Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Egy lépéssel közelebb vagyunk a roamingdíjak megszűnéséhez

Egyéb A szolgáltatások szabad mozgása29-04-2016 - 08:30
 

Egy lépéssel közelebb kerülünk a roamingdíjak eltörléséhez április 30-án. Ettől a naptól ugyanis a Parlament, a Bizottság és a Tanács tavalyi megállapodásának megfelelően csökkennek a tarifák, 2017. június 15-ét követően pedig már ugyanazt az árat fizetjük, ha hazatelefonálunk, vagy online nézzük a meccset egy másik uniós országban, mintha otthon tennénk ugyanezt. A netsemlegességre vonatkozó új szabályok is életbe lépnek április 30-án. Összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni a változásokról. (Tovább: Egy lépéssel közelebb vagyunk a roamingdíjak megszűnéséhez )

 

The EU police agency Europol will soon be able to step up efforts to fight terrorism, cybercrime and other criminal offences and respond faster, thanks to new governance rules endorsed by Civil Liberties Committee MEPs on Thursday. The new powers come with strong data protection safeguards and democratic oversight. (Read more: Europol: MEPs endorse new powers to step up EU police counter-terrorism drive )

 

Recognizing rights of domestic workers and carers in the EU

Plenary Session Women's rights/Equal opportunities28-04-2016 - 14:05
A nurse giving food to a senior man ©AP Images/ European Union-EP  

Domestic workers and carers, most of whom are migrant women, should be given an official status in the EU. Recognizing their work as "real" jobs would discourage exploitation, forced labour and human trafficking, say MEPs in a resolution voted on Thursday. MEPs recommend establishing easy-to-manage models for legal employer-worker relationships, citing examples in Belgium and France, to end precariousness and undeclared domestic work. (Read more: Recognizing rights of domestic workers and carers in the EU )

 

EU budget management: Commission spending for 2014 approved

Plenary Session Budgetary control28-04-2016 - 13:31

The European Commission managed its 2014 EU budget funds according to the rules, so Parliament granted it a “discharge” approval for that year, in a resolution voted on Thursday. Parliament’s own management of EU funds in 2014 was also approved. However, Parliament postponed approving spending by three joint private sector-EU partnerships in technology field, the Council of Ministers and the European Council. (Read more: EU budget management: Commission spending for 2014 approved )

 

Képviselők: a gyerekek érdeke a legfontosabb a nemzetközi elhelyezési perekben

Plenáris ülés A polgárok jogai / Bel- és igazságügy28-04-2016 - 12:53
Upset child sitting on staircase ©AP Images/ European Union-EP  

Ha a tagállamok nem működnek együtt a több országot érintő elhelyezési és örökbefogadási ügyekben, annak a gyermekek fizetik meg az árát - mutat rá az Európai Parlament csütörtökön elfogadott nem kötelező érvényű állásfoglalása. A képviselők a családjogi bíróságokon belül szakosodott kamarákat akarnak létrehozni, hogy a több országot érintő ügyek elbírálása felgyorsuljon. (Tovább: Képviselők: a gyerekek érdeke a legfontosabb a nemzetközi elhelyezési perekben )

 

Az európai vasúti rendszer akadálymentesítése

Plenáris ülés Közlekedés28-04-2016 - 12:42

A Parlament csütörtökön fogadta el azokat a jogszabályokat, amelyek a vasúttársaságok és gyártók számára csökkentik az eltérő nemzeti eljárások és előírások miatt létező technikai akadályokat. Az EP és a Tanács tárgyalódelegációi által a "negyedik vasúti csomag" műszaki pillére kapcsán kötött megállapodás gyorsabb és olcsóbb lehetőséget nyújt annak megállapítására, hogy a vasúttársaságok, mozdonyok és vasúti kocsik megfelelnek-e a biztonsági és technikai előírásoknak. (Tovább: Az európai vasúti rendszer akadálymentesítése )

 

Interest rates: final vote to ensure robust and transparent benchmark setting

Plenary Session Economic and monetary affairs28-04-2016 - 12:03

Benchmark interest rates that are critical to financial market stability across Europe, such as the London Interbank Offered Rate (LIBOR) and the Euro Interbank Offered Rate (EURIBOR), will become more reliable thanks to a new law voted in by Parliament on Thursday. This law aims to clean up the benchmark-setting process, improve transparency, and prevent conflicts of interest like those that led to the LIBOR rigging scandals of recent years. (Read more: Interest rates: final vote to ensure robust and transparent benchmark setting )

 

Három dolog, amit érdemes tudni az új uniós vasúti csomagról

Plenáris ülés Közlekedés28-04-2016 - 11:27
 

Az európai vasúthálózat fejlesztését célozza az új uniós vasúti csomag, amelyről a csütörtöki plenáris ülésen vitázik és szavaz a Parlament. Az új szabályozás harmonizálja a nemzeti eljárásokat és nagyobb szerepet szán az Európai Vasúti Ügynökségnek (EVÜ). A mostani változások a vasúti ágazatra vonatkozó uniós szabályok átfogó reformját készítik elő, amelynek célja, hogy növelje a szolgáltatók közötti versenyt és ezen keresztül a szolgáltatások minőségét. Összefoglaltuk a fontosabb tudnivalókat. (Tovább: Három dolog, amit érdemes tudni az új uniós vasúti csomagról )

 

Képviselők a migrációs vitában: nincs biankó csekk Törökország számára

Plenáris ülés Európa jövője/Európai integráció / Külkapcsolatok28-04-2016 - 11:15
Camp in Turkey  

Csütörtök reggel vitatták meg az EP-képviselők az EU-Törökország migrációs megállapodás jogi vonatkozásait, demokratikus kontrollját és végrehajtását Frans Timmersmans európai bizottsági alelnökkel és Klaas Dijkhoff holland bevándorlásügyi miniszterrel. A képviselők hangsúlyozták, hogy a vízumliberalizáció feltételeiről nem lehet alkudozni. (Tovább: Képviselők a migrációs vitában: nincs biankó csekk Törökország számára )

 

Nyitóülés - megemlékezés Csernobilról

Plenáris ülés Intézmények27-04-2016 - 17:52
Opening  

Martin Schulz, az EP elnöke nyitóbeszédében a 30 éve történt csernobili atomkatasztrófa áldozataira és hőseire emlékezett. A négyes reaktorban bekövetkezett robbanás és nukleáris olvadás folytán óriási radioaktív felhő szennyezte be Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és Közép-Európa jelentős részét. Az EP elnöke szerint a katasztrófa arra emlékezteti Európát, hogy szavatolnia kell nukleáris létesítményeinek biztonságát. (Tovább: Nyitóülés - megemlékezés Csernobilról )