Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

Opening: President Schulz urges MEPs to abide by “mutual respect” rule

Plenary Session Institutions24-10-2016 - 18:45

Parliament’s Advisory Committee on the Code of Conduct is investigating a regrettable incident, an altercation between two MEPs on 6 October, President Schulz informed MEPs. Its findings and recommendations will be reported to the House this week, he promised, stressing that Rule 11 (2) of Parliament’s Rules of Procedure requires MEPs to show “mutual respect” in their behaviour. (Read more: Opening: President Schulz urges MEPs to abide by “mutual respect” rule )

 

Dogovor z Iranom: Velika zmaga za mir in stabilnost v težavni regiji

Plenarno zasedanje Zunanji odnosi24-10-2016 - 18:17
MEP_Howitt  

Odnosi EU in ZDA z Iranom so bili leta 2015 postavljeni na nove temelje; Teheran se je namreč zavezal, da ne bo razvijal jedrskega orožja, zahodne države pa so v zameno obljubile postopno odpravo sankcij in tesnejše gospodarske odnose. Poslanci bodo na plenarnem zasedanju 24. oktobra govorili o trgovinskih odnosih med EU in Iranom; predvidoma bodo iranske oblasti tudi pozvali, naj prenehajo izvajati smrtno kazen. Avtor poročila o Iranu je britanski laburist Richard Howitt. (Preberite več: Dogovor z Iranom: Velika zmaga za mir in stabilnost v težavni regiji )

 

Evropske korporacije in kršenje človekovih pravic zunaj EU

Plenarno zasedanje Temeljne pravice24-10-2016 - 15:45
ITW with Ignazio Corrao  

‘Brez zlorab’: takšno oznako bi po mnenju italijanskega poslanca Ignazia Corraa v EU lahko nosili izdelki, ki so bili proizvedeni brez kršenja človekovih pravic. To je eden izmed predlogov iz njegovega poročila o pravni odgovornosti korporacij za resne kršitve človekovih pravic v državah izven EU. O poročilu bodo poslanci razpravljali 24. oktobra, dan kasneje pa bodo o njem na plenarnem zasedanju še glasovali. (Preberite več: Evropske korporacije in kršenje človekovih pravic zunaj EU )

 

Je prišel čas za evropsko obrambno unijo?

Ostalo Varnost in obramba24-10-2016 - 10:31
 

Države članice Evropske unije morajo vzpostaviti stalno in sistematično sodelovanje na področju obrambe: to je ključno sporočilo estonskega poslanca Urmasa Paeta (ALDE), ki je avtor poročila o evropski obrambni uniji. Odbor za zunanje zadeve bo o njem glasoval 24. oktobra zvečer. Oglejte si pogovora s poslancem Paetom in poročevalcem v senci Geoffreyjem Van Ordenom (ECR, Velika Britanija). (Preberite več: Je prišel čas za evropsko obrambno unijo? )

 

Parlament za ponoven premislek strategije EU do Rusije

Ostalo Zunanji odnosi24-10-2016 - 10:23
EU Russia illustration_  

Sirska kriza je zaostrila odnose med EU in Rusijo. Parlament je obsodil rusko vlogo pri bombardiranju sirskega Alepa; 20. oktobra so o strategiji unije do Rusije razpravljali tudi šefi vlad in držav EU, ki so se srečali na Evropskem svetu v Bruslju. O tem, kako bi se morala EU obnašati do Moskve, smo govorili z vodjo parlamentarne delegacije za odnose EU-Rusija, avstrijskim poslancem Othmarjem Karasom (ELS). (Preberite več: Parlament za ponoven premislek strategije EU do Rusije )

 
 

Evropski parlament je poleti leta 2014 Jean-Clauda Junckerja potrdil kot predsednika Evropske komisije. Juncker je nato poslancem predstavil svoj program v 10 točkah; kot najbolj pomembne prednostne naloge je izpostavil ustvarjanje novih delovnih mest, spodbujanje gospodarske rasti in vlaganj ter vzpostavitev digitalnega gospodarstva. Bo Komisija držala svoje obljube? To lahko preverite s pomočjo zakonodajnega vlaka, ki spremlja zakonodajni postopek EU. (Preberite več: Nova delovna mesta, rast, vlaganja: kako napreduje evropska zakonodaja? )

 

Car emissions inquiry looking for answers from German authorities

EMIS Environment / Public health20-10-2016 - 16:15

The inquiry committee into emission measurements in the car industry (EMIS) continued its work on Thursday morning by hearing Alexander Dobrindt, the German Federal Minister of Transport and Olaf Lies, Lower Saxony’s State Minister for the Economy, Labour and Transport. (Read more: Car emissions inquiry looking for answers from German authorities )

 
Interview with Jens Geier - Vice-President of the Committee on Budget  

Odločitev Britancev, da izstopijo iz Evropske unije, bo verjetno imela negativen učinek že na proračun EU za leto 2017, pričakuje poročevalec, nemški socialdemokrat Jens Geier. Ker je britanski funt izgubil vrednost, je britanski prispevek v proračun EU, izračunan v evrih, sedaj nižji od predvidenega. Parlament bo svoje stališče do osnutka proračuna za naslednje leto - države članice so ga v nasprotju z željami poslancev oklestile - podal 26. oktobra na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. (Preberite več: Jens Geier: Brexit se bo v proračunu EU poznal že naslednje leto )

 

Po CETA: s katerimi državami še želi EU skleniti gospodarske sporazume?

Ostalo Zunanja/mednarodna trgovina19-10-2016 - 17:29
infographic illustration  

EU želi še ta mesec podpisati gospodarski in trgovinski sporazum s Kanado (CETA). Vendar pa ta sporazum ni edini; pogajalci unije se dogovarjajo o tesnejših gospodarskih stikih še s kar nekaj državami po svetu. Parlament ima pri sklepanju prostotrgovinskih in gospodarskih sporazumov med EU in tretjimi državami zelo pomembno vlogo: noben sporazum namreč ne more stopiti v veljavo, če ga ne potrdijo tudi poslanci. (Preberite več: Po CETA: s katerimi državami še želi EU skleniti gospodarske sporazume? )

 

20 milijonov žrtev trgovine z ljudmi: kako ukrepa Parlament?

Ostalo Človekove pravice18-10-2016 - 14:52
infographic illustration  

Trgovina z ljudmi je eden izmed najbolj dobičkonosnih poslov za organizirani kriminal: vsako leto je žrtev tega zavržnega početja več kot 20 milijonov ljudi, medtem ko kriminalni sindikati pri tem zaslužijo 117 milijard evrov letno. Na 18. oktober, evropski dan proti trgovini z ljudmi, objavljamo infografiko s podatki o položaju v Evropski uniji. (Preberite več: 20 milijonov žrtev trgovine z ljudmi: kako ukrepa Parlament? )