Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Képviselői vélemények az EKB eszközvásárlási programjáról

Egyéb Gazdasági és monetáris ügyek23-01-2015 - 11:25
 

Január 22-én az EKB bejelentette, hogy havonta 60 milliárd euró értékben vásárol államkötvényeket és magánszektorbeli eszközöket az eurózónában legalább 2016 szeptemberéig. Az EKB lépésének célja az inflációs cél teljesítése és az európai gazdaság újraindítása. Egyes vélemények szerint azonban ehhez nem a kötvény- és eszközvásárlás a megfelelő eszköz. (Tovább: Képviselői vélemények az EKB eszközvásárlási programjáról )

 
 
Panorama of Budapest  

A civilszervezetek elleni fellépés, a médiaszabadság, valamint az EU lehetőségei az alapvető jogok betartatására voltak a fő témák a magyarországi emberi jogi helyzetről rendezett január 22-i meghallgatáson. A vitát az állampolgári jogi szakbizottság szervezte, a meghívottak között civil- és nemzetközi szervezetek, valamint a magyar kormány képviselője is ott volt. (Tovább: Civilszervezetek, médiaszabadság, alapvető jogok – a magyar helyzetről vitáztak )

 
 

EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalások: „zavaros vizeken hajózunk”

Egyéb Külkereskedelem/Nemzetközi kereskedelem22-01-2015 - 18:35
Interview with Bernd Lange  

A világ legnagyobb szabadkereskedelmi megállapodását (TTIP) kötheti az EU és az USA, amelytől munkahelyeket és gazdasági növekedést vár mindkét fél. A tárgyalások 2013 júniusában indultak, mi pedig Bernd Langével, a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság elnökével beszélgettünk a készülő megállapodásról. A német szocialista képviselő készíti azt a jelentést, amely a TTIP fő pontjairól foglalja össze az EP véleményét. (Tovább: EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalások: „zavaros vizeken hajózunk” )

 
 

Latvian Presidency priorities discussed by EP committees

AFCO TRAN REGI PECH LIBE JURI ITRE INTA IMCO FEMM ENVI EMPL ECON DEVE CULT AGRI AFET Institutions22-01-2015 - 14:32

The priorities of Latvia’s EU Council Presidency will be outlined to the various parliamentary committees by Latvian ministers in a series of meetings to be held during the last two weeks of January. (Read more: Latvian Presidency priorities discussed by EP committees )

 
 

Trade committee debate on new recommendations for TTIP talks

INTA External/international trade22-01-2015 - 10:23
European Parliament Committee on International Trade INTA chair Bernd Lange  

Parliament must use its influence on framing the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) rules to ensure that they serve all EU citizens, not just a few economic players and must therefore insist that the talks are more democratic and more transparent, said trade committee chair, Bernd Lange (S&D, DE), on Wednesday (Read more: Trade committee debate on new recommendations for TTIP talks )

 
 

Food safety MEPs call for country of origin labelling of meat in processed foods

ENVI Environment / Food safety21-01-2015 - 19:17
Minced meat  

Meat used as an ingredient in processed foods, such as lasagne, should be labelled by country of origin as is already the case for bovine fresh meat, said Environment, Public Health and Food Safety Committee MEPs on Wednesday. They call on the European Commission, which published a report on the issue in late 2013, to come up with legislative proposals in order to rebuild consumer confidence in the wake of the horsemeat scandal and other food fraud cases. (Read more: Food safety MEPs call for country of origin labelling of meat in processed foods )

 
 

Nabil El Araby: „Az EU-t sokan az emberiség lelkiismeretének tartják”

Egyéb Külkapcsolatok / Biztonság és védelem21-01-2015 - 18:34
 

A párizsi terrortámadásokat követően az Arab Liga főtitkára szorosabb együttműködést szorgalmaz az EU-val az extrémizmus visszaszorítása érdekében. Az EP külügyi szakbizottságában január 20-án Nabil El Araby elmondta, hogy a nemzetközi problémák gyökere nem köthető kizárólag csak egy helyhez. Beszélt arról is, hogy miként tekint az arab világ Európára, és megjegyezte, hogy „az Európai Unió minden igaz cél élére áll”. (Tovább: Nabil El Araby: „Az EU-t sokan az emberiség lelkiismeretének tartják” )

 
 

The human rights situation in Hungary will be assessed at a mini-hearing on Thursday morning. The invited guests, representing all sides of the debate, are investigative journalist and editor of atlatszo.hu Attila MONG, head of Ökotárs Foundation Veronika MÓRA, government spokesman in charge of international media Zoltán KOVÁCS, spokesman of pro-government NGO Civil Union Forum Tamás FRITZ, Anne WEBER of the Council of Europe and Barbora CERNUSAKOVA of Amnesty International. (Read more: Human rights in Hungary to be discussed by the Civil Liberties Committee )

 
 
A computer keyboard with a CCTV Camera icon on a button ©BELGA_EASYFOTOSTOCK  

„Az információs technológiákat egyre szélesebb körben használják. Amennyiben azonban rossz kezekbe kerülnek, az emberi jogokat és a stratégiai érdekeket is sérthetik” - figyelmeztetett Marietje Schaake (liberális, holland), aki arról készít jelentést, hogy a digitális megfigyelés hogyan érinti az emberi jogokat a harmadik országokban. A témáról január 21-én a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság és az emberi jogi albizottság rendezett meghallgatást. (Tovább: Emberi jogok és megfigyelés: hogyan védheti meg az EU a demokratikus jogokat? )

 
 
One of the participant of the EYE 2014 event held in Strasbourg at the European Parliament  

Tavaly májusban mintegy 6000 európai fiatal részvételével rendezték meg az európai ifjúsági rendezvényt (EYE) Strasbourgban, ahol Európa jövőjéről, a fiatalok helyzetéről, és az EU előtt álló feladatokról is szó volt. Az ott megfogalmazott javaslatokból egy tanulmány készült, amelyet január 20-án, 22-én és 29-én több parlamenti szakbizottság is megvitat. (Tovább: #EYEHearings: fiatalok ötleteiről vitáznak a szakbizottságok )