Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

Новини

Съобщения за пресата

 
 
 
 

Насилието спрямо жените: Парламентът настоява за обща европейска стратегия

Пленарна сесия Права на жените/Равни възможности27-11-2014 - 16:20
Woman sitting on the floor, man standning with a clenched fist in fornt of her, threatening to hit her.
©BELGAIMAGE_Illustra_Rafael Ben-Ari_65164360  

Жените стават все по-често жертва на насилие от страна на бивши или настоящи съпрузи или партньори, посочи Европейският парламент в резолюция, призоваваща за законодателство за борба с проблема. На 25 ноември, международен ден за премахване на насилието спрямо жените, депутатите разискваха темата в пленарна зала с комисар Вера Йоурова, отговаряща за политиката за равенство на половете. В приетата на следващия ден резолюция ЕП подчерта нуждата от повишаване на осведомеността и превенция. (Продължение: Насилието спрямо жените: Парламентът настоява за обща европейска стратегия )

 
 

Giovanni Buttarelli named new data protection watchdog

Others Citizens' rights27-11-2014 - 13:34

The next European Data Protection Supervisor (EDPS) will be Giovanni Buttarelli, Parliament's President Martin Schulz announced in plenary on Thursday. His Assistant Supervisor will be Wojciech Rafał Wiewiórowski. (Read more: Giovanni Buttarelli named new data protection watchdog )

 
 

Интернет търсачките и клауд фирмите във фокуса на Парламента

Пленарна сесия Свободно движение на услуги / Информационно общество27-11-2014 - 13:04

С резолюция, гласувана в четвъртък, Европейският парламент призова страните членки и Европейската комисия да премахнат бариерите пред разрастването на единния цифров пазар в Европа. Депутатите подчертаха нуждата да се предотврати възможността за злоупотреби с господстващо положение от страна на онлайн компаниите чрез налагане на правилата на ЕС за защита на конкуренцията и чрез разделяне на услугите за търсене в интернет от другите търговски услуги. (Продължение: Интернет търсачките и клауд фирмите във фокуса на Парламента )

 
 

Human rights: blasphemy in Pakistan; kidnapping in Iraq; war crimes in Serbia

Plenary Session Development and cooperation / External relations27-11-2014 - 12:26

Parliament passed three resolutions on Thursday, calling on the Pakistani government to review its blasphemy laws; condemning atrocities by the so-called Islamic State in Iraq; and calling for action against the "wartime rhetoric" and hate speech of provisionally released Serbian war crimes suspect Vojislav Šešelj. (Read more: Human rights: blasphemy in Pakistan; kidnapping in Iraq; war crimes in Serbia )

 
 
Motion of censure against the Commission rejected by a large majority  

Европейският парламент отхвърли предложението за вот на недоверие срещу председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и неговия екип с 461 гласа „против“, 101 „за“ и 88 „въздържал се“. Предложението беше внесено след дебата за „Люкслийкс“ с г-н Юнкер на 12 ноември от 76 депутати от групата на ЕСПД и от редиците на независими членове на ЕП. Разискванията по предложението за вота се проведоха в понеделник. (Продължение: Вотът на недоверие срещу Комисията бе отхвърлен с голямо мнозинство )

 
 

Deal secured to boost infrastructure investment in the EU

ECON Economic and monetary affairs27-11-2014 - 09:46

A negotiating team led by Alain Lamassoure (EPP, FR) struck a political deal with the Council and the Commission on European Long Term Investment Funds (ELTIFs) on Wednesday evening. These funds should boost non-bank financing for projects that deliver infrastructure, intellectual property or research results which benefit the real economy and society. (Read more: Deal secured to boost infrastructure investment in the EU )

 
 
Депутатите Фулвио Мартушело и Мартина Андерсън  

В края на октомври Швеция официално призна Палестина за държава. На 26 ноември Европейският парламент ще обсъдят дали подобна стъпка от други европейски страни ще стимулира търсенето на мирно решение в конфликта с Израел. Разговаряхме по темата с Мартина Андерсън (ЕОЛ/СЗЛ, Великобритания), ръководителка на делегацията на ЕП за връзки с Палестинския законодателен съвет, и с Фулвио Мартушело (ЕНП, Италия), председател на делегацията за връзки с Израел. (Продължение: Дебат в ЕП: Трябва ли Палестина да бъде призната за държава? )

 
 

Парламентът обсъжда разделянето на търсенето онлайн от други търговски услуги

Пленарна сесия Права на гражданите / Информационно общество26-11-2014 - 16:48
Гледайте на живо  

Резолюция на Европейския парламент, призоваваща за отделяне на онлайн търсачките от други търговски услуги, ще бъде подложена на дебат на 26 ноември в пленарна зала и на гласуване на следващия ден. Предложението се мотивира с потенциала на онлайн търсачките да се превърнат в портали към Интернет и с необходимостта да се гарантират равни условия на конкуренция между фирмите, предлагащи услуги онлайн. (Продължение: Парламентът обсъжда разделянето на търсенето онлайн от други търговски услуги )

 
 
Деца духат свещички за рожден ден  

Конвенцията на ООН за правата на детето, приета преди 25 години, е важен документ, който изразява ангажимента на страните по целия свят да работят за реализирането на потенциала на новите поколения. През изминалия четвърт век в Европа и по света са приета редица законодателни промени за осигуряване на по-добра защита на децата. Европейският парламент ще обсъди напредъка и предизвикателствата в тази област по време на пленарен дебат на 26 ноември. (Продължение: Правата на децата: ЕП отбелязва приемането на Конвенцията на ООН преди 25 г. )

 
 

Инвестицията от 315 млрд. евро ще даде тласък на икономиката на ЕС

Пленарна сесия Икономически и парични въпроси26-11-2014 - 15:12
PR_Investment. package _  

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви създаването на нов стратегически инвестиционен фонд, който да набере минимум 315 млрд. евро през следващите три години, за стимулиране на икономиката на ЕС. След неговото представяне пред пленарната зала в сряда, депутатите от повечето политически групи изразиха подкрепа, но настоявайки паралелно за бързи действия за насърчаване на растежа в ЕС. (Продължение: Инвестицията от 315 млрд. евро ще даде тласък на икономиката на ЕС )