Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

Новини

Съобщения за пресата

 
 
 
 

Какво се случи на изтеклата пленарна сесия: СЕТА, Трюдо и планове за Европа

Пленарна сесия Институции / Външна/международна търговия / Външни отношения / Икономически и парични въпроси17-02-2017 - 10:58
 

Парламентът одобри търговското споразумение между ЕС и Канада, като ден по-късно канадският премиер Джъстин Трюдо заяви в пленарна зала, че СЕТА не е просто сделка за търговия или печалба, а споразумение за подобряване на живота на хората. Във вторник новоизбраният австрийски президент Александър Ван дер Белен отправи емоционално послание за значението на обединена Европа, а ЕП одобри нови мерки за борба с тероризма и определи вижданията си за бъдещата институционална структура на ЕС. (Продължение: Какво се случи на изтеклата пленарна сесия: СЕТА, Трюдо и планове за Европа )

 
Child playing with robot  

В резолюция, гласувана в четвъртък, евродепутатите отбелязват, че са необходими общоевропейски правила в областта на роботиката, например, за подсилване на етичните стандарти или за установяване на отговорността при инциденти, свързани с автономни превозни средства. (Продължение: Роботика: ЕП призовава за общоевропейски правила за отговорност )

 

ЕП представя своята визия за бъдещето на ЕС

Пленарна сесия Бъдещето на Европа/Европейска интеграция / Институции16-02-2017 - 13:54

За да се справи с предизвикателствата пред себе си, да подобри способността си да действа, да възстанови доверието на гражданите и да направи икономиката на еврозоната по-устойчива, ЕС трябва да се възползва пълноценно от Договора от Лисабон. Но за да върви напред, ЕС трябва да се реформира. Това е основното послание на три резолюции, разглеждащи бъдещото развитие на ЕС, одобрени от ЕП в четвъртък. (Продължение: ЕП представя своята визия за бъдещето на ЕС )

 

Систематични проверки на външните граници на ЕС срещу чуждестранни бойци

Пленарна сесия Правосъдие и вътрешни работи / Шенген16-02-2017 - 13:44
Passport control illustration  

Според регламент, гласуван в четвъртък, всички граждани на ЕС и трети страни, които преминават външните граници на Съюза, трябва да бъдат проверявани в съответните бази данни, например за изгубени или откраднали документи. На 5 декември 2016 г. преговарящите от страна на Европейския парламент и Съвета на министрите постигнаха съгласие по новите правила. (Продължение: Систематични проверки на външните граници на ЕС срещу чуждестранни бойци )

 

Борба срещу тероризма: контрол върху чуждестранните бойци и „вълци единаци“

Пленарна сесия Правосъдие и вътрешни работи16-02-2017 - 13:35

В четвъртък, ЕП одобри нови общоевропейски правила за справяне с нарастващата заплаха от пътуване на „чуждестранни бойци“ до зони на конфликт с цел тероризъм и с „вълците единаци“, които планират самостоятелни атаки. (Продължение: Борба срещу тероризма: контрол върху чуждестранните бойци и „вълци единаци“ )

 

Тероризъм: Парламентът одобри криминализиране на свързани деяния

Други Правосъдие и вътрешни работи / Сигурност и отбрана16-02-2017 - 12:56
 

Тероризмът не е просто един зловещ престъпен акт, а цяла поредица от подготвителни действия, които правят възможно немислимото. Онези, които планират бъдещи нападения, трябва да бъдат заловени преди самия удар и да бъдат подведени под отговорност. Европейският парламент одобри на 16 февруари директива, която криминализира редица деяния като пътуването в чужбина с цел участие в терористични актове или възхвалата им онлайн. Депутатите подкрепиха и засилване на проверките на външните граници на ЕС. (Продължение: Тероризъм: Парламентът одобри криминализиране на свързани деяния )

 
Канадският министър-председател Джъстин Трюдо в пленарната зала на ЕП в Страсбург  

„СЕТА не е само относно търговията, вноса, износа и печалбите. Това споразумение цели да подобри живота на хората“, заяви канадският министър-председател Джъстин Трюдо по повод на търговския договор между ЕС и Канада, който Европейският парламент одобри на 15 февруари. В официално изказване пред евродепутатите в Страсбург един ден по-късно г-н Трюдо изтъкна, че СЕТА може да се използва като модел за търговските споразумения в бъдещето. (Продължение: Канадският премиер Джъстин Трюдо: „Търговията трябва да носи ползи за хората“ )

 

Human rights: Nicaragua, executions in Kuwait and Bahrain, and Guatemala

Plenary Session Humanitarian aid / External relations16-02-2017 - 12:15

Parliament voices deep concern about the intimidation and harassment of Francesca Ramirez and other human rights defenders in Nicaragua, deplores the recent use of the death penalty in Kuwait and Bahrain, and strongly condemns the murders of human rights defenders and journalists in Guatemala, in three resolutions voted on Thursday. (Read more: Human rights: Nicaragua, executions in Kuwait and Bahrain, and Guatemala )

 
Interview with Mady Delvaux  

Доклад, призоваващ за обща правна рамка относно роботите, бе приет от Европейския парламент на 15 февруари. Роботите стават все по-важна част от нашето ежедневие, независимо дали говорим за дронове, медицинско оборудване, автомобили или тежки машини. Употребата им обаче все още не е регулирана и затова ЕП предлага дефиниции и правила за отношенията между хора и роботи. През януари потърсихме мнението на авторката на доклада Мади Делво (С&Д, Люксембург). (Продължение: Възходът на роботите: защо са нужни общи европейски правила за употребата им )

 
Пазарът на въглеродни емисии на ЕС покрива около 11 000 инсталации в Европа  

В сряда ЕП одобри планове за по-строги ограничения за емисиите на парникови газове в пазара на въглеродни емисии на ЕС (СТЕ на ЕС), така че европейското законодателство по отношение на изменението на климата да е в съответствие с целите на Парижкото споразумение. (Продължение: ЕП одобрява по-строги ограничения за емисиите на парникови газове )