatok jövőjéről tartott beszédet az EP-ben. A képviselők elfogadták az új terrorizmus elleni irányelvet, amely büntethetővé tenné a terrorcselekmények előkészítését az egész Unióban, valamint jóváhagyták a robotika EU-s szabályozását javasló jelentést. Összefoglaló a februári plenáris ülés legfontosabb eseményeiről. (Tovább: Strasbourgban történt: CETA, robotok, új terrorellenes intézkedések )

 

Fokozott határellenőrzések a külföldi harcosok megállítására

Plenáris ülés Bel- és igazságügy / Schengen16-02-2017 - 14:48

Egy csütörtökön elfogadott jogszabály értelmében az EU-ba beutazó vagy az EU-t elhagyó minden uniós és nem uniós polgár adatait végig kell futtatni az adatbázisokon, hogy az illető okmányai nem vesztek-e el vagy nem lopták-e el azokat. A Tanáccsal kötött decemberi megállapodás értelmében a tagállamoknak azt is meg kell vizsgálnia, hogy a szóban forgó utazó nem jelent-e biztonsági veszélyt. (Tovább: Fokozott határellenőrzések a külföldi harcosok megállítására )

 
Child playing with robot  

Uniós szintű szabályozásra van szükség a robotika gyorsan fejlődő területén, ideértve az etikai elvek tisztázását és a vezető nélküli autók által okozott balesetek felelőseinek meghatározását - olvasható egy csütörtökön elfogadott állásfoglalásban. (Tovább: Robotok: a képviselők uniós szintű felelősségi szabályokat akarnak )

 

Infografika: mit tesz az EP a terrorizmus elleni hatékony fellépés érdekében?

Egyéb Bel- és igazságügy / Biztonság és védelem16-02-2017 - 14:33
 

Több ezer európai csatlakozott különböző terrorszervezetekhez Irakban és Szíriában, akik közül a visszatérő külföldi harcosok egyre nagyobb fenyegetést jelentenek Európára. Az Európai Parlament február 16-án elfogadta azt az új, terrorizmus elleni irányelvet, amelyet a tavaly novemberi párizsi terrortámadás után dolgozott ki a Bizottság. Az ebben szereplő javaslatok egyike büntethetővé tenné a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket az egész Unióban. (Tovább: Infografika: mit tesz az EP a terrorizmus elleni hatékony fellépés érdekében? )

 

A Parlament víziója Európa jövőjéről

Plenáris ülés Európa jövője/Európai integráció / Intézmények16-02-2017 - 13:35

Ha az EU szeretne hatékonyabb lenni és vissza akarja szerezni az állampolgárok bizalmát, valamint ellenállóbbá tenné az euró övezetet, akkor sokkal jobban ki kell használnia a Lisszaboni szerződésben rejlő lehetőségeket és alapvető belső reformokat kell végrehajtania. Ez a fő üzenete annak a három, az EU jövőjével foglalkozó állásfoglalásnak, amelyet csütörtökön fogadott el az Parlament. (Tovább: A Parlament víziója Európa jövőjéről )

 

Justin Trudeau kanadai kormányfő: a kereskedelemnek az embereket kell szolgálnia

Plenáris ülés Külkapcsolatok16-02-2017 - 13:14
Canadian PM Justin Trudeau adresses the MEPs  

„A CETA nemcsak a kereskedelemről, az importról és exportról, vagy a profitról szól. Az a célja, hogy az emberek javát szolgája” - mondta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felszólalásában a Parlament csütörtöki plenáris ülésén, egy nappal azután, hogy az EP szerdán támogatta az EU–Kanada szabadkereskedelmi egyezményt (CETA). Ő az első kanadai kormányfő, aki felszólal a Parlamentben. (Tovább: Justin Trudeau kanadai kormányfő: a kereskedelemnek az embereket kell szolgálnia )

 

Terrorellenes intézkedések a külföldi harcosok és magányos elkövetők ellen

Plenáris ülés Bel- és igazságügy16-02-2017 - 13:08

Az Irakból, Szíriából visszaérkező külföldi harcosok és az önálló támadásokra készülő terroristák által jelentett veszély csökkentésére az EP csütörtökön új terrorellenes szabályokat fogadott el, amelyek az előkészületeket is büntetnék. (Tovább: Terrorellenes intézkedések a külföldi harcosok és magányos elkövetők ellen )

 

Human rights: Nicaragua, executions in Kuwait and Bahrain, and Guatemala

Plenary Session Humanitarian aid / External relations16-02-2017 - 12:15

Parliament voices deep concern about the intimidation and harassment of Francesca Ramirez and other human rights defenders in Nicaragua, deplores the recent use of the death penalty in Kuwait and Bahrain, and strongly condemns the murders of human rights defenders and journalists in Guatemala, in three resolutions voted on Thursday. (Read more: Human rights: Nicaragua, executions in Kuwait and Bahrain, and Guatemala )

 
Interview with Mady Delvaux  

A robotok, ide értve a gyógyszergyárakban, a mezőgazdaságban alkalmazott robotokat, intelligens autókat, vagy a drónokat, egyre inkább a napi életünk részévé váltak. Az EP szerdán vitázik, csütörtökön pedig szavaz arról a jelentésről, amely a robotok átfogó jogi szabályozását kéri a Bizottságtól. A javaslatok egyike, hogy egyfajta „e-személyiséget” adnának a robotoknak, hogy felelőssé tehessék őket, ha sérülést okoznak valakinek. (Tovább: Mady Delvaux: „A robotok nem helyettesítik az embereket, együtt dolgoznak velük” )

 

MEPs call for fast-track approval of low-risk pesticides

Plenary Session Public health / Food safety15-02-2017 - 14:38
Duster plane on agricultural field  

Low-risk biological pesticides, including those made from bio-organisms, pheromones or essential oils, could replace conventional ones that are suspected of harming the environment and human health. MEPs wonder why some member states hesitate or refuse to approve them and want the EU Commission to propose a revision of the rules to accelerate the approval process. (Read more: MEPs call for fast-track approval of low-risk pesticides )