Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Elnökválasztás: Tajani, Pittella és Stevens vezet a második forduló után is

Plenáris ülés Intézmények17-01-2017 - 10:33

Az EP elnökválasztás keddi, második fordulójában sem szerezte meg egyetlen jelölt sem szerezte a leadott szavazatok abszolút többségét (346 szavazatot). A hat jelöltből Antonio Tajani (EPP, Olaszország) szerezte a legtöbb voksot: 287-et; őt Gianni Pittella (S&D, Olaszország) és Helga Stevens (ECR, Belgium) követi. (Tovább: Elnökválasztás: Tajani, Pittella és Stevens vezet a második forduló után is )

 

Új elnököt választ az Európai Parlament

Plenáris ülés Intézmények / A Parlament eljárási szabályzata16-01-2017 - 22:39
EP Presidents first ballots candidates: Antonio Tajani (EPP, Italy), Gianni Pittella (S&D, Italy), Helga Stevens (ECR, Belgium), Guy Verhofstadt (ALDE, Belgium), Eleonora Forenza (GUE/NGL, Italy), Jean Lambert (Greens/EFA, UK) and Laurenţiu Rebega (ENF, Romania)  

Új elnököt választanak az EP-képviselők január 17-én, kedden Martin Schulz helyére, aki öt év után távozik az Európai Parlament éléről. Eddig hét EP-képviselő jelentette be, hogy indul az elnöki posztért, de amennyiben az első fordulóban egyik jelölt sem kapja meg a szükséges mennyiségű szavazatot, az EP-képviselők visszaléphetnek, vagy éppen új képviselők jelöltethetik magukat a további szavazási fordulók előtt. Az elnökválasztást élőben közvetítjük honlapunkon. (Tovább: Új elnököt választ az Európai Parlament )

 

Az ülés megnyitása - egy perc csend Mário Soares emlékére

Plenáris ülés Intézmények16-01-2017 - 19:17
Opening remarks of January plenary session by EP President Martin Schulz  

Schulz elnök az ülés kezdetén egy perc csendet rendelt el a január 7-én elhunyt portugál államférfi Mário Soares emlékére, aki fontos szerepet vállalt az elnyomás és diktatúra elleni harcban, a demokratikus átmenetben és az ország uniós csatlakozásában. Kötelességünk politikai örökségét megvédeni, mondta az EP elnöke. (Tovább: Az ülés megnyitása - egy perc csend Mário Soares emlékére )

 
A mother and her baby rescued after crossing the sea in search of a safe live ©UNHCR/Achilleas Zavallis  

Az EU külső határainak ellenőrzését végző Frontex ügynökség becslései szerint egyharmadára csökkent az Európa partjaihoz érő migránsok és menekültek száma 2016-ban. Tavaly rekordszámú, mintegy 5000 körüli volt azok száma, akik a Földközi-tengeren történő átkelés során veszítették életüket, vagy tűntek el. A Bizottság, a Tanács és az ENSZ menekültügyi szervezetének képviselőivel egyeztettek az állampolgári jogi szakbizottság képviselői csütörtökön a jelenlegi helyzetről és a szükséges lépésekről. (Tovább: Menekültválság: „Nem ismétlődhetnek meg a 2015-ös események” )

 

Maltese Presidency priorities discussed in committee

LIBE JURI Institutions12-01-2017 - 17:37

The priorities of the Maltese Presidency of the EU Council of Ministers are being outlined to parliamentary committees by Maltese ministers at a series of meetings taking place in January. (Read more: Maltese Presidency priorities discussed in committee )

 
Interview with Mady Delvaux  

A robotok, ide értve a gyógyszergyárakban, a mezőgazdaságban alkalmazott robotokat, intelligens autókat, vagy az önmagukat vezérlő drónokat, egyre inkább a napi életünk részévé váltak. De vajon tényleg átveszik a munkát az emberektől? Ki felelős azért, ha sérülést okoznak? Az EP jogi szakbizottsága csütörtökön szavaz arról a jelentésről, amely a robotok átfogó jogi szabályozását kéri a Bizottságtól, Mady Delvaux szocialista, luxemburgi jelentéstevőt kérdeztük a részletekről. (Tovább: Mady Delvaux: „A robotok nem helyettesítik az embereket, együtt dolgoznak velük” )

 

Following an exchange of views with the members of the Committees on Budgets, Budgetary Control and Legal Affairs, a majority of the committees’ coordinators were satisfied that Commissioner Günther Oettinger is in a position to assume the portfolio that is transferred to him and look forward to a close working relationship. (Read more: Committees satisfied that Oettinger is in a position to assume budget portfolio )

 

Robots: Legal Affairs Committee calls for EU-wide rules

JURI Industry12-01-2017 - 12:27
Robot and human hands in handshake  

EU rules for the fast-evolving field of robotics, to settle issues such as compliance with ethical standards and liability for accidents involving driverless cars, should be put forward by the EU Commission, urged the Legal Affairs Committee on Thursday. (Read more: Robots: Legal Affairs Committee calls for EU-wide rules )

 

EU-költségvetés: saját források vs. a tagállamok befizetései

Egyéb Költségvetés11-01-2017 - 17:53
Interview with Alain Lamassoure  

Az EU a jövőben támaszkodjon kevésbé a tagállamok befizetéseire és jobban a saját forrásaira az uniós költségvetés tervezése során, ahogy tette ezt évtizedeken át - mondja a jelentés, amelyet csütörtökön ismertet Mario Monti uniós biztos az EP-ben. Alain Lamassoure jelentéstevő kérdésünkre elmagyarázta, hogy emiatt nem változnak az erőviszonyok a tagállamok és Brüsszel között, a pénzügyminiszterek ugyanazt a szerepet töltik be uniós, mint nemzeti szinten. Mit jelentene pontosan a változás? (Tovább: EU-költségvetés: saját források vs. a tagállamok befizetései )

 

Progress in transferring asylum seekers from Greece and Italy to other EU countries under an intra-EU deal and from third countries to EU territory will be assessed by Civil Liberties Committee MEPs on Thursday. They will also discuss the results of the March 2016 deal with Turkey to improve the management of migration and refugee flows. (Read more: Refugees: MEPs to assess progress on transfers among EU countries )