Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

Sodelovanje med državami EU ključno za učinkovit boj proti terorizmu

Ostalo Pravosodje in notranje zadeve16-04-2015 - 15:56
 

»Varnostni položaj v Evropi se je v zadnjih nekaj letih dramatično spremenil,« je v razpravi o ukrepih proti terorizmu v odboru za državljanske svoboščine 14. aprila dejal njegov predsednik, britanski poslanec Claude Moraes (S&D). Skupaj s strokovnjaki so poslanci govorili o notranji varnosti EU, terorističnih grožnjah in boju proti ekstremizmu in radikalizaciji. (Preberite več: Sodelovanje med državami EU ključno za učinkovit boj proti terorizmu )

 

Legal affairs MEPs back plans to facilitate recovery of small debts

JURI Judicial cooperation16-04-2015 - 12:31

Plans to improve and broaden the use of a simplified procedure for low-value cross-border claims to recover money from abroad, so as to cut costs and paperwork for both consumers and businesses, were backed by the legal affairs committee on Thursday. (Read more: Legal affairs MEPs back plans to facilitate recovery of small debts )

 

Cilj zunanje politike EU mora biti tudi boj proti trgovini z ljudmi

Ostalo Človekove pravice16-04-2015 - 09:00
MEPs debate fight against human trafficking in EU´s external relations©BELGA/ZUMAPRESS/M.Dairleh  

Več kot 20 milijonov otrok, žensk in moških je danes v svetu žrtev trgovine z ljudmi. 16. aprila se bodo načinom, kako ukrepati proti tej zavržni dejavnosti, posvetili v pododboru Parlamenta za človekove pravice. Poslanci in predstavniki mednarodnih ter nevladnih organizacij bodo govorili o boju proti trgovini z ljudmi v okviru evropske zunanje politike. Spremljajte razpravo v živo od 9. ure naprej. (Preberite več: Cilj zunanje politike EU mora biti tudi boj proti trgovini z ljudmi )

 

Sto let od armenskega genocida: poziv Ankari in Erevanu k normalizaciji odnosov

Plenarno zasedanje Zunanji odnosi15-04-2015 - 19:39
©BELGA_DPA_J.Kalaene  

Evropski poslanci pozivajo uradno Ankaro in Erevan, naj ob stoletnici armenskega genocida vzpostavita diplomatskih odnosov, odpreta meje ter se posvetita gospodarskemu vključevanju. Parlament v svoji resoluciji še dodaja, naj Turčija prizna armenski genocid in s tem utre pot resnični spravi med turškim in armenskim narodom. Poslanci tudi pozdravljajo sporočilo papeža Frančiška, ki je 12. aprila počastil spomin na stoto obletnico genocida. (Preberite več: Sto let od armenskega genocida: poziv Ankari in Erevanu k normalizaciji odnosov )

 

EP backs carry-over of EU funding for late-starter national programmes

Plenary Session Budget15-04-2015 - 19:25

Parliament agreed to changes to ceilings in the EU’s Multiannual Financial Framework for 2014-2020 on Wednesday, to help fund 300 state-managed programmes, in all EU member states, that started too late to qualify for EU funding in 2014. These changes would allow €21.1 billion in unused commitment appropriations to be carried over from 2014 to 2015-17. (Read more: EP backs carry-over of EU funding for late-starter national programmes )

 

MEPs urge end to Roma discrimination and recognition of Roma Genocide Day

Plenary Session Fundamental rights15-04-2015 - 19:12

Parliament called for more efforts to end discrimination, hate crime and hate speech against Roma people and for 2 August to be recognised as Roma Holocaust Memorial Day, to commemorate the Roma genocide in World War II, in a resolution passed on Wednesday. (Read more: MEPs urge end to Roma discrimination and recognition of Roma Genocide Day )

 

Začetek aprilskega zasedanja v Bruslju

Plenarno zasedanje Institucije15-04-2015 - 17:50
Zasedanje EP v Bruslju, 15/04/2015  

Na začetku enodnevnega zasedanja so se evropski poslanci z minuto spomnili na imigrante, ki so utonili v Sredozemlju, ter na žrtve napada teroristične skupine Al Šabab v Keniji. Predsednik Schulz je tudi pozval k mednarodnim prizadevanjem za pomoč beguncem v sirskem Jarmuku. (Preberite več: Začetek aprilskega zasedanja v Bruslju )

 

Španski kralj Filip VI obiskal Parlament

Ostalo Institucije15-04-2015 - 16:51
King Felipe VI of Spain shaking hands with the European Parliament President Martin Schulz on Wednesday 15 April  

Španski kralj Filip VI je 15. aprila v okviru svojega obiska pri evropskih ustanovah v Bruslju obiskal tudi Evropski parlament. Srečal se je z njegovim predsednikom Martinom Schulzem in vodjami političnih skupin, s katerimi se je pogovarjal o različnih političnih vprašanjih. Kralj se je sestal tudi s španskimi poslanci Parlamenta. (Preberite več: Španski kralj Filip VI obiskal Parlament )

 
Happy children with healthy food ©BELGA_MASTERFILE_Norbert Kramer  

The EU and its member states must invest more effort and money in promoting healthy eating and the consumption of local foodstuffs amongst children, said the agriculture committee said on Tuesday when it amended draft rules on schemes to provide fruit, vegetables and milk in schools. (Read more: Milk and fruit in schools: agriculture MEPs promote healthy eating )

 
Happy children and healthy food ©BELGA_AGEFOTOSTOCK_D.Cervo  

Raziskave kažejo, da otroci in mladostniki ne uživajo dovolj sadja in zelenjave. V Evropski uniji želijo zato vrtcem in šolam olajšati oskrbo s temi za zdrav razvoj zelo pomembnimi živili. Poslanci so 14. aprila glasovali o zakonodaji, ki bo vzpostavila skupen evropski program za oskrbo izobraževalnih institucij s sadjem in zelenjavo, pa tudi mlekom in bananami. (Preberite več: Da bi otroci jedli več sadje in zelenjave, poslanci pripravljajo ukrepe )