Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

#EPonTTIP: mi az EP szerepe az EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalásokban?

Egyéb Külkereskedelem/Nemzetközi kereskedelem27-05-2015 - 12:43
 

Május 28-án szavaz a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság arról a jelentésről, amely az EP álláspontját fogalmazza meg a még most is zajló EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalásokról. A megállapodásról az uniós országok nevében az Európai Bizottság tárgyal. De mi az EP szerepe a történetben? (Tovább: #EPonTTIP: mi az EP szerepe az EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalásokban? )

 

Budgets MEPs welcome draft budget for 2016

BUDG Budget27-05-2015 - 12:37

Budgets MEPs welcomed next year's "restricted" but well focused draft budget presented by Commission Vice-President Kristalina Georgieva on Wednesday immediately after it was approved by the Commission. (Read more: Budgets MEPs welcome draft budget for 2016 )

 

Still much to be done, CAR president tells foreign affairs committee

AFET External relations27-05-2015 - 11:47

"The Central African Republic is doing much better. There is a clear improvement even if it is still very fragile," CAR's interim president, Catherine Samba-Panza, told foreign affairs MEPs on Tuesday. CAR still needs the EU's "multi-dimensional aid", she stressed, calling on member states to redouble their efforts to help the CAR meet its electoral, budgetary and security challenges. (Read more: Still much to be done, CAR president tells foreign affairs committee )

 

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár felszólalása, és vita a G7-találkozóról

Plenáris ülés Külkapcsolatok27-05-2015 - 10:10
The UN Secretary General, Ban Ki-moon, addressed the European Parliament  

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének főtitkára, Ban Ki Mun ma 15:15 órakor felszólal az Európai Parlamentben. A főtitkár várhatóan a Földközi-tengeren a közelmúltban menekültekkel történt tragédiákról és az Unió migrációs tervéről beszél majd. 2010. október 19-én már mondott beszédet a strasbourgi plenáris ülésen, 2014 áprilisában pedig négyszemközti megbeszélést folytatott Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével. (Tovább: Ban Ki Mun ENSZ főtitkár felszólalása, és vita a G7-találkozóról )

 

Megújul az uniós iskolatej- és iskolagyümölcs-program

Plenáris ülés Mezőgazdaság26-05-2015 - 17:36
Happy children and healthy food ©BELGA_AGEFOTOSTOCK_D.Cervo  

Közös jogi és pénzügyi rendszert hoz létre az EU az iskolatej és –gyümölcs programok végrehajtására. Erről május 27-én, szerdán vitázik és szavaz az EP plenárisa, amelyet 17 órától honlapunkon is élőben lehet követni. A lépéssel csökkenhetnek a programok adminisztrációs költségei, és remélhetőleg megfordítható az a tendencia is, hogy az európai iskolások egyre kevesebb gyümölcsöt, zöldséget és tejterméket fogyasztanak. (Tovább: Megújul az uniós iskolatej- és iskolagyümölcs-program )

 

A reform of the EU Emissions Trading Scheme (ETS), informally agreed with the Latvian Presidency of the Council of Ministers, was backed by the Environment Committee on Tuesday. The reform aims to reduce the surplus of carbon credits available for trading in order to support the price of the emission rights. The scheme would start operating in 2019. (Read more: CO2 market fix: Environment Committee MEPs back deal with Council )

 

Ezen a héten az EP-ben: TTIP, Ban Ki Mun, bankrendszer

Egyéb Intézmények26-05-2015 - 14:22
EP this week  

Az EU–USA szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) zajló tárgyalásokról mond véleményt a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság csütörtökön. A szerdai brüsszeli plenáris ülésen felszólal Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, és a héten szó lesz az uniós bankrendszer és a kiberbiztonság megerősítéséről is. (Tovább: Ezen a héten az EP-ben: TTIP, Ban Ki Mun, bankrendszer )

 
 

Ismét magyar vitanapot rendezett az EP a héten. Ezenkívül a képviselők szabályokat fogadtak el annak kivédése érdekében, hogy a válságzónákból származó ásványok eladásából befolyó pénzek ne fegyveres csoportokhoz kerüljenek, szó volt a bevándorlás szabályozásáról, és a pénzmosás elleni szabályok szigorításáról. Összefoglaló a május 18–21-i strasbourgi plenáris ülésről. (Tovább: Strasbourgban történt: Magyarország, bevándorlás, ásványok válságzónákból )

 

Fizetésképtelenség: új esély a bajba jutott, de életképes cégek számára

Plenáris ülés Bel- és igazságügy / Gazdasági és monetáris ügyek21-05-2015 - 14:58
Insolvency proceedings  

Minden évben 1,7 millió munkahely szűnik meg Európában a vállalatok fizetésképtelensége és csődje miatt. Mintegy 400 ezer munkahely esetében nemzetközi színtéren működő vállalatok az érintettek. Szerdán az EP olyan szabályokat fogadott el, amelyek a fizetésképtelenség kezelésén túl a csődhelyzetek kialakulását is megelőzné. (Tovább: Fizetésképtelenség: új esély a bajba jutott, de életképes cégek számára )

 

Parliament urges EU member states to gear up for new security challenges now

Plenary Session External relations21-05-2015 - 12:56

Today’s unprecedented level of instability at EU borders demands that the EU and its member states shoulder more responsibility for their security and defence now, say MEPs in a resolution voted on Thursday. They urge member states to use Common Security and Defence Policy tools more effectively, improve the fit between external and internal security measures, and pool and share resources, so as to counter terrorism, fight organised crime, strengthen cyber-defence and cope with migration. (Read more: Parliament urges EU member states to gear up for new security challenges now )