Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

Новини

Съобщения за пресата

 
 
 
 
 

Когато Жан-Клод Юнкер бе избран за председател на Европейската комисия през 2014 г., той представи план от 10 приоритета, сред които бяха икономически растеж, нови работни места, стимулиране на инвестициите и развитие на дигиталната икономика. Заложените в програмата на Комисията приоритети изискват ново законодателство и тук идва ролята на Парламента. Нашето ново приложение „Законодателен влак“ проследява конкретните инициативи, тяхното развитие и текущ статус. (Продължение: „Законодателен влак“: следете напредъка по приоритетите на ЕС )

 
Йенс Гайер  

Парламентът е против намаляването на парите в европейския бюджет за инфраструктура и изследвания, заявява докладчикът на ЕП Йенс Гайер (С&Д, Германия) относно предстоящите преговори със Съвета за окончателните числа във финансовия план за 2017 г. Ако страните в ЕС искат да заделят повече средства за Европейския фонд за стратегически инвестиции, това трябва да стане според него чрез промени в седемгодишната финансова рамка. Депутатите ще определят позицията си в пленарна зала на 26 октомври. (Продължение: Бюджет: „Повече пари за инвестиции - чрез преразглеждане на дългосрочния план“ )

 
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц  

„Най-важният приоритет трябва да бъде преустановяването на кръвопролитията в Сирия“, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц пред държавните ръководители в ЕС в началото на срещата им на 20-21 октомври, посветена на отношенията с Русия, търговските споразумения на ЕС, миграцията и Брекзит. По повод на растящия брой цивилни жертви в Алепо Шулц настоя от името на Парламента за търсенето на отговорност от виновните за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. (Продължение: Мартин Шулц за Сирия: „Русия е тази, която поддържа болезненото статукво“ )

 
Илюстрация: Отношенията на ЕС с Русия  

Отношенията между Европейския съюз и Русия отдавна са сложни, но участието на Москва в задълбочаването на хуманитарната катастрофа в Сирия като цяло и в Алепо в частност ги влошава още повече. На 20-21 октомври държавните ръководители в ЕС ще обсъждат стратегията си спрямо Русия. Прочетете повече за позицията на Парламента по редица ключови въпроси във връзка с отношенията с Москва. (Продължение: ЕС и Русия: притесненията на Парламента относно действията на Москва )

 

Car emissions inquiry looking for answers from German authorities

EMIS Environment / Public health20-10-2016 - 16:15

The inquiry committee into emission measurements in the car industry (EMIS) continued its work on Thursday morning by hearing Alexander Dobrindt, the German Federal Minister of Transport and Olaf Lies, Lower Saxony’s State Minister for the Economy, Labour and Transport. (Read more: Car emissions inquiry looking for answers from German authorities )

 

След СЕТА: кои са другите търговски споразумения пред ЕС

Други Външна/международна търговия19-10-2016 - 16:22
Инфографика: Търговски споразумения на ЕС със тсрани по света - попдисани и в сила  

Подписването на договор за търговия и инвестиции с Канада ще бъде сред темите на срещата на върха на ЕС на 20-21 октомври, но Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) далеч не е единственото, по което Европа работи в момента. Различни договори са в процес на изготвяне със страни по целия свят, като всички те се нуждаят от одобрението на Европейския парламент, за да влязат в сила. Прочетете на какъв етап са преговорите с отделните страни и какъв е смисълът от споразуменията. (Продължение: След СЕТА: кои са другите търговски споразумения пред ЕС )

 
infographic illustration  

Трафикът на хора продължава да бъде доходоносен бизнес за някои и да разрушава живота на много други. Повече от 20 милиона души в целия свят са станали жертва на трафик - за сексуална експлоатация, принудителен труд, или други цели, като това носи незаконни печалби от 117 млрд. евро годишно. На 18 октомври 2016 година отбелязваме десетия Европейски ден за борба с трафика на хора. Научете повече за настоящата ситуация в ЕС и действията на ЕП срещу трафика. (Продължение: Инфографика: Повече от 20 милиона души по света са станали жертва на трафик )

 

Car emissions inquiry continues with Fiat-Chrysler

EMIS Environment / Public health17-10-2016 - 18:33

The inquiry committee into emission measurements in the car industry (EMIS) continued its work on Monday afternoon by hearing Fiat Chrysler Automobiles’ Chief Technical Officer Harald Wester, who was quizzed mainly on possible “defeat devices” in Fiat diesel engines and gap between emission values in laboratory testing and real driving conditions. (Read more: Car emissions inquiry continues with Fiat-Chrysler )

 
ЕП в Брюксел  

Създаването на Европейски отбранителен съюз, продължаващото разследване на автомобилната индустрия и на измерването на вредните емисии от колите и ситуацията с мигрантите в Кале са сред ключовите теми в заседанията на парламентарни комисии през седмицата. В четвъртък председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще говори пред държавните ръководители на срещата на върха на ЕС, на която ще се разискват миграционната криза, търговските отношения и европейската позиция спрямо Русия. (Продължение: Темите тази седмица в ЕП: Емисии от коли, отбранителен съюз, Кале )

 
Инфографика: Interrail и пътуването с влак  

Идеята всеки европеец, навършващ 18 години, да получи безплатна карта InterRail за пътуване с влак из Европа, получи подкрепа от много депутати по време на пленарен дебат на 4 октомври. Какво представлява InterRail? Вижте нашата инфографика и научете основни факти за пътуването с влак из Европа. (Продължение: InterRail и пътуването с влак в Европа: основни факти )