Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Élő: a külügyi szakbizottság az ukrán, iraki, gázai és líbiai konfliktusokról

Egyéb Külkapcsolatok / Biztonság és védelem01-09-2014 - 15:56
Watch it live  

Kedden az EP külügyi szakbizottsága az ukrán, gázai, iraki és líbiai konfliktusokkal foglalkozik. A szakbizottsági ülést - amelyen részt vesz Ertugrul Apan, az EBESZ ukrajnai különleges megfigyelő küldöttségének vezetője; Balás Péter, az Európai Bizottság Ukrajnát támogató munkacsoportjának vezetője, valamint Jana Hybášková, az iraki uniós küldöttség vezetője -, honlapunkon is élőben közvetítjük. (Tovább: Élő: a külügyi szakbizottság az ukrán, iraki, gázai és líbiai konfliktusokról )

 
 
EP President Martin Schulz arrives at the European Council meeting of Saturday 30-08-2014 © The Council of the European Union  

„A közvetlen katonai konfrontáció Ukrajna és Oroszország között azt jelentené, hogy a helyzet teljesen kikerülne az irányítás alól. A konfliktusban érintett feleknek, valamint a nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie azért, hogy megakadályozzák ezt”, mondta az EP elnöke az uniós állam- és kormányfők előtt az augusztus 30-i uniós csúcson, ahol két uniós vezetői poszt sorsáról is döntöttek. (Tovább: Uniós csúcs: politikai megoldást szeretne az ukrán konfliktusra az EP elnöke )

 
 
New_whos_who_committees_hu.jpg  

A nyári szünetnek vége, az EP pedig szakbizottsági ülésekkel kezdi a szeptembert. A szakbizottságok fontos szerepet játszanak a döntéshozatalban, mivel ők alakítják ki az EP álláspontját az uniós jogszabályjavaslatokról. Most kiderül, pontosan hogyan. (Tovább: Szakbizottságok az EP-ben: mi a feladatuk, mivel foglalkoznak pontosan? )

 
 
EP this week  

Szakbizottsági ülésekkel kezdi meg a munkát az EP szeptember első hetében. A fő témák a közel-keleti, afrikai és ukrajnai válságok lesznek. Emellett az olasz miniszterek Olaszország uniós elnökségi programját ismertetik, az eurócsoport vezetőjével, Jeroen Dijsselbloemmal pedig a gazdasági növekedés lehetőségeit vitatják meg a képviselők. Több szakbizottság napirendjén is szerepel majd a jövő évi uniós költségvetés. (Tovább: Ezen a héten az EP-ben: külügyi válságok, gazdaság, uniós költségvetés )

 
 
EP provides - illustration  

Szeptemberben ismét beindul a munka az Európai Parlamentben. Ha weboldalán vagy blogján az Európai Parlamentről, esetleg az európai biztosjelöltek meghallgatásáról ír vagy az EU-val foglalkozó online projekten dolgozik, az EP honlapján szabad felhasználású infografikák, videók, fényképek, interjúk tárházából válogathat. Fedezze fel és használja őket online katalógusunk segítségével! (Tovább: Infografikák, videók, prezentációk – szabad felhasználású anyagok az EP-től )

 
 

Elmar Brok (EPP, DE), Chair of the Foreign Affairs Committee, called today for a strong EU foreign and security policy lead by a strong personality. “Bringing peace, stability and prosperity to the broader EU neighbourhood must be the first and utmost priority,” he said following a meeting of the Committee’s Enlarged Bureau with Commissioner Georgieva and the EEAS’s Executive Secretary General Pierre Vimont. (Read more: Elmar Brok: Strong EU foreign policy vital to end crises in the neighbourhood )

 
 
Colours of the EP 2014 activity calendars  

Jövő héten a szakbizottsági ülésekkel a nyári szünet után újra beindul az élet az Európai Parlamentben. Az EP munkarendjét különböző színek jelzik a naptárban, de vajon mi a különbség a piros, zöld és lila hetek között? (Tovább: Piros, zöld, lila, rózsaszín – melyik szín mit jelent az EP naptárában? )

 
 

Rapa Iti – egy sziget a világ végén

Egyéb Környezetvédelem20-08-2014 - 09:00
Polynesia - EP border story  

A Csendes-óceán déli részén található Rapa Iti szigetén nincs repülőtér, és 50 órába telik odahajózni Tahitiból. Kevés hajó érkezik ide, a sziget a Pitcairn-szigetekkel és a Húsvét-szigettel együtt a a térség egyik legelszigeteltebb területe. A sziget felszínét javarészt bazaltkőzet borítja, vad partvidékére az alvó vulkánhegy tetejéről 12 ősi nemzettség erődje tekint le. A távolban hosszúszárnyú bálnák tűnnek fel. Bármily meglepő, ez a sziget is az EU része. (Tovább: Rapa Iti – egy sziget a világ végén )

 
 

Humanitárius világnap – elismerés az önkénteseknek

Egyéb Humanitárius segély18-08-2014 - 09:00
Syrian refugees live day by day in Refugee Camp north of Erbil Iraq  

Kevés figyelem jut az önkénteseknek, de fáradhatatlan, néhol rendkívül veszélyes munkájuk a természeti és emberek okozta katasztrófák több millió áldozatát segíti a talpra állásban. Minden év augusztus 19-én ezért azokra figyel kicsit jobban a világ, akik önfeláldozó munkájukkal másokon segítenek. Az önkéntesek munkáját a világ legnagyobb humanitárius segélyezője, az EU is támogatja. (Tovább: Humanitárius világnap – elismerés az önkénteseknek )

 
 

NESTOR: a világegyetem titkainak nyomában a tenger mélyén

Egyéb Intézmények13-08-2014 - 09:00
Nestor_EU borders Greece_  

Kétezer évvel azelőtt, hogy bizonyították volna az atomok létezését, az ókori görögök már feltételezték, hogy léteznek. Görögországnak most se kell szégyenkeznie, ha a tudományokról van szó. Az ország délnyugati részén található Püloszban futó Nestor program keretében egy olyan teleszkóp fejlesztésén dolgoznak, amely a Földközi-tenger mélyére helyezve segíthet a neutrínók feltérképezésében, és a világegyetem titkainak megfejtésében. (Tovább: NESTOR: a világegyetem titkainak nyomában a tenger mélyén )