Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Rapa Iti – egy sziget a világ végén

Egyéb Környezetvédelem20-08-2014 - 09:00
Polynesia - EP border story  

A Csendes-óceán déli részén található Rapa Iti szigetén nincs repülőtér, és 50 órába telik odahajózni Tahitiból. Kevés hajó érkezik ide, a sziget a Pitcairn-szigetekkel és a Húsvét-szigettel együtt a a térség egyik legelszigeteltebb területe. A sziget felszínét javarészt bazaltkőzet borítja, vad partvidékére az alvó vulkánhegy tetejéről 12 ősi nemzettség erődje tekint le. A távolban hosszúszárnyú bálnák tűnnek fel. Bármily meglepő, ez a sziget is az EU része. (Tovább: Rapa Iti – egy sziget a világ végén )

 
 

Humanitárius világnap – elismerés az önkénteseknek

Egyéb Humanitárius segély18-08-2014 - 09:00
Syrian refugees live day by day in Refugee Camp north of Erbil Iraq  

Kevés figyelem jut az önkénteseknek, de fáradhatatlan, néhol rendkívül veszélyes munkájuk a természeti és emberek okozta katasztrófák több millió áldozatát segíti a talpra állásban. Minden év augusztus 19-én ezért azokra figyel kicsit jobban a világ, akik önfeláldozó munkájukkal másokon segítenek. Az önkéntesek munkáját a világ legnagyobb humanitárius segélyezője, az EU is támogatja. (Tovább: Humanitárius világnap – elismerés az önkénteseknek )

 
 

NESTOR: a világegyetem titkainak nyomában a tenger mélyén

Egyéb Intézmények13-08-2014 - 09:00
Nestor_EU borders Greece_  

Kétezer évvel azelőtt, hogy bizonyították volna az atomok létezését, az ókori görögök már feltételezték, hogy léteznek. Görögországnak most se kell szégyenkeznie, ha a tudományokról van szó. Az ország délnyugati részén található Püloszban futó Nestor program keretében egy olyan teleszkóp fejlesztésén dolgoznak, amely a Földközi-tenger mélyére helyezve segíthet a neutrínók feltérképezésében, és a világegyetem titkainak megfejtésében. (Tovább: NESTOR: a világegyetem titkainak nyomában a tenger mélyén )

 
 
Youth_HU.jpg  

Augusztus 12-e a nemzetközi ifjúsági nap, sok fiatalnak azonban nem sok oka van az örömre. Az EU-ban több mint 5,3 millió 25 év alatti európainak nincs állása, a fiatalokat sújtó munkanélküliség az EU egyik legégetőbb problémája. A helyzeten különböző uniós programok próbálnak javítani, az EP szerint viszont a jelenleginél több pénzt kellene erre szánni. (Tovább: Nemzetközi ifjúsági nap: minél több fiatalnak kell munkához jutnia )

 
 
 

A Finnország legészakibb pontjához közel található Nuorgam falujában járunk. A nap lágyan simogatja a kis falu melletti monumentális tunturikat, a jégkorszakból visszamaradt lekerekített hegyeket. Eközben hegyi nyírfák próbálnak utat törni maguknak a hótakaróban. Bár közeleg a tavasz, az északi szél még befúj a kabát alá. Ebben a lenyűgöző környezetben élnek a számik, ismertebb nevükön a lappok, akik az EU területének egyik megmaradt őslakói. (Tovább: A számi kultúra nyomában Lappföldön az őshonos népek világnapján )

 
 

ECON chairman Gualtieri wants "bolder action" for euro area

ECON Economic and monetary affairs07-08-2014 - 15:39

The Governing Council of the ECB met on Thursday and decided that the interest rate on the main refinancing operations and the interest rates on the marginal lending facility and the deposit facility will remain unchanged at 0.15%, 0.40% and -0.10% respectively. Please find below the reaction of the chairman of Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee, Roberto Gualtieri (S&D, IT): (Read more: ECON chairman Gualtieri wants "bolder action" for euro area )

 
 

Honlapunk öt legolvasottabb cikke az elmúlt hónapokban

Egyéb Intézmények / Információ04-08-2014 - 09:00
Best articles story picture_  

Az európai életminőség, Ukrajna, fotópályázatunk, az új EP és olcsóbb mobilozás. Az erről szóló cikkekre kattintottak a legtöbben honlapunkon az év első felében. Visszatekintés. (Tovább: Honlapunk öt legolvasottabb cikke az elmúlt hónapokban )

 
 

Fedezze fel Európa rejtett helyeit Foursquare-listánkkal!

Egyéb Intézmények / Információ / Turizmus01-08-2014 - 09:00
EP on Foursquare  

Idei ajánlatunk között szerepel egy elhagyott vasúti pálya, egy homokvár, de egy titkos szovjet bunker is. Ízelítő Európa rejtett, ám annál érdekesebb helyeiből az EU 28 országából. Fedezze fel Európát, ezúttal máshogy! (Tovább: Fedezze fel Európa rejtett helyeit Foursquare-listánkkal! )

 
 

Ez most más volt – a 2014-es európai választások hangjai

Egyéb Intézmények30-07-2014 - 09:00
Vanessa, 20 from Germany: "I'm a voter at the EP elections"  

A görög diák Aliki, az ír vállalkozó Trish és a két divattervező, Jens és Sedsel is az EP információs kampányának arcai voltak az európai választások előtt. Videóikban megosztották velünk, számukra hogyan és miért fontos az EU, és miért fontos szavazni. Íme a történeteik. (Tovább: Ez most más volt – a 2014-es európai választások hangjai )

 
 

1914. július 28. – amikor egy elszigetelt konfliktusból világháború lett

Egyéb Intézmények / Kultúra28-07-2014 - 11:35
A picture acquired from the historical archives of Sarajevo on June 28, 2014 shows Archduke Franz Ferdinand inspecting his troops during military manoeuvre, on June 27, 1914 in Sarajevo, the day before his assassination. ©BELGA_AFP_HISTORICAL ARCHIVES OF SARAJEVO  

Száz évvel ezelőtt az Osztrák-Magyar Monarchia hadüzenetet küldött Szerbiának, amivel kezdetét vette az első világháború. „Emlékeznünk kell az első világháború tanulságaira, ezzel adózhatunk a leginkább a háború áldozatai emlékének” – nyilatkozta szerkesztőségünknek az évforduló kapcsán Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. (Tovább: 1914. július 28. – amikor egy elszigetelt konfliktusból világháború lett )