Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter")
Lijst van andere websites (Druk op Enter)

Laatste nieuws

Persbericht

 
 
 
 

EP debatteert over EU-brede politieacties tegen illegale migranten

Plenaire vergadering Politiële samenwerking22-10-2014 - 17:27

Het Europees parlement debatteert woensdagavond vanaf 19:00 uur met het Italiaanse Raadsvoorzitterschap over EU-.brede politieacties tegen illegale immigranten die van 13 tot 26 oktober plaatsvinden. De operatie - Mos Maiorum genaamd - is erop gericht illegale migranten op te sporen en georganiseerde misdaad aan te pakken. Ook worden inlichtingen verzameld voor toekomstig onderzoek. (Lees meer: EP debatteert over EU-brede politieacties tegen illegale migranten )

 
 

Kobane: leden roepen Turkije op meer te doen om door IS bedreigde stad te helpen

Plenaire vergadering Instellingen22-10-2014 - 17:27
Aanslag op Kobane  

Turkije moet meer doen om de Koerden te helpen de IS-dreiging in Kobane te bestrijden. Veel leden lieten dit weten in een debat op 22 oktober over de belegerde Syrische stad. Zij veroordeelden ook het geweld van IS en zeiden dat er meer moet worden gedaan om de terroristische groep aan te pakken en de slachtoffers te helpen. Sommigen wezen ook op de potentiële dreiging van chemische wapens en vonden dat een bredere strategie voor het Midden-Oosten nodig was. (Lees meer: Kobane: leden roepen Turkije op meer te doen om door IS bedreigde stad te helpen )

 
 

Europees Parlement keurt nieuwe Europese Commissie goed

Plenaire vergadering Instellingen22-10-2014 - 17:23

Het Parlement heeft woensdagochtend met 423 stemmen voor, 209 tegen en 67 onthoudingen ingestemd met het door kandidaat Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker voorgestelde nieuwe college van 27 Commissarissen. De nieuwe Commissie moet nu alleen nog formeel aangesteld worden door de nationale regeringsleiders/staatshoofden, zodat die, zoals gepland, vanaf 1 november voor een periode van vijf jaar aan de slag kan. (Lees meer: Europees Parlement keurt nieuwe Europese Commissie goed )

 
 

De gezichten van de nieuwe Europese Commissie

overig Instellingen22-10-2014 - 16:42
Infografiek  

De nieuwe Europese Commissie, onder leiding van Jean-Claude Juncker, is nu formeel goedgekeurd door het Europees Parlement in Straatsburg met 423 stemmen voor, 209 tegen en 67 onthoudingen . Zij begint met haar termijn van vijf jaar op 1 november. Meer informatie over de samenstelling, de nieuwe Commissarissen en hun portefeuilles in onze infografiek. (Lees meer: De gezichten van de nieuwe Europese Commissie )

 
 

Barroso: "Europa is niet de reden van de crisis: zij is deel van de oplossing"

Plenaire vergadering Instellingen22-10-2014 - 15:25
Interview met Commissievoorzitter Josè Manuel Barroso  

Na twee mandaten en tien jaar als Voorzitter van de Europese Commissie, is José Manuel Barroso er klaar voor om de fakkel over te dragen aan Jean-Claude Juncker. We spraken Barroso over hoe hij op zijn tweede mandaat terugblikt. Hij vertelde ons dat de crisis niet van de EU komt maar van onverantwoordelijk gedrag door de financiële markten en bepaalde landen. (Lees meer: Barroso: "Europa is niet de reden van de crisis: zij is deel van de oplossing" )

 
 

EP tegen lidstaten: neem verantwoordelijkheid voor economische hervormingen

Plenaire vergadering Economische en monetaire zaken22-10-2014 - 14:37

EU landen moeten meer werk maken van de economische hervormingsbeloften waar ze zelf mee in hebben gestemd, zo stellen leden van het EP in een resolutie die woensdag is aangenomen. Slechts 10% van de landenspecifieke aanbevelingen (LSA's) zijn volledig doorgevoerd, terwijl in 45% procent van de gevallen geen enkele- of nauwelijks vooruitgang is geboekt. "Toezeggingen op het Europese toneel zijn niet consistent met de nationale werkelijkheid", zo concludeert het EP. (Lees meer: EP tegen lidstaten: neem verantwoordelijkheid voor economische hervormingen )

 
 

EU Begroting 2015: rekeningen betalen en investeren in groei en banen

Plenaire vergadering Begroting22-10-2014 - 14:31

EU-lidstaten moeten hun politieke beloftes over groei, banen, investeringen in onderzoek en ontwikkeling en buitenlandbeleid ondersteunen met de benodigde financiële middelen, zo stelt het EP in aanloop naar de onderhandelingen over de Europese begroting voor 2015. Om met de Raad tot een vergelijk te komen over de begroting voor volgend jaar moet in 2014 wel extra geld beschikbaar komen om achterstallige rekeningen te betalen, zo wordt eraan toegevoegd. (Lees meer: EU Begroting 2015: rekeningen betalen en investeren in groei en banen )

 
 

Winnaar Sacharovprijs 2014: Denis Mukwege

overig Mensenrechten22-10-2014 - 11:58
Denis Mukwege  

Denis Mukwege is de winnaar van de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2014. Dit besluit werd genomen door EP-voorzitter Martin Schulz en de fractievoorzitters. Mukwege zal worden uitgenodigd om op 26 november in Straatsburg de prijs in ontvangst te nemen. (Lees meer: Winnaar Sacharovprijs 2014: Denis Mukwege )

 
 

Parlement bespreekt belegering Kobani, dreiging IS en 'foreign fighters'

Plenaire vergadering Externe betrekkingen / Veiligheid en defensie22-10-2014 - 10:18

Het opnieuw opgelaaide geweld in de belegerde Syrische stad Kobani, de algemene dreiging van oprukkende extremisten van Islamitische Staat (IS) en zorgen over geradicaliseerde Europese jihadisten die naar Europa terugkeren, vormen onderwerp van debat op woensdagmiddag met de Italiaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Della Vedova. (Lees meer: Parlement bespreekt belegering Kobani, dreiging IS en 'foreign fighters' )

 
 

EP stemt over de nieuwe Europese Commissie

Plenaire vergadering Instellingen22-10-2014 - 07:00
Infografiek  

De leden beslissen op woensdag over de nieuwe Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker. In een debat voorafgaand aan de stemming worden Juncker’s plannen voor de komende vijf jaar besproken. Als onderdeel van het verkiezingsproces voor de Europese Commissie werden alle kandidaat-Commissarissen eerder ondervraagd door de leden om te beoordelen of zij geschikt zijn voor de baan. Het EP heeft nu het laatste woord. U kunt het live bekijken via onze website. (Lees meer: EP stemt over de nieuwe Europese Commissie )