Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 
Conference of Presidents after the UK government’s triggered of Article 50 TEU  

Az Európai Parlament Elnökeinek Értekezlete szerdán elfogadta az EP négy frakcióvezetője és az Alkotmányos ügyek bizottsága által megfogalmazott, határozathozatalra irányuló javaslatot. A szöveg a Parlament feltételeit tartalmazza az Egyesült Királyság kilépésére vonatkozó megállapodásának elfogadásához. A javaslatról az EP jövő szerdán (április 5-én) vitázik és szavaz. (Tovább: Brexit: az EP-képviselők feltételei a brit kilépési szerződés elfogadásához )

 

50. cikk: az EU és az Egyesült Királyság kapcsolata a Brexit-népszavazás után

Egyéb Európa jövője/Európai integráció / Alkotmány / Intézmények / Egyezmények29-03-2017 - 15:07
infographic illustration  

Az Egyesült Királyság ma bejelentette, hogy elindítja az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikke szerinti eljárást és ezzel kilépését az EU-ból. Mától számítva két év áll a két fél rendelkezésére, hogy megtárgyalja a kilépés részleteit, illetve meghatározza, hogyan alakulnak kereskedelmi kapcsolataik és együttműködésük a jövőben - utóbbi azonban várhatóan tovább tart majd. Mit rejt pontosan a híres 50. cikk, és mi az EP szerepe a tárgyalások során? Összefoglaltuk a fontosabb tudnivalókat. (Tovább: 50. cikk: az EU és az Egyesült Királyság kapcsolata a Brexit-népszavazás után )

 
Press statement by EP President Antonio Tajani (R) and London Mayor Sadiq Khan (L)  

„Habár elhagyjuk az Uniót, nem hagyjuk el Európát” - mondta Sadiq Khan londoni polgármester a Parlamentben keddi látogatása során. „A biztonságtól a védelmen át a pénzügyekig és a kultúráig számos területen az európai család tagja maradunk” - mondta a polgármester. Sadiq Khan Antonio Tajani elnökkel egyeztetett a Brexit következményeiről, és hangsúlyozta: „Senkinek sem érdeke, hogy büntesse Londont, vagy az Egyesült Királyságot - sem Londoné, sem az Egyesült Királyság, sem az Európai Unióé”. (Tovább: London polgármestere a Parlamentben: Továbbra is az európai család tagja leszünk )

 

Német és francia belügyminiszter az EP-ben: gyors fellépés kell a terror ellen

Egyéb Biztonság és védelem28-03-2017 - 14:29
LIBE committee  

Csupán néhány nappal a londoni terrortámadás után Thomas de Maizière német szövetségi belügyminiszter és francia kollégája, Matthias Fekl az európai biztonsági helyzetről vitázott az állampolgári jogi szakbizottság képviselőivel hétfőn. A miniszterek a külső határok fokozottabb ellenőrzését, a tagállamok szorosabb együttműködését, valamint a radikalizáció és a terrorizmus elleni azonnali lépéseket sürgettek. (Tovább: Német és francia belügyminiszter az EP-ben: gyors fellépés kell a terror ellen )

 

Plans to make it easier to move money around within the EU’s long-run budget, to help tackle urgent challenges such as the migration crisis, strengthening security, boosting growth and creating jobs, were backed by the Budgets Committee on Monday. Parliament has long fought for greater flexibility within the Multi-annual Financial Framework (MFF), which would apply for the remainder of the 2014-2020 MFF. (Read more: Budgets MEPs back flexibility: €6bn more for jobs, growth and tackling migration )

 

MEPs vote to close loopholes for exploiting EU and third country tax differences

ECON Economic and monetary affairs27-03-2017 - 18:29

Economic and Monetary Affairs Committee MEPs have voted to close loopholes which allow some of the world’s largest corporations to avoid paying tax on profits by exploiting differences in the tax systems of EU and third countries. (Read more: MEPs vote to close loopholes for exploiting EU and third country tax differences )

 
Celebration of the ' 60 years of the Treaty of Rome ' in Campidoglio  

„Az álom az egységes Európáról lehetőséget adott arra, hogy örökre magunk mögött hagyjuk a háború okozta borzalmakat” - mondta Antonio Tajani a római találkozó alkalmával, ahol az EP delegációja csatlakozott a Római Szerződés 60. évfordulója köré szervezett rendezvényhez. „Büszkének kell lennünk az örökségünkre, amelyet átadunk a gyermekeinknek: a szabad mozgáshoz, tanuláshoz, munkához, vállalkozás alapításához, innovációhoz való jogot” - mondta az EP elnöke. (Tovább: Antonio Tajani az Európai Unióról: „Büszkének kell lennünk az örökségünkre” )

 
EP this week  

Biztonsági kérdésekről vitáznak a képviselők a német és a francia belügyminiszterrel, valamint szavaznak az EU hosszú távú költségvetéséről és az adóelkerülést megakadályozó lépésekről a héten. Hétfőn, illetve kedden Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke és Sadiq Khan londoni polgármester látogat az EP-be. Az Egyesült Királyság várhatóan ezen a héten hivatalosan is elindítja az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból. (Tovább: Ezen a héten az EP-ben: biztonság, adóelkerülés, hosszú távú költségvetés )

 

Security: committee debate with French and German ministers on Monday at 17.00

LIBE Justice and home affairs27-03-2017 - 13:13

German federal Minister of the Interior Thomas de Maizière and French Minister of the Interior Matthias Fekl will debate EU measures to improve the security situation in Europe and future challenges in the field with the Civil Liberties Committee on Monday from 17.00 to 19.00. (Read more: Security: committee debate with French and German ministers on Monday at 17.00 )

 

Hatvan éves a Római Szerződés és az Európai Unió

Egyéb Intézmények / Egyezmények24-03-2017 - 16:28
A photo of the Treaty of Rome, signed in Rome on the 25 of March 1957.  

Hatvan éve írta alá a Római Szerződést a hat alapító ország, létrehozva a közös piacot és így a mai Európai Unió elődjét. A szerződéssel Európa írott történelmének leghosszabb békeidőszaka köszöntött be, megteremtette a jólét és a stabilitás feltételeit, és máig biztosítja a személyek, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgását. Március 25-én számos EP-képviselő részt vesz az évforduló alkalmából szervezett rendezvényen Rómában, ahol Európa vezetői egyben az Unió jövőjét is megvitatják. (Tovább: Hatvan éves a Római Szerződés és az Európai Unió )