Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 
Logo_SK_PRESj_  

S 1. julijem bo Nizozemsko na čelu Sveta EU za šest mesecev nasledila Slovaška. Slovaško predsedstvo želi okrepiti evropsko gospodarstvo, poglobiti skupni trg unije v energetiki in digitalnih storitvah ter oblikovati vzdržno politiko priseljevanja in azila. Seveda se Slovaki ne bodo mogli izogniti posledicam britanskega referenduma o članstvu v EU. S slovaškimi poslanci treh največjih političnih skupin v Parlamentu smo govorili o njihovih pričakovanjih v zvezi s predsedovanjem njihove države EU. (Preberite več: Predsedovanje Slovaške Svetu EU: kaj pričakujejo slovaški poslanci? )

 

MEPs and ministers struck a deal on a ban on fishing below a depth of 800 meters in the North-East Atlantic. The ban, agreed on Thursday afternoon, will apply to bottom trawling and would also restrict deep-sea fishing to the area where it took place between 2009 and 2011. (Read more: MEPs and ministers strike informal deal to ban deep sea fishing below 800 metres )

 

The EU needs to update its long-term spending plan to cope with unforeseen crises such as mass migration, terrorism and youth unemployment, says the Budgets Committee in a resolution voted on Wednesday. The text is intended as an input to the forthcoming EU Commission’s proposal to revise the EU’s multiannual financial framework (MFF) for 2014-2020. The update should also tackle the recurring backlog of overdue EU payments, and look beyond 2020, add MEPs. (Read more: Update EU’s long-term spending plan to cope with crises, urges Budgets Committee )

 

Burna razprava o britanski odločitvi za izstop in njenih posledicah

Plenarno zasedanje Ustava / Institucije / Pogodbe28-06-2016 - 19:37
Evropski parlament, Bruselj, 28/06/2016  

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je v uvodnem nagovoru ob otvoritvi izrednega zasedanja v Bruslju povedal, da gre za prvi primer sklica seje v tako kratkem času, vendar pa je tudi odločitev Velike Britanije o izstopu brez primere. Pozdravil je britanskega komisarja v odstopu Jonathana Hilla, se mu zahvalil za njegovo delo in izrazil priznanje njegovi odločitvi za odstop, ker je sam zagovarjal obstanek v EU. Poslanci in komisarji so Hillu izrazili spoštovanje s stoječimi ovacijami. (Preberite več: Burna razprava o britanski odločitvi za izstop in njenih posledicah )

 

Schulz o Brexitu: Daljša negotovost ne bi bila v nikogaršnjem interesu

Ostalo Prihodnost unije/Evropska integracija / Institucije28-06-2016 - 17:55
Press conference of the European Parliament President Martin Schulz  

Izbira, ki so jo na referendumu o članstvu v Evropski uniji potrdili britanski volivci, "mora biti uresničena, kakor hitro je to mogoče" in sicer s polno vključitvijo Parlamenta, je danes šefom vlad in držav unije na srečanju v Bruslju dejal predsednik Martin Schulz. "Obdobje daljše negotovosti ne bi bilo v nikogaršnjem interesu," je opozoril in dodal, da mora EU jasno pokazati, da se zaveda potrebe po reformah. (Preberite več: Schulz o Brexitu: Daljša negotovost ne bi bila v nikogaršnjem interesu )

 

Poslanci za čimprejšnji izstop Britanije, končanje negotovosti in reforme EU

Plenarno zasedanje Ustava / Institucije / Pogodbe28-06-2016 - 12:53

Združeno kraljestvo naj čim prej v celoti upošteva željo večine svojih državljanov in začne postopek izstopa iz Evropske unije, nato pa se bodo začela urejati medsebojna razmerja, poudarja resolucija, ki jo je v torek na izrednem zasedanju sprejel Evropski parlament. Poslanci so še dodali, da mora Unija izvesti nujne reforme, da bi izpolnila pričakovanja svojih državljanov. (Preberite več: Poslanci za čimprejšnji izstop Britanije, končanje negotovosti in reforme EU )

 
Fensterfront des Europaparlaments in Brüssel  

Po britanskem referendumu o članstvu v Evropski uniji se bodo poslanci v torek srečali na izrednem plenarnem zasedanju Parlamenta, na katerem bodo razpravljali o njegovem rezultatu in sprejeli resolucijo. V četrtek bodo potekala zasedanja odborov za proračun, državljanske svoboščine, zunanje zadeve in razvoj: govora bo o finančnih stroških begunske krize in priseljevanja. (Preberite več: Ta teden v Parlamentu: britanski referendum, proračun EU in begunci )

 

EP President Martin Schulz, European Council President Donald Tusk and Dutch Prime Minister Mark Rutte met Friday morning in Brussels at the invitation of EU Commission President Jean-Claude Juncker. They discussed the outcome of the United Kingdom referendum and made the following joint statement: (Read more: Joint statement by Schulz, Tusk, Rutte and Juncker on UK referendum outcome )

 

Izredna seja Parlamenta v torek, 28. junija

Ostalo Prihodnost unije/Evropska integracija24-06-2016 - 12:50

Konferenca predsednikov Evropskega parlamenta (predsednik Parlamenta in voditelji političnih skupin), ki se je sestala v petek dopoldne po objavi izidov britanskega referenduma o članstvu v EU, je sprejela odločitev o sklicu izrednega plenarnega zasedanja, ki bo v torek, 28. junija ob 10. uri. Poslanci bodo po razpravi glasovali o resoluciji glede nadaljnjih korakov po odločitvi britanskih volivcev za izstop iz Unije. (Preberite več: Izredna seja Parlamenta v torek, 28. junija )

 

President Schulz and political leaders' statements on UK referendum outcome

Others Future of Europe/European integration24-06-2016 - 12:48

European Parliament President Martin Schulz and EP political group leaders made statements to the press on 24 June following an extraordinary meeting of Parliament's Conference of Presidents (EP President and political group leaders) on the outcome of the UK's EU membership referendum on 23 June. (Read more: President Schulz and political leaders' statements on UK referendum outcome )