Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 
INTRO: Remember #EYE2016? Well it’s not over yet! In the past weeks participants at May’s European Youth Event addressed members of the EP on their ideas for a better Europe.  

Májusban mintegy 7500 európai fiatal részvételével rendezték meg az európai ifjúsági rendezvényt (EYE) Strasbourgban, ahol Európa jövőjéről, a fiatalok helyzetéről, és az EU előtt álló feladatokról is szó volt. A rendezvényen megfogalmazott javaslatokból egy jelentés készült, amelyet a parlamenti szakbizottság előtt is bemutattak. A fiatalok ötletei között szerepel például, hogy segítsék a fiatalok külföldi munkavállalását és fejlesszék az angoltanítást az iskolákban. (Tovább: Európai ifjúsági rendezvény: a szakbizottságok előtt a fiatalok javaslatai )

 

Jan Albrecht: az EU–USA adatvédelmi egyezmény magas fokú védelmet biztosít

Plenáris ülés Igazságügyi együttműködés / Bel- és igazságügy02-12-2016 - 11:17
Jan Albercht on Data protection_  

Arról az EU–USA keretmegállapodásról döntött csütörtökön az EP, amely a rendőrségi és igazságügyi együttműködés során továbbított személyes adatok védelmét szabályozza. Jan Philipp Albrecht (zöldpárti, német) témafelelős interjúnkban elmondta, hogy az egyezmény segít visszaállítani a bizalmat a Snowden-ügy után és „magas sztenderdeket és magas fokú védelmet” garantál a magánadatoknak. (Tovább: Jan Albrecht: az EU–USA adatvédelmi egyezmény magas fokú védelmet biztosít )

 

Tunézia elnöke: az iszlám nem összeférhetetlen a demokráciával

Egyéb Külkapcsolatok01-12-2016 - 17:53
Mohamed Beji Caid Essebsi, President of Tunisia, addressing the European Parliament  

Bedzsi Kaid esz-Szebszi tunéziai elnök látogatott az EP-be és találkozott Martin Schulz elnökkel december 1-jén, hogy az EU–Tunézia kapcsolatokról egyeztessenek. Bedzsi Kaid esz-Szebszi történelmi jelentőségűnek nevezete a találkozót, és az EP csütörtöki plenáris ülésén is felszólalt, ahol kiemelte, hogy Tunézia elkötelezett a szabadság és demokrácia iránt. (Tovább: Tunézia elnöke: az iszlám nem összeférhetetlen a demokráciával )

 

Az ENSZ szíriai különmegbízottja: Nem tudom meddig tartható a helyzet Aleppóban

Egyéb Fejlesztés és együttműködés / Külkapcsolatok01-12-2016 - 16:07
De_Mistura_on Syria_  

Karácsonyra teljesen lerombolhatják a kelet-szíriai Aleppót - mondta Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja a külügyi és a fejlesztési szakbizottság keddi ülésén. A szír háború immár a hatodik éve tart, az ország kormányerők által ostromlott keleti feléből a napokban mintegy 50 ezer civilnek kellett elmenekülnie, hogy mentse az életét. Az ENSZ különmegbízottja szerint muszáj, hogy politikai megoldás szülessen a válság megoldására. (Tovább: Az ENSZ szíriai különmegbízottja: Nem tudom meddig tartható a helyzet Aleppóban )

 

Parliament approves €31.5m in EU aid to repair flood damage in Bavaria

Plenary Session Budget01-12-2016 - 15:01

MEPs approved €31.5 million in EU aid to repair flood damage in Bavaria in a plenary vote on Thursday. Seven people died in the May and June 2016 floods, which affected more than 47,000 people in Lower Bavaria. Over 2,000 were still unable to return to their homes two months later. Hardest hit was the Rottal-Inn district in Lower Bavaria. The aid will come from the EU Solidarity Fund (EUSF). (Read more: Parliament approves €31.5m in EU aid to repair flood damage in Bavaria )

 

A Parlament támogatja az EU-USA bűnüldözési adatvédelmi keretmegállapodást

Plenáris ülés Bel- és igazságügy01-12-2016 - 12:58

A képviselők széles köre támogatta csütörtökön az EU-USA közötti a bűncselekmények megelőzése, kivizsgálása, felderítése és büntetőeljárás alá vonása céljából kezelt személyes adatok védelméről szóló megállapodást. A megállapodás magas, kötelező érvényű adatvédelmi előírásokat biztosít a rendőrség és a bűnüldözési hatóságok Atlanti-óceánon átnyúló adatcseréjéhez. (Tovább: A Parlament támogatja az EU-USA bűnüldözési adatvédelmi keretmegállapodást )

 
.  

A jövő évi költségvetés elfogadásával a képviselők biztosítják a források növelését, így támogatva a munkanélküli fiatalokat, valamint olyan további alapokat, amelyek kulcsfontosságúak a kis-és középvállalkozások, közlekedési infrastruktúra, kutatás és az Erasmus+ hallgatói mobilitás fejlesztéséhez. A 2017-es költségvetésben 157,8578 milliárd euró az előirányzott kötelezettségvállalás és 134,49 milliárd euró a tervezett kifizetés. (Tovább: Elfogadták a 2017-es EU költségvetést: több forrás a fiataloknak, a növekedésnek )

 

Új szabályozás jön: online filmek zenék, könyvek határok nélkül

Egyéb Információs társadalom01-12-2016 - 12:41
 

Sokan tapasztaltuk már, hogy amikor külföldön nyaralunk, vagy csak elutazunk otthonról, nem férünk hozzá a filmekhez, zenékhez, vagy éppen elektronikus könyvekhez, amelyekre otthon előfizettünk. Ennek egyszerű oka a területhez kötött szerzői jogvédelem. A Parlament jogi szakbizottsága kedden szavazott az új szabályokról, amelyeknek köszönhetően egy másik uniós országból is elérhetjük az online tartalmakat, amelyekre otthon előfizettünk. Részletek videónkban. (Tovább: Új szabályozás jön: online filmek zenék, könyvek határok nélkül )

 

Commission code of conduct: MEPs call for detailed declarations of interest

Plenary Session Justice and home affairs01-12-2016 - 12:30

The European Commission should revise its code of conduct for Commissioners, to ensure that their declarations of interests give a complete picture of the financial situation and activities of a Commissioner and his or her family, said MEPs in a non-binding resolution voted on Thursday. The “cooling off” period for ex-Commissioners should be prolonged to 36 months, they added. (Read more: Commission code of conduct: MEPs call for detailed declarations of interest )

 

Parliament demands better protection for small investors

Plenary Session Economic and monetary affairs01-12-2016 - 12:00

Small investors need better information about the possible risks and fees for investment products they might buy, say MEPs. They voted on Thursday, by 561 votes to 9 with 75 abstentions, to delay the introduction of a key explanatory document supplied by investment providers to consumers, while the EU Commission comes up with better proposals. (Read more: Parliament demands better protection for small investors )