Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Az EU energiafüggősége számokban

Egyéb Energia24-07-2014 - 16:43
 

Az EU energiaszükségletének több mint felét importból fedezi, ami kiszolgáltatottá teheti az olyan energiaexportőrökkel szemben, mint például Oroszország. Az Európai Bizottság nemrégiben ismertette azt a tervet, amely csökkentené ezt a függőséget. A témával az EP ipari szakbizottsága is foglalkozott a héten, mi pedig összegyűjtöttük a legfontosabb számokat. (Tovább: Az EU energiafüggősége számokban )

 
 

„A végén az EP dönt az EU–USA szabadkereskedelmi megállapodásról”

Egyéb Gazdasági és monetáris ügyek24-07-2014 - 12:11
INTA chairman Bernd Lange  

Múlt héten véget ért az EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalások hatodik fordulója. A kereskedelmi és beruházási megállapodás (TTIP) sorsát legalább 2015 végéig az EP is közelről követi majd. A nemzetközi kereskedelmi szakbizottság elnökét, a német szocialista Bernd Langét kérdeztük a TTIP-ről és a szakbizottság előtt álló további feladatokról. (Tovább: „A végén az EP dönt az EU–USA szabadkereskedelmi megállapodásról” )

 
 

Ezt várják hazájuk EU tanácsi elnökségétől a vezető olasz képviselők

Egyéb Európai Tanács / Intézmények23-07-2014 - 15:32
Decorations of the Italian Presidency at the EU Council headquarters  

Július 1-jén Olaszország vette át az EU Tanács elnöki posztját Görögországtól. Július elején az EP strasbourgi plenáris ülésén Matteo Renzi olasz miniszterelnök a képviselőkkel már megvitatta az elnökség programját, ahol elmondta, hogy Európának meggyőződéssel és határozottan kell cselekednie. Az EP frakcióinak olasz vezető képviselőit kérdeztük arról, hogy mit várnak a következő hat hónaptól. (Tovább: Ezt várják hazájuk EU tanácsi elnökségétől a vezető olasz képviselők )

 
 

Italian Presidency priorities discussed by EP committees

AFCO TRAN LIBE FEMM ENVI EMPL ECON DEVE Institutions23-07-2014 - 12:35

The priorities of the Italian Council Presidency are being outlined to the various parliamentary committees by Italian ministers, on 22 and 23 July. This text will be updated daily. (Read more: Italian Presidency priorities discussed by EP committees )

 
 

MEPs discuss EU trade policy with Commissioner Karel de Gucht

INTA External/international trade22-07-2014 - 18:56

MEPs quizzed trade Commissioner Karel de Gucht MEPs on the US position in transatlantic trade and investment partnership (TTIP) talks and the findings of the EU Commission’s public consultation on TTIP proposals on investor-state dispute settlement mechanisms. Some wondered about fate of a proposed trade deal with Canada, which has been described as „to be signed soon" for a year already, and asked that Parliament be given more access to trade talks documents. (Read more: MEPs discuss EU trade policy with Commissioner Karel de Gucht )

 
 

EU sanctions against Russia must be stepped up, the Ukrainian border closed to halt arms flows from Russia, and the bodies of Malaysia Airlines flight MH17 crash victims returned, MEPs insisted in today’s debate with Ukraine’s foreign minister Pavlo Klimkin. Mr Klimkin called on the EU to show its solidarity now, as Ukraine is “being punished for its EU aspirations”. The debate opened with a minute’s silence for victims of the 17 July crash. (Read more: MH17 crash: MEPs call for solidarity with Ukraine and sanctions against Russia )

 
 
EP this week  

A héten a szakbizottságok üléseznek Brüsszelben. Karel De Gucht kereskedelmi ügyekért felelős európai biztos az EU–USA szabadkereskedelmi és beruházási megállapodás (TTIP) tárgyalásával kapcsolatos legújabb fejleményekről számol be, míg több szakbizottság az olasz EU tanácsi elnökség terveit tekinti át. Kiderül az is, hogy melyik három film kerül a Lux-díj idei döntőjébe. (Tovább: Ezen a héten az EP-ben: Ukrajna, olasz elnökség, EU–USA szabadkereskedelem )

 
 
LUX film prize 2014 Finalists - from top: Class enemy (Razredni sovražnik) by Rok Biček, Girlhood (Bande de filles) by Céline Sciamma, Ida by Pawel Pawlikowski_  

2014-ben ez a három film került be a Lux-díj döntőjébe: Razredni sovražnik (Osztályellenség) – rend.: Rok Biček (szlovén); Bande de filles (Lányok) – rendező: Céline Sciamma (francia); Ida – rend.: Paweł Pawlikowski (lengyel-dán). Az EP filmdíjának három döntősét az EU mind a 24 hivatalos nyelvén feliratozzák, és az összes uniós országban, így Magyarországon is bemutatják majd. A győztes filmet az EP-képviselők választják ki, a díjat december 17-én adják át. (Tovább: Szlovén, francia és lengyel–dán film a Lux-díj idei döntőjében )

 
 
 

Jean-Claude Junckert választotta az EP az Európai Bizottság elnökévé július 15-én. Junckert az uniós állam- és kormányfők jelölték a posztra, figyelembe véve az európai választások végeredményét. A képviselők szorgalmazták, hogy átláthatóbbak legyenek az EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalások, és jóváhagyták, hogy Litvánia jövőre bevezesse az eurót. Az EP rábólintott négy átmeneti európai biztos kinevezésére is. Összefoglaló a július 14–17-i plenáris ülésről. (Tovább: Strasbourgban történt: Juncker lesz a Bizottság elnöke, litván euró, Gáza )

 
 
Interview with Elmar Brok  

Mindennapiak a hírek az ukrajnai, izraeli, gázai és iraki fegyveres konfliktusokról, amelyek mind az EU tágabb környezetében történnek, és amelyek megoldásában az EU fontos közvetítő szerepet tölthet be. A külügyi szakbizottság elnökét, Elmar Brok néppárti, német képviselőt kértük helyzetértékelésre. (Tovább: Elmar Brok, a külügyi szakbizottság elnöke: „Lángolnak az szomszédos térségek” )