Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

Новини

Съобщения за пресата

 
 
 
 
 

„Положението със сигурността в Европа се промени драстично през последните години“, заяви председателят на комисията по граждански свободи в ЕП Клод Мораес (С&Д, Великобритания) по време на изслушване на 14 април за борбата с тероризма. Депутати и експерти се обединиха около нуждата от сътрудничество между държавите за противодействие на радикализацията и възпиране на екстремизма. След заседанието потърсихме мнението на г-н Мораес и на Рашида Дати (ЕНП, Франция), която подготвя доклад на ЕП. (Продължение: Депутати в ЕП обсъждат идеи за презгранично сътрудничество в борбата с тероризма )

 

Legal affairs MEPs back plans to facilitate recovery of small debts

JURI Judicial cooperation16-04-2015 - 12:31

Plans to improve and broaden the use of a simplified procedure for low-value cross-border claims to recover money from abroad, so as to cut costs and paperwork for both consumers and businesses, were backed by the legal affairs committee on Thursday. (Read more: Legal affairs MEPs back plans to facilitate recovery of small debts )

 
Armenian Genocide Remembrance Day is observed on April 24 ©BELGA_DPA_J.Kalaene  

Армения и Турция трябва да използват стогодишнината от арменския геноцид като възможност да подновят дипломатическите си отношения, да отворят границите си и да работят за икономическа интеграция, заяви Европейският парламент в резолюция, приета на 15 април. Депутатите подчертаха нуждата Турция да признае геноцида спрямо арменците, за да създаде условия за „истинско помирение“. Те също така приветстваха изявлението на папа Франциск от 12 април, отбелязващо годишнината от геноцида. (Продължение: Сто години от арменския геноцид: ЕП призовава Турция и Армения към помирение )

 
Незаконни имигранти, изоставени в пустинята от трафиканти на хора в Северен Судан  

Повече от 20 милиона жени, деца и мъже са жертви на трафика на хора по света според експертни оценки. На 16 април подкомисията по права на човека ще заседава с представители на международни и неправителствени организации, за да потърси ефективни решения в борбата с това, което председателката на подкомисията Елена Валенсиано (С&Д, Испания) описва като „робството на нашето време“. Гледайте на живо на нашия уебсайт от 10 часа българско време. (Продължение: „Робството на нашето време“: депутати в ЕП разискват борбата с трафика на хора )

 

Парламентът одобри в сряда промени на таваните на многогодишната финансова рамка на ЕС за 2014 - 2017 г., които ще помогнат за финансирането на 300 стартирали късно национални програми във всички страни членки. Измененията ще позволят 21,1 милиарда евро неусвоени средства да бъдат прехвърлени от 2014 г. за 2015-17 г. (Продължение: ЕП подкрепи прехвърляне на средства за 2015 г. за забавени национални програми )

 

ЕП настоява да се сложи край на дискриминацията на ромите

Пленарна сесия Основни права15-04-2015 - 19:03

Европейският парламент призова в резолюция да се положат повече усилия, за да се сложи край на дискриминацията, престъпленията от омраза и езика на омразата срещу ромите. Депутатите настояват също 2 август да бъде признат като ден в памет на ромите, убити по време на Втората световна война. (Продължение: ЕП настоява да се сложи край на дискриминацията на ромите )

 
The session opened with a minute’s silence for the 400 migrants feared dead in the Mediterranean. "This repeated calamity must not lead us into apathy" says EP President Martin Schulz  

Сесията на Европейския парламент на 15 април в Брюксел започна с минута мълчание в памет на имигрантите, удавили се в Средиземно море, и на жертвите на атаката на сомалийската ислямистка групировка Ал Шабаб в Кения. Председателят на Парламента Мартин Шулц призова за международни усилия да се облекчи положението на бежанците в Ярмук. (Продължение: ЕП почете удавилите се в Средиземно море и жертвите на атаката в Кения )

 
Крал Фелипе VI (вляво) заедно с председателя на ЕП Мартин Шулц  

Испанският крал Фелипе VI посети Европейския парламент на 15 април в рамките на своята обиколка на европейските институции в Брюксел. Той се срещна с председателя на Парламента Мартин Шулц, с лидерите на политическите групи в ЕП и с испански депутати. Кралят прие поканата на г-н Шулц да направи официално изявление пред Парламента в пленарната зала в Страсбург в бъдеще. (Продължение: Испанският крал Фелипе VI посети Европейския парламент )

 
Happy children with healthy food ©BELGA_MASTERFILE_Norbert Kramer  

The EU and its member states must invest more effort and money in promoting healthy eating and the consumption of local foodstuffs amongst children, said the agriculture committee said on Tuesday when it amended draft rules on schemes to provide fruit, vegetables and milk in schools. (Read more: Milk and fruit in schools: agriculture MEPs promote healthy eating )

 

Търговското споразумение между ЕС и САЩ: 14 комисии в ЕП изразяват позиции

Други Външна/международна търговия14-04-2015 - 17:36
Знамената на ЕС и САЩ  

Европейският парламент работи усилено по подготовката на позицията си за търговското споразумение между ЕС и САЩ, известно като Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). По темата ще дадат становища 14 комисии, преди комисията по международна търговия да обобщи мненията и да внесе предложение за гласуване в пленарна зала. То се очаква да бъде гласувано преди лятната почивка на ЕП. (Продължение: Търговското споразумение между ЕС и САЩ: 14 комисии в ЕП изразяват позиции )