Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 
Manfried Weber Facebook Chat on the 03/02 at 15:30 CET  

Válság, munkanélküliség, bevándorlás, globalizáció, biztonságpolitika – témák, amelyek manapság az európai közvéleményt foglalkoztatják. Mi vár ilyen helyzetben az Európai Unóra, hogyan próbálja megoldani az EU az előtte álló kihívásokat? Ezekről is kérdezhetik olvasóink Facebook-oldalunkon Manfred Webert, a néppárti frakció vezetőjét február 3-án. (Tovább: Kérdezze Manfred Weber néppárti frackióvezetőt az európai aktualitásokról! )

 
 
Charlemagne Youth Prize logo 2015  

Van egy jó ötleted Európáról, amelyet megvalósítanál? 16–30 év közötti fiatal vagy? Február 23-ig még pályázhatsz az Európai Ifjúsági Károly-díjra, amelynek győztesei a pénzjutalom mellett Aachenbe és az Európai Parlamentbe is ellátogathatnak. (Tovább: Új határidő: február 23-ig lehet jelentkezni az Európai Ifjúsági Károly-díjra )

 
 

Fishermen will have two years to “adapt” before sanctions for failing to comply with the new Common Fisheries Policy (CFP) discard ban take effect, under a tentative deal struck by Parliament and Council on Thursday, with European Commission help. The agreement amends the “omnibus” regulation setting out detailed arrangements for enforcing the ban. (Read more: Discard ban: MEPs delay enforcement of sanctions on fishermen who fail to comply )

 
 
Extraordinary meeting of the ITRE Committee: Creation of a European Energy Union, Presentation by the Vice-President of the Commission for Energy Union Maros Sefcovic  

Előfordulhatnak zavarok az EU energiaellátásában, a háztartások 10%-ában nem tudják megfelelően felfűteni a lakást, túl sok energia vész kárba – sorolta a bajokat Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke az EP energiaügyi és környezetvédelmi szakbizottságaiban január 26–27-én, ahol egy új energiaunió tervéről vitázott a képviselőkkel. A téma továbbra is napirenden marad: február 5–6-án Törökországban rendeznek parlamentközi szemináriumot az energiabiztonságról. (Tovább: Megújuló energiák, energiahatékonyság, rezsi - vita az energiaunió tervéről )

 
 

Éghajlatváltozás: teendők a párizsi konferenciáig

Plenáris ülés Környezetvédelem28-01-2015 - 20:27
The logo of the upcoming UN Climate Change Conference, the Cop 21 summit in Paris, on January 14, 2015. ©BELGA/AFP/J.Demarthon  

A decemberi párizsi klímakonferenciáig elvégzendő feladatokról vitáztak a képviselők szerdán a Tanács lett elnökségével és Arias Cañete éghajlat- és energiapolitikáért felelő biztossal. Az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezménye Feleinek Konferenciája (COP21) célja, hogy megszülessen a kiotói egyezményt felváltó nemzetközi megállapodás az éghajlatváltozásról. (Tovább: Éghajlatváltozás: teendők a párizsi konferenciáig )

 
 

EU–USA szabadkereskedelmi megállapodás: vitarendezés és szabályozási kérdések

Egyéb Külkereskedelem/Nemzetközi kereskedelem28-01-2015 - 18:35
Two container ships in the harbour of Hambourg, Germany © BELGA_AGEFOTOSTOCK  

Javában zajlanak a tárgyalások az EU–USA szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP), amelytől mindkét fél munkahelyeket és gazdasági fellendülést vár. A készülő megállapodásnak azonban vannak érzékeny pontjai is, mint például a beruházó és állam közti vitarendezés (ISDS) szabályai vagy éppen konkrét szabályozási kérdések. Január 27-én a jogi és a nemzetközi kereskedelmi szakbizottságok rendeztek nyilvános meghallgatást a témában. (Tovább: EU–USA szabadkereskedelmi megállapodás: vitarendezés és szabályozási kérdések )

 
 

Terrorizmus elleni fellépés: vita a Parlamentben

Plenáris ülés Bel- és igazságügy28-01-2015 - 17:22
MEPs give their views on measures to tackle terrorism during a debate with Commissioner Dimitris Avramopoulos today in the EP hemicycle  

A terrorizmus elleni fellépés, többek között az utasnyilvántartási adatokra vonatkozó javaslat, az Europol európai rendőrségi hivatal szerepe, az információcsere javítása, a radikalizálódás megelőzése és a hamarosan bemutatandó európai biztonságpolitikai napirend volt a témája a szerdán Dimitris Avramopoulos uniós belügyi biztos részvételével tartott vitának. (Tovább: Terrorizmus elleni fellépés: vita a Parlamentben )

 
 

Élő: plenáris vita a párizsi klímakonferenciáig elvégzendő feladatokról

Plenáris ülés Környezetvédelem28-01-2015 - 17:18
climate-change_HU_infographic  

Szerdán az új nemzetközi klímamegállapodás érdekében elvégzendő feladatokról vitázik az EP plenárisa. Az egyezményt 2015 végén írnák alá Párizsban, és azért van rá szükség, mert a kiotói klímamegállapodás 2020-ban lejár. Az ENSZ tavalyi limai klímakonferenciáján a szakértők és politikusok már elkezdtek dolgozni azon a megállapodáson, amelyet idén decemberben Párizsban kell véglegesíteni. (Tovább: Élő: plenáris vita a párizsi klímakonferenciáig elvégzendő feladatokról )

 
 

Élő: vita a terrorizmus elleni intézkedésekről

Plenáris ülés Bel- és igazságügy28-01-2015 - 15:11
A passport been scanned at an airport border control ©BELGA_ZUMAPRESS  

A párizsi terrortámadást követően az uniós országok és az EU is átértékelte biztonságpolitikáját és új intézkedéseket javasoltak a terrorizmus visszaszorítása érdekében. A szerdai plenáris ülésen Dimitris Avramopoulos belügyekért felelős európai biztossal vitáznak a képviselők erről, a radikalizáció megfékezéséről, az európai biztonsági stratégiáról és a légi utasok adatainak cseréjére vonatkozó javaslatról. A vitát honlapunkon 15 órától lehet élőben követni. (Tovább: Élő: vita a terrorizmus elleni intézkedésekről )

 
 

Adatvédelem: az uniós polgároknak egyszerűbben kell tudni élniük jogaikkal

Egyéb Bel- és igazságügy28-01-2015 - 12:31
Data Protection Supervisor, Mr Buttarelli  

„Az EU-nak hatékonyabban kell alkalmaznia a létező szabályokat, és lehetővé kell tennie, hogy az uniós polgárok könnyebben élhessenek jogaikkal egy olyan világban, ahol mindent okostelefonokkal intézünk” – mondta el szerkesztőségünknek Giovanni Buttarelli, az új európai adatvédelmi biztos, akivel a január 28-i adatvédelmi nap alkalmából beszélgettünk. (Tovább: Adatvédelem: az uniós polgároknak egyszerűbben kell tudni élniük jogaikkal )