Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

Februarsko plenarno zasedanje: Brexit, priseljevanje, korporativni davki

Plenarno zasedanje Institucije05-02-2016 - 09:30
 

Kaj ponuditi Veliki Britaniji, da ta ne bo odšla iz Evropske unije? To je bila tema ključne razprave na plenarnem zasedanju, ki je med 1. in 4. februarjem potekalo v Strasbourgu. Poslanci so se seznanili s predlogi Evropske komisije za preprečevanje izogibanja davkom s strani multinacionalk, izogniti pa se niso mogli tudi krizi priseljevanja in prihodnosti schengenskega območja brez notranjih meja. (Preberite več: Februarsko plenarno zasedanje: Brexit, priseljevanje, korporativni davki )

 

Lange: gospodarski sporazumi EU z drugimi državami morajo biti pošteni

Ostalo Zunanja/mednarodna trgovina04-02-2016 - 14:30
EP facebook chat with Mr Bernd Lange on TTIP and other trade negotiations  

Boriti se moramo za to, da bo čezatlantsko partnerstvo o trgovini in vlaganjih med EU in ZDA (TTIP) koristilo ljudem, je v pogovoru na Facebooku 3. februarja zapisal poročevalec, nemški poslanec Bernd Lange (S&D). Poudaril je, da je Parlament skupaj s civilno družbo uspel narediti pogajanja bolj pregledna in zatrdil, da noben trgovinski sporazum ne bo znižal evropskih delavskih standardov. "Javne storitve so izvzete iz sporazuma," je še zapisal. (Preberite več: Lange: gospodarski sporazumi EU z drugimi državami morajo biti pošteni )

 

EU islands: call for action to overcome permanent handicaps

Plenary Session Regional policy04-02-2016 - 12:59
Cyprus Island sea coast  

MEPs urge the European Commission to take concrete steps to address the permanent handicaps that EU islands face and make full use of their potential, in a resolution voted on Thursday. The text also stresses the unique difficulties that southern insular regions face due to the increased migration flows and asks that special tax regimes should continue. (Read more: EU islands: call for action to overcome permanent handicaps )

 

MEPs call for urgent action to protect religious minorities against ISIS

Plenary Session External relations04-02-2016 - 12:53

MEPs urge the international community to take urgent action to counter the systematic mass murder of religious minorities by the so-called Islamic State in Iraq and Syria (ISIS) or Daesh, in a resolution voted on Thursday. The text wraps up a 20 January debate with EU foreign policy chief Federica Mogherini, in which many MEPs called for measures to protect all religious and minority groups against ISIS attacks. (Read more: MEPs call for urgent action to protect religious minorities against ISIS )

 

EU must maintain its aid to Libya, say MEPs

Plenary Session External relations04-02-2016 - 12:33

Economic disintegration and violence in Libya are worsening its fragility and enabling extremist organisations to flourish there, warned MEPs in Wednesday’s debate with Dutch foreign minister Bert Koenders, representing the EU foreign policy chief. Spillovers from Libya’s conflicts are also destabilising the Sahel region, they add. In a resolution voted on Thursday, MEPs urge the EU and international community to be ready to support Libyans’ efforts to implement the Libyan Political Agreement. (Read more: EU must maintain its aid to Libya, say MEPs )

 

Human rights: Crimean Tatars, Mohammed Ramadan, missing publishers in Hong Kong

Plenary Session External relations04-02-2016 - 12:29

Parliament condemns the unprecedented levels of human rights abuses perpetrated against Crimean Tatars, calls on the Bahrain to grant Mohammed Ramadan a royal pardon or to commute his death sentence, and for the immediate safe release of the five missing book publishers in Hong Kong, in three resolutions voted on Thursday. (Read more: Human rights: Crimean Tatars, Mohammed Ramadan, missing publishers in Hong Kong )

 

Parlament za nadaljevanje reformnih prizadevanj v Srbiji in na Kosovu

Plenarno zasedanje Zunanji odnosi04-02-2016 - 12:19

Evropski poslanci v dveh resolucijah, ki so jih sprejeli v četrtek, pozdravljajo začetek pristopnih pogajanj s Srbijo in napredek pri normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom. Poudarjajo tudi, da bi bilo odnosom v pomoč, če bi vse članice Unije priznale Kosovo. (Preberite več: Parlament za nadaljevanje reformnih prizadevanj v Srbiji in na Kosovu )

 

Nič tolerance do nasilja nad ženskami

Plenarno zasedanje Pravice žensk/enake možnosti04-02-2016 - 10:56

V sredo zvečer so poslanci s komisarko Corino Crețu razpravljali o pojavih spolnega nadlegovanja in nasilja nad ženskami na javnih mestih. Poudarili so, da je treba storiti vse za kazenski pregon storilcev, ne glede na njihovo etnično in kulturno pripadnost. (Preberite več: Nič tolerance do nasilja nad ženskami )

 

Parlament ni zavrnil uvedbe novega preskusnega cikla vozil

Plenarno zasedanje Javno zdravje03-02-2016 - 19:32
Preizkus dizelskega izpuha ©AP Images/ European Union-EP  

Na glasovanju v sredo poslanci niso podprli priporočila pristojnega odbora za okolje in niso zavrnili predloga za začasen dvig mejnih vrednosti emisij dušikovih oksidov (NOx) v izpušnih plinih dizelskih motorjev za tudi do 110 odstotkov. Komisija je namreč napovedala dopolnitev besedila z določilom o vmesnem pregledu zakonodaje in tudi že predstavila nov predlog o homologaciji in tržnem nadzoru motornih vozil. (Preberite več: Parlament ni zavrnil uvedbe novega preskusnega cikla vozil )

 

Kako reformirati EU, da bo Velika Britanija ostala njena članica?

Plenarno zasedanje Prihodnost unije/Evropska integracija / Institucije03-02-2016 - 16:57
UK in the EU: MEPs debate proposed reforms ahead of referendum  

Kakšen bo prihodnji položaj Velike Britanije v Evropski uniji? Poslanci so 3. februarja razpravljali o prihajajočem referendumu o članstvu države v EU in reformah, ki jih v Londonu zahtevajo, da ostanejo v uniji. Strinjali so se, da je tako za EU kot Britance bolje, da izstopa ne bi bilo, so pa podvomili o nekaterih predlaganih reformah. 18. in 19. februarja bodo o referendumu govorili tudi voditelji EU na vrhu v Bruslju. (Preberite več: Kako reformirati EU, da bo Velika Britanija ostala njena članica? )