Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

Začetek julijskega zasedanja: spomin na Srebrenico

Plenarno zasedanje Institucije06-07-2015 - 21:15
Plenarno zasedanje EP; Strasbourg, 06/07/2015  

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je v uvodnem nagovoru julijskega zasedanja v Strasbourgu počastil spomin na poboj več kot 8 tisoč moških in fantov v bosanski Srebrenici pred 20. leti. Sledila je minuta molka. (Preberite več: Začetek julijskega zasedanja: spomin na Srebrenico )

 
The EP’s environmental committee backs the reform of the EU’s Emission Trading Scheme (ETS). © BELGA_AGEFOTOSTOCK  

Evropski sistem trgovanja z izpusti CO2 se sooča s presežkom dovoljenj za izpuste; to podjetjem omogoča razmeroma poceni onesnaževanje ozračja in jih ne spodbuja k temu, da bi vlagala v razvoj čistejših tehnologij. Poslanci bodo na plenarnem zasedanju 7. julija najprej razpravljali, nato pa dan kasneje še glasovali o reformi sistema za trgovanje z izpusti. Njen cilj je odpraviti neravnovesje med ponudbo in povpraševanjem po dovoljenjih in tako spodbuditi prehod v nizkoogljično gospodarstvo. (Preberite več: Trgovanje z izpusti CO2: prepoceni dovoljenja ne spodbujajo zelenih vlaganj )

 

Uporabi me spet: krožno gospodarstvo v EU

Plenarno zasedanje Gospodarske in denarne zadeve03-07-2015 - 14:49
 

Vsak prebivalec EU letno porabi 14 ton surovin in ustvari pet ton odpadkov. Ker smo stopili v obdobje, ko naravni viri usihajo, prav tako pa ne vemo več, kam z odpadki, so te številke alarmantne. Krožno gospodarstvo, ki temelji na recikliranju, ponovni uporabi in popravilih, je ena izmed rešitev. Parlament bo na plenarnem zasedanju 6. julija razpravljal o poročilu, v katerem poziva Evropsko komisijo, naj pripravi ambiciozne predloge za prehod v krožno gospodarstvo. Glasovanje bo 8. julija. (Preberite več: Uporabi me spet: krožno gospodarstvo v EU )

 
An illustration image of an helth mobile app ©BELGA_EASYFOTOSTOCK  

Bolniki vse več informacij o boleznih, ki jih pestijo, dobijo s pomočjo novih tehnologij. To ne pomeni le, da se lahko na spletu pozanimajo o simptomih in možnih načinih zdravljenja, ampak lahko na svoje mobilne naprave prenesejo aplikacije za diagnosticiranje bolezni in spremljanje pomembnih kazalcev zdravja. V uradu Parlamenta za oceno najnovejših tehnoloških dognanj (STOA) so 1. julija pripravili delavnico o vplivu elektronskih in mobilnih tehnologij na varovanje zdravja. (Preberite več: E-zdravje, mobilno zdravje, zdravstvena pismenost: tehnologija in bolniki )

 

Fotografske panorame: zaščitene z zakonodajo o avtorskih pravicah?

Plenarno zasedanje Pravosodno sodelovanje02-07-2015 - 12:23
Paris panorama by night. View on La Defense from Eiffel Tower. ©BELGA_EASYFOTOSTOCK  

Ima državljan pravico poslikati panoramo mesta, ki vključuje spomenike in arhitekturno za in jo objaviti na socialnih omrežjih? Kako je z avtorskimi pravicami? V nekaterih članicah EU je zagotovljena svoboda panorame in ljudje jih lahko objavljajo. Na plenarnem zasedanju bo 9. julija potekala razprava o tem, ali to pravico razširiti na vse države unije ali ne. Pogovarjali smo se s poslancema, ki imata o tem različni mnenji. (Preberite več: Fotografske panorame: zaščitene z zakonodajo o avtorskih pravicah? )

 

Pošljite nam vaše fotografije in postanite gostujoči fotograf Parlamenta!

Ostalo Razvoj in sodelovanje / Mladi02-07-2015 - 12:00
Guest Photographer June topic "sustainable green growth, decent jobs and businesses" jury winner is "framework" by Nati Esmel ©Nati Esmel  

Spet vas vabimo, da se pridružite tekmovanju za gostujočega fotografa Parlamenta. Leto 2015 je v Evropski uniji Evropsko leto razvoja. Do septembra bomo vsak mesec zbirali vaše prispevke na teme, povezane z razvojem. Pošljite nam vaše fotografije; najboljše bodo izbirali žirija in uporabniki socialnih omrežij, zmagovalca pa bosta odpotovala v Strasbourg, kjer bosta posnela fotoreportažo o plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. (Preberite več: Pošljite nam vaše fotografije in postanite gostujoči fotograf Parlamenta! )

 

Civil liberties MEPs to debate concerns over French surveillance law

LIBE Justice and home affairs02-07-2015 - 10:36

The civil liberties committee debates France's controversial new law on surveillance powers on Thursday, 2 July. MEPs will raise concerns about the compatibility of some of the law's provisions with the European treaties with the Commission's director for criminal justice, Francisco Morillo. (Read more: Civil liberties MEPs to debate concerns over French surveillance law )

 

Luksemburg prevzema predsedovanje Svetu EU: kaj menijo luksemburški poslanci?

Ostalo Evropski svet / Institucije01-07-2015 - 15:20
Luxembourg presidency  

S 1. julijem je predsedovanje Svetu Evropske unije prevzel Luksemburg. Grška dolžniška kriza, pritisk priseljevanja, podnebne spremembe: to so le nekatera vprašanja, s katerim se bo morala soočiti ta majhna država, ena izmed ustanovnih članic Evropske gospodarske skupnosti. O prednostnih nalogah predsedovanja smo povprašali luksemburške poslance v Parlamentu. (Preberite več: Luksemburg prevzema predsedovanje Svetu EU: kaj menijo luksemburški poslanci? )

 
 

Evropske ustanove pozivajo grško ljudstvo, naj glasuje za predloge institucij o nadaljevanju gospodarske pomoči Grčiji s strani EU, je po napovedi grškega referenduma o teh predlogih dejal predsednik Parlamenta Martin Schulz. "To je roka, ki jo ponujamo Grčiji," je poudaril Schulz in dodal, da je izid referenduma ključen za položaj Grčije v območju evra. (Preberite več: Predsednik Schulz o Grčiji: "Grškemu ljudstvu ponujamo roko." )

 

Cheaper mobile calls and open internet: MEPs and ministers strike informal deal

ITRE Free movement of services30-06-2015 - 12:42

An informal deal to ban surcharges ("roaming fees") for making mobile phone calls, sending text messages or using the internet while abroad in another EU country from 15 June 2017 was struck by MEPs and EU ministers in the small hours of Tuesday morning. MEPs also inserted guarantees that all internet traffic is treated equally, without discrimination. To enter into force, this informal deal needs to be formally endorsed by the full Parliament and the Council of Ministers. (Read more: Cheaper mobile calls and open internet: MEPs and ministers strike informal deal )