Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Tejválság - vita a termelők megmentéséről

Plenáris ülés Mezőgazdaság25-05-2016 - 18:40

A képviselők csütörtökön reggel 8:30-tól Phil Hogan uniós biztost kérdezik arról, hogy milyen eszközökkel próbálja a Bizottság a padlón lévő tejárak miatt csőd szélére került európai tejtermelők helyzetét javítani. A válság okai között az orosz embargó, a kereslet globális szűkülése és a tejkvóták 2015-ös kivezetése áll. (Tovább: Tejválság - vita a termelők megmentéséről )

 

Egységes Digitális Piac - jó irányba tett lépések

Plenáris ülés Az áruk szabad mozgása / A szolgáltatások szabad mozgása / Információs társadalom25-05-2016 - 18:37

A képviselők többsége üdvözölte azokat az új javaslatokat, amelyek a fogyasztók és cégek számára megkönnyítenék a termékek és szolgáltatások online adásvételét - ez derült ki az Andrus Ansip uniós biztossal ma délután folytatott vitában. A jogalkotási javaslatokról a Tanács és a Parlament közösen fog dönteni. (Tovább: Egységes Digitális Piac - jó irányba tett lépések )

 

Az ülés megnyitása: búcsú Marco Pannellától

Plenáris ülés Intézmények25-05-2016 - 17:37
European Parliament President, Martin Schulz, is pictured next to Dutch King, Willem Alexander, during the opening of May 2016 plenary session in Brussels  

Martin Schulz, az EP elnöke nyitóbeszédében a május 19-én elhunyt Marco Pannella emléke előtt tisztelgett. Az olasz képviselő az elnök szavai szerint szenvedélyes védelmezője volt az emberi jogoknak, a pacifizmusnak és a pluralizmusnak, elszánt ellenfele volt a halálbüntetésnek, és határozottan kiállt a nők, az LGBT közösségek és a fogvatartottak jogaiért. (Tovább: Az ülés megnyitása: búcsú Marco Pannellától )

 

Virtuális valuták: „Rohamosan fejlődik a technológia, tartanunk kell a lépést”

Plenáris ülés Külkereskedelem/Nemzetközi kereskedelem / Gazdasági és monetáris ügyek25-05-2016 - 16:08
MEP Weiszacker  

Az utóbbi években számos új, speciális fizetőeszköz jelent meg a fizetésforgalomban, mint például a virtuális pénzek. Ezeket nem bankok bocsátják ki, hanem közös adatbázisokra támaszkodva tartják nyilván a virtuális egyenlegeket és számolják el a tranzakciókat. Az EP-képviselők szerdán vitáznak arról a jelentésről, amely többek között létrehozna egy munkacsoportot a terület megfigyelésére és szükség esetén szabályozására. Jakob von Weizsäcker (szocialista, német) jelentéstevővel beszélgettünk. (Tovább: Virtuális valuták: „Rohamosan fejlődik a technológia, tartanunk kell a lépést” )

 

Az emberi jogok védelme a digitális korban

Egyéb Emberi jogok25-05-2016 - 10:51
Sakharov-Family-Photo  

A gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjat az Európai Parlament ítéli oda minden évben, hogy támogassa azokat, akik az emberi és alapvető jogok védelméért tesznek. A díjazottakból és EP-képviselőkből álló Szaharov-díj hálózata évente többször konferenciát rendez az emberi jogokat érintő aktuális témában. Hétfőn és kedden kilenc Szaharov-díjas találkozott Brüsszelben, hogy megvitassák többek között azt, hogyan érvényesül az emberi jogok védelme a digitális korban. (Tovább: Az emberi jogok védelme a digitális korban )

 

Adatvédelem a tengeren túl: vita az EU–USA adatátvitelről szóló megállapodásról

Plenáris ülés Bel- és igazságügy / Külkapcsolatok24-05-2016 - 19:03
Internet Multimedia Server  

Mióta Edward Snowden kirobbantotta a megfigyelési ügyet az USA-ban, a tömeges megfigyelés kérdése reflektorfénybe került az egész világon. Az EU-ban pedig még inkább középpontba került az uniós polgárok magánadatainak védelme, amikor az Európai Bíróság 2015 októberében eltörölte az EU–USA adatvédelmi egyezményt (Safe Harbour). Szerdán az EP-képviselők arról az új adatvédelmi megállapodásról vitáznak, amely felváltaná a Safe Harbourt, hogy garantálja az adataink védelmét a tengerentúlon. (Tovább: Adatvédelem a tengeren túl: vita az EU–USA adatátvitelről szóló megállapodásról )

 

Roaming, netsemlegesség, geo-blocking: mi micsoda a digitális korban?

Egyéb Információs társadalom24-05-2016 - 18:29
Digital Glossary: "cloud computing" ©BELGA_Zoonar_N_Menijes  

315 millió európai használja az internetet nap mint nap. Annak érdekében, hogy a digitális kor kínálta lehetőségeket minél teljesebben ki lehessen haszálni, a Bizottság stratégiát dolgozott ki a digitális egységes piac megteremtésére, amelyet 2015 májusában ismertetett az EP-ben. Ezt követően a Parlament és a Tanács megállapodást kötöttek a roaming díjak 2017 közepére történő megszüntetéséről. A szerdai plenáris ülésen az EP-képviselők a Bizottság e-kereskedelmet ösztönző javaslatáról vitáznak. (Tovább: Roaming, netsemlegesség, geo-blocking: mi micsoda a digitális korban? )

 

Anti-tax avoidance: close tax gap with low-tax third countries, say MEPs

ECON Economic and monetary affairs24-05-2016 - 14:42

The European Commission's proposal for an EU anti-tax avoidance directive was welcomed by Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee in a resolution voted on Tuesday. MEPs nonetheless advocated stricter limits on deductions for interest payments and an effective corporate tax rate of 15%. (Read more: Anti-tax avoidance: close tax gap with low-tax third countries, say MEPs )

 

The rise in jihadist attacks, terrorists' profiles and the special role of women in ISIS, recruitment of young people on social media and ISIS communication strategies, terrorist financing, the links between terrorism and crime and striking the right balance between privacy and security on encryption were among the topics debated by Civil Liberties Committee MEPs and Head of the Europol Counter Terrorism Centre Manuel Navarrete Paniagua on Monday afternoon. (Read more: Security: civil liberties MEPs debate changing trends in terrorist threats )

 

Budgets Committee MEPs approved €5,146,800 in EU aid on Monday to help 2,132 road haulage and delivery workers, made redundant by road transport company MoryGlobal SAS across France, to find new jobs. The European Globalisation Adjustment Fund (EGF) aid still needs to be approved by Parliament as a whole and by the Council of Ministers. (Read more: Budgets MEPs back €5.1m aid for 2,132 redundant road haulage workers in France )