Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Nyitóülés: Schulz a plenárison is bejelentette az EFDD megszűnését

Plenáris ülés Intézmények20-10-2014 - 19:37
EP Presidnet Martin Schulz walk in the plenary chamber to open October Plenary session  

Megszűnt a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) képviselőcsoport október 16-án, jelentette be az októberi ülésszak nyitóülésén hétfőn hivatalosan az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz. (Tovább: Nyitóülés: Schulz a plenárison is bejelentette az EFDD megszűnését )

 
 

Debate on EU countries' economic policy performance

Plenary Session Economic and monetary affairs20-10-2014 - 18:23

Parliament will hold a debate on Tuesday morning with the Italian Undersecretary of State at the Ministry of Finance, Mr Della Vedova and Commissioner Katainen on EU countries' progress in implementing the 2014 priorities for economic policy coordination under the European Semester. MEPs are expected to criticise member states for their poor implementation of recommendations they themselves endorsed and to suggest improvements. (Read more: Debate on EU countries' economic policy performance )

 
 
day20_hu.jpg  

Ma két európai biztosjelöltetnek kell bizonyítania felkészültségét az EP-ben, Strasbourgban. A szlovák Maroš Šefčovič energiaunióért felelős alelnök-jelöltet a környezetvédelmi és az ipari szakbizottságok hallgatják meg. Az Alenka Bratušek helyett javasolt új szlovén közlekedési biztosjelölt, Violeta Bulc pedig a közlekedési szakbizottság kérdéseire válaszol majd. (Tovább: Biztosjelöltek: hétfőn Maroš Šefčovičot és Violeta Bulcot kérdezi az EP )

 
 

Az EP meghallgatja az európai adatvédelmi biztosjelölteket

Egyéb Intézmények20-10-2014 - 16:48
Data protection hearing  

Lejárt Peter Hustinx európai adatvédelmi biztos ötéves mandátuma, az EP állampolgári jogi szakbizottsága pedig most az utódjáról dönt. Az adatvédelmi biztos feladata a személyes adatok védelmének biztosítása, és annak érvényre juttatása az uniós intézményeknél és szerveknél. A jelölteket hétfőn este hallgatják meg a képviselők, kedden pedig szavaznak róluk. (Tovább: Az EP meghallgatja az európai adatvédelmi biztosjelölteket )

 
 

Uniós költségvetés 2015: „az EP harcolni fog”

Plenáris ülés Költségvetés20-10-2014 - 16:08
MEP Gardiazabal on Budget 2015_  

Az Európai Parlament október 21-én vitázik, egy nappal később pedig szavaz az EU 2015. évi költségvetéséről. Előreláthatólag a képviselők elutasítják a költségvetés megvágását, amit a tagállamok javasoltak. A költségvetésről az EP-nek és a tagállamok szakminisztereit soraiban tudó Tanácsnak közösen kell megállapodnia. A részletekről Eider Gardiazábal Rubial (szocialista, spanyol) parlamenti témafelelőst kérdeztük. (Tovább: Uniós költségvetés 2015: „az EP harcolni fog” )

 
 

Mekkora veszélyt jelent az ebola Európára?

Egyéb Közegészségügy20-10-2014 - 11:10
A file handout picture taken and released on August 7, 2014 by the Spanish Defense Ministry shows Roman Catholic priest Miguel Pajares, who contracted the deadly Ebola virus, being transported from Madrid's Torrejon air base to the Carlos III hospital upon his arrival in Spain. The Carlos III hospital announced on August 12, 2014 that the evacuated Spanish priest Miguel Pajares has died. ©BELGA/AFP PHOTO/SPANISH DEFENSE MINISTRY/INAKI GOMEZ  

Az ebola globális biztonsági kockázatot jelent, a vírus pedig már Európába is megérkezett. A témáról október 20-án az EP plenárisa is vitázik. A vitát honlapunkon élőben közvetítjük, előtte az EP fejlesztési és közegészségügyi szakbizottságainak elnökét kérdeztük az eboláról. (Tovább: Mekkora veszélyt jelent az ebola Európára? )

 
 

Újabb meghallgatások és szavazás az új Európai Bizottságról

Egyéb Intézmények17-10-2014 - 16:05
Juncker team 2.0  

Hétfőn Strasbourgban folytatódik az európai biztosjelöltek meghallgatása. A képviselők ezúttal Violeta Bulc közlekedési biztosjelöltet, valamint Maroš Šefčovič energia unióért felelős alelnök-jelöltet kérdezik. Az EP szerdán szavazhat arról, hogy testületileg jóváhagyja-e a Jean-Claude Juncker vezetésével megalakuló új Európai Bizottságot. (Tovább: Újabb meghallgatások és szavazás az új Európai Bizottságról )

 
 
 

A témától és a politikai környezettől egyaránt függ, hogy mennyire könnyű átültetni az uniós csúcsokon született kormányközi megállapodásokat jogszabályokba. Összeállításunk segítségével könnyen figyelemmel követhető, hogy mely szakterületeken a legkönnyebb végigvinni a folyamatot, és hol akadnak fennakadások. (Tovább: Hogyan (nem) lesznek az uniós csúcsok megállapodásaiból jogszabályok? )

 
 

MEPs to debate counter-terrorism policies with UN’s Jean-Paul Laborde

AFET External relations16-10-2014 - 09:31
©BELGA_AFP_FABRICE COFFRINI  

The external and internal aspects of policies for combatting terrorism, radicalisation and the rising phenomenon of “foreign fighters” will be the focus of a debate between Foreign Affairs and Civil Liberties, Justice and Home Affairs committees and Jean-Paul Laborde, Executive Director of the UN Counter-Terrorism Executive Directorate (CTED) on Thursday at 11:30. (Read more: MEPs to debate counter-terrorism policies with UN’s Jean-Paul Laborde )

 
 

Lux-filmnapok az ősszel Európa-szerte

Egyéb Kultúra15-10-2014 - 15:06
 

Az ősszel minden uniós országban - Magyarországon december 1–3. között a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban - bemutatják a Lux-díj idei három döntős filmjét. Az EP filmdíját decemberben adják át, de a filmbarátok addig is megismerkedhetnek az alkotásokkal és szavazhatnak is kedvencükre. (Tovább: Lux-filmnapok az ősszel Európa-szerte )