Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

Insolventnost: kako podjetjem omogočiti drugo priložnost?

Plenarno zasedanje Pravosodje in notranje zadeve / Gospodarske in denarne zadeve22-05-2015 - 10:29
Insolvency proceedings  

Zaradi insolventnosti podjetij, torej njihove nezmožnosti v daljšem roku poravnavati svoje obveznosti, v Evropski uniji vsako leto delo izgubi 1,7 milijona ljudi. Insolventnost se lahko konča v stečajnem postopku, kjer je imetje podjetja prodano na dražbah, z denarjem pa se nato poravnavajo obveznosti. Poslanci so 20. maja podprli zakonodajo, ki bi podjetjem pomagala preživeti insolvenčno krizo. (Preberite več: Insolventnost: kako podjetjem omogočiti drugo priložnost? )

 

Majsko plenarno zasedanje: priseljevanje, materinski dopust, digitalni trg

Plenarno zasedanje Institucije22-05-2015 - 09:00
 

Na plenarnem zasedanju, ki je v Strasbourgu potekalo med 18. in 21. majem, so poslanci od držav članic zahtevali, naj pospešijo sprejemanje zakonodaje o skupnih pravilih za materinski dopust v EU. Razpravljali so o tudi ukrepih za soočanje z valom beguncev, ki želijo priti v unijo, posvetili so se še preprečevanju financiranja oboroženih skupin z minerali in boju proti pranju denarja. (Preberite več: Majsko plenarno zasedanje: priseljevanje, materinski dopust, digitalni trg )

 

Parliament urges EU member states to gear up for new security challenges now

Plenary Session External relations21-05-2015 - 12:56

Today’s unprecedented level of instability at EU borders demands that the EU and its member states shoulder more responsibility for their security and defence now, say MEPs in a resolution voted on Thursday. They urge member states to use Common Security and Defence Policy tools more effectively, improve the fit between external and internal security measures, and pool and share resources, so as to counter terrorism, fight organised crime, strengthen cyber-defence and cope with migration. (Read more: Parliament urges EU member states to gear up for new security challenges now )

 

Human rights: Zimbabwe; Thailand; Swaziland

Plenary Session Humanitarian aid / Development and cooperation21-05-2015 - 12:20

Parliament passed three resolutions on Thursday, calling for Zimbabwean human rights activist Itai Dzarana to be found immediately; the release of all political prisoners in Swaziland; protection for Rohingya asylum seekers and action against human trafficking in Thailand. (Read more: Human rights: Zimbabwe; Thailand; Swaziland )

 

Minerali s konfliktnih območij: poslanci za obvezno certificiranje uvoznikov

Plenarno zasedanje Zunanja/mednarodna trgovina20-05-2015 - 18:21
Spiranje zlata v reki, Iga Barriere, Bunja, SV Kongo; 16/02/2009  

Parlament je v sredo s 402 glasovoma proti 118 in 171 vzdržanimi glasovi sprejel stališče do zakonodajnega predlog za dodatni nadzor nad uvozom kositra, tantala, volframa in zlata s konfliktnih območij. Uvozniki teh mineralov in kovin bi morali biti obvezno certificirani, da bi zajezili prihodke oboroženih skupin v konfliktnih območjih. (Preberite več: Minerali s konfliktnih območij: poslanci za obvezno certificiranje uvoznikov )

 

Peterle: Pomoč EU pri stabilizaciji nekdanje jugoslovanske republike Makedonije

Plenarno zasedanje Institucije / Širitev20-05-2015 - 16:53
MEP Alojz PETERLE on FYROM  

Poslanci bodo na plenarnem zasedanju 20. maja o politični krizi v nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji razpravljali z vodjo evropske diplomacije Federico Mogherini. Država je status kandidatke za vstop v EU dobila decembra 2005, v zadnjem času pa jo pretresajo nasilje in protesti. O položaju smo se pogovarjali z vodjo delegacije Parlamenta za to balkansko državo, slovenskim poslancem Alojzom Peterletom (ELS). (Preberite več: Peterle: Pomoč EU pri stabilizaciji nekdanje jugoslovanske republike Makedonije )

 

Poslanci zahtevajo ukrepe za ustavitev širjenja ubijalske bakterije

Plenarno zasedanje Kmetijstvo20-05-2015 - 16:00

Resolucija, ki jo je Parlament sprejel v sredo, zahteva hitro ukrepanje za ustavitev širjena bakterije Xylella fastidiosa, ki napada oljke. Poleg prepovedi uvoza rastlin s prizadetih območij v tretjih državah bodo morda nujni še dodatni koraki. Pridelovalci bi morali prejeti nadomestila za njihove izgube, za raziskave v boju proti bakteriji, ki lahko napada tudi druge rastline, pa je treba nameniti dodatna sredstva. (Preberite več: Poslanci zahtevajo ukrepe za ustavitev širjenja ubijalske bakterije )

 

Maternity leave: MEPs urge Council to restart talks

Plenary Session Women's rights/Equal opportunities20-05-2015 - 13:41
Maternity leave - illustration  

MEPs pressed the European Commission not to withdraw a draft EU directive on maternity leave, despite four years’ deadlock over it in the EU Council of Ministers, in a resolution voted on Wednesday. They also urged the ministers to resume talks and agree an official position. (Read more: Maternity leave: MEPs urge Council to restart talks )

 

Novi predpisi proti pranju denarja, davčnim utajam, in financiranju terorizma

Plenarno zasedanje Pravosodje in notranje zadeve / Gospodarske in denarne zadeve20-05-2015 - 13:10
pranje denarja, boj proti davčnim utajam in financiranju terorizma  

Dogovor s Svetom o direktivi proti pranju denarja, ki ga je Parlament potrdil v sredo, predvideva, da bodo morali biti dejanski lastniki podjetij navedeni v osrednjih registrih držav članic, dostop do podatkov pa bodo imeli tako organi pregona, kot tudi osebe z izkazanim upravičenim interesom, med drugim novinarji. Nova direktiva naj bi okrepila boj proti davčnim kaznivim dejanjem in financiranju terorizma. Poslanci pa so sprejeli tudi nova pravila za lažje sledenje prenosom sredstev. (Preberite več: Novi predpisi proti pranju denarja, davčnim utajam, in financiranju terorizma )

 

EP 2016 calendar of plenary sessions approved

Plenary Session Institutions20-05-2015 - 12:56

The calendar of European Parliament part-sessions for 2016, tabled by the EP Conference of Presidents, was approved by MEPs on Wednesday. (Read more: EP 2016 calendar of plenary sessions approved )