Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

#EPhearings2014: danes zaslišanji Bulčeve in Šefčoviča

Ostalo Institucije20-10-2014 - 11:17
day20_sl.jpg  

Zaslišanja kandidatov za evropske komisarje se bodo v Parlamentu nadaljevala danes. Poslanci bodo ob 19. uri izprašali kandidatko za komisarko za promet iz Slovenije Violeto Bulc in Slovaka Maroša Šefčoviča, ki naj bi prevzel mesto podpredsednika Evropske komisije, odgovornega za energijsko unijo. Poslanci bodo predvidoma v sredo glasovali o celotni Komisiji. Brez njihovega soglasja ta ne more začeti z delom. (Preberite več: #EPhearings2014: danes zaslišanji Bulčeve in Šefčoviča )

 
 

#EPhearings2014: 20. oktobra novi zaslišanji v odborih Parlamenta

Ostalo Institucije17-10-2014 - 14:57
Juncker team 2.0  

Zaslišanja kandidatov za evropske komisarje se bodo v Parlamentu nadaljevala v ponedeljek, 20. oktobra, v Strasbourgu. Poslanci bodo ob 19. uri izprašali kandidatko za komisarko za promet iz Slovenije Violeto Bulc in Slovaka Maroša Šefčoviča, ki naj bi prevzel mesto podpredsednika Evropske komisije, odgovornega za energijsko unijo. Poslanci bodo predvidoma v sredo glasovali o celotni Komisiji. Brez njihovega soglasja ta ne more začeti z delom. (Preberite več: #EPhearings2014: 20. oktobra novi zaslišanji v odborih Parlamenta )

 
 
 

Šefi vlad in držav Evropske unije se večkrat letno srečajo v okviru Evropskega sveta. Tam potekajo pogajanja na najvišji ravni, katerih rezultati so zapisani v sklepih teh srečanj. Odločitve voditeljev EU je treba nato udejanjiti tudi v praksi, torej s sprejetjem ustrezne zakonodaje. Kako se to zgodi? (Preberite več: Od želja do zakonov: kako se udejanjijo (ali ne) sklepi Evropskega sveta )

 
 

MEPs to debate counter-terrorism policies with UN’s Jean-Paul Laborde

AFET External relations16-10-2014 - 09:31
©BELGA_AFP_FABRICE COFFRINI  

The external and internal aspects of policies for combatting terrorism, radicalisation and the rising phenomenon of “foreign fighters” will be the focus of a debate between Foreign Affairs and Civil Liberties, Justice and Home Affairs committees and Jean-Paul Laborde, Executive Director of the UN Counter-Terrorism Executive Directorate (CTED) on Thursday at 11:30. (Read more: MEPs to debate counter-terrorism policies with UN’s Jean-Paul Laborde )

 
 
A file handout picture taken and released on August 7, 2014 by the Spanish Defense Ministry shows Roman Catholic priest Miguel Pajares, who contracted the deadly Ebola virus, being transported from Madrid's Torrejon air base to the Carlos III hospital upon his arrival in Spain. The Carlos III hospital announced on August 12, 2014 that the evacuated Spanish priest Miguel Pajares has died. ©BELGA/AFP PHOTO/SPANISH DEFENSE MINISTRY/INAKI GOMEZ  

Epidemija okužb z virusom ebola v državah zahodne Afrike je globalni varnostni problem, so poslanci zapisali v resoluciji, sprejeti 18. septembra. Od takrat je prišlo do prve okužbe na evropskih tleh. Tveganje okužbe z ebolo je v EU sicer zelo majhno, pojasnjuje Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni. Kljub temu poslanci opozarjajo, da je mednarodna skupnost podcenjevala nevarnost virusa. (Preberite več: Ebola: tveganje okužbe v EU majhno, vendar virusa ne gre podcenjevati )

 
 
 

Kot običajno bo tudi letošnja jesen v Parlamentu v znamenju evropskega filma. Decembra bo namreč razglašen dobitnik filmske nagrade Parlamenta LUX, do takrat pa si lahko tri filme, ki so se uvrstili v finalni izbor, ogledate tudi v kinu blizu vas. V okviru filmskih dni LUX bo namreč v 28 državah EU organiziranih 165 projekcij, ki jih bodo spremljale razprave, delavnice in okrogle mize. Za nagrado LUX se poteguje tudi Razredni sovražnik slovenskega režiserja Roka Bička. (Preberite več: Jesen v znamenju evropskega filma: filmski dnevi LUX v kinu blizu vas )

 
 

Begunci iz Sirije in Iraka vse večje breme za sosednje države

Ostalo Človekove pravice14-10-2014 - 17:09
Sept. 30, 2014 - Kobane, Border Syria - Refugees from Kobane escape from the attacs of IS to the Turkish side, on September 30, 2014. ©BELGA_Zumapress_Sebastian Backhaus  

Devet milijonov Sircev je moralo v zadnjih nekaj letih zapustiti svoje domove: to je cena vojaških spopadov, ki divjajo v državi. Položaj se zaradi aktivnosti Islamske države (IS) poslabšuje; ne le v Siriji, ampak tudi v Iraku. »Ni ga konflikta, ki bi v tako kratkem času zahteval toliko življenj, pognal toliko ljudi iz domov in iz države,« je na zasedanju pododbora za človekove pravice 13. oktobra dejal Frej Fenniche, predstavnik visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR). (Preberite več: Begunci iz Sirije in Iraka vse večje breme za sosednje države )

 
 

Na poti k strategiji za enakost spolov po letu 2015

Ostalo Pravice žensk/enake možnosti14-10-2014 - 16:26
(L-R) Ms. Genoveva Tisheva, Managing director of the Bulgarian Gender research foundation and Ms. Claudia Menne Confederal Secretary of the European Trade Union Confederation  

Enakost spolov je v Parlamentu vedno žgoča tema, še posebej v odboru za pravice žensk. Nasilje, socialna izključenost, trgovina z ljudmi, težak položaj priseljenk: vse to so vprašanja, ki bi se jih morala Evropska unija po mnenju strokovnjakov, ki so 13. septembra o tem razpravljali s člani odbora, resno lotiti. Poročilo o tem pripravlja Marc Tarabella (S&D, Belgija), Maria Noichl (S&D, Nemčija) pa oblikuje poročilo o strategiji Parlamenta na področju enakosti spolov po letu 2015. (Preberite več: Na poti k strategiji za enakost spolov po letu 2015 )

 
 

European Semester: act on your economic policy pledges, MEPs urge EU countries

ECON Economic and monetary affairs13-10-2014 - 17:51

EU countries need to do more to put their EU economic policy reform pledges into effect at home, especially in the euro area, urged Economic and Monetary Affairs Committee MEPs on Monday. Noting that only 10% of the European Commission's country-specific reform recommendations (CSRs) for 2013 were implemented in full and that little or no progress was made on 45% of them, MEPs also pressed the Commission and the Eurogroup President to see that they are put into practice. (Read more: European Semester: act on your economic policy pledges, MEPs urge EU countries )

 
 

Over 3,100 workers made redundant by Peugeot Citroën Automobiles (PSA) in France and crude steel producer Carsid SA Belgium are to get EU aid worth €13.5 million to help them to find or create new jobs. The European Globalisation Adjustment Fund (EGF) aid, approved by Budgets Committee MEPs on Monday, still has to be approved by Parliament as a whole and the Council of Ministers. (Read more: EU job-search aid for former car workers in France and steel workers in Belgium )