Direktlänk till huvudmenyn (tryck på returtangenten)
Gå till innehållet på sidan (tryck på "Välkommen")
Direktlänk till lista över andra webbplatser (tryck på returtangenten)

Nyhetsrummet

Pressmeddelanden

 
 
 
 

EP i veckan: Grekland, migration, GMO & 2016 års budget

Övrigt Institutioner31-08-2015 - 16:38
EU-flaggan mot Europaparlamentets fasad  

På torsdag diskuterar parlamentets talmanskonferens Greklands förfrågan om Europaparlamentets involvering i översynen av landets tredje låneprogram. I utskotten, som denna vecka åter möts efter sommaruppehållet, ska ledamöterna diskutera migrationskrisen samt rösta om genmodifierade livsmedel och om nästa års EU-budget. Dessutom förbereder parlamentets politiska grupper nästa veckas plenarsession, då kommissionsordförande Juncker kommer att hålla sitt första anförande om tillståndet i EU. (Läs mer: EP i veckan: Grekland, migration, GMO & 2016 års budget )

 
Två händer visar tumme upp i kammaren  

Ledamöter, som får ansvar att skriva ett betänkande som speglar parlamentets ståndpunkt i ett lagstiftningsärende eller i något annat ärende, får titeln ”föredragande”. Men föredragande är inte de enda nyckelaktörerna i Europaparlamentets lagstiftningsarbete. Utskottssamordnare, ”skuggföredragande” och föredragande för yttrande är alla viktiga spelare. Läs mer om vem som gör vad. (Läs mer: Europaparlamentets nyckelaktörer: föredragande, skuggföredragande & samordnare )

 
Skärmdumpar från bloggen illustrerar  

Att bevaka Europaparlamentet har aldrig varit lättare. På vår blogg på Tumblr hittar du allt vårt senaste digitala material, helt gratis att använda. Bloggen uppdateras dygnet runt och informerar dig om vilka bilder, filmer och nyhetsgrafik som du kan ladda ner så snart de blir tillgängliga. Materialet är inte bara fritt att använda, det är dessutom ofta tillgängligt på alla EU:s 24 officiella språk, från bulgariska till svenska. (Läs mer: EP:s nätverk för digitala mediaresurser: för dig som rapporterar om parlamentet )

 

Koppla upp dig: Upptäck Europaparlamentet i sociala medier

Övrigt Institutioner / Information19-08-2015 - 09:00
 

Från Pinterest till LinkedIn, Europaparlamentet har närvaro på nästan alla större sociala medie-plattformar, för att på bästa sätt kunna informera om vad institutionen gör. Via plattformarna erbjuder vi inte bara bakgrunder, och de senaste nyheterna, utan även videor, foton, nyhetsgrafik och möjligheten att diskutera olika ämnen. Kolla in vår interaktiva nyhetsgrafik för att få smakprov på vad vi erbjuder i olika sociala medier. (Läs mer: Koppla upp dig: Upptäck Europaparlamentet i sociala medier )

 
Bildcollage finalisterna  

De tre finalisterna i tävlingen för 2015 års LUX-filmpris är alla debutfilmer från fyra lovande unga regissörer. Mediterranea, Mustang och Urok (The Lesson) handlar om aktuella sociala frågor såsom invandring, utbildning och kvinnors och flickors ställning. (Läs mer: Finalisterna till LUX-priset 2015: 3 debutfilmer från fyra unga regissörer )

 

LUX-priset 2015: De tio finalisterna presenterade

Övrigt Kultur18-08-2015 - 16:51
Bildcollage LUX-priset tio filmer  

De tio filmer som tävlar om årets LUX-pris har presenterats vid den internationella filmfestivalen i Karlovy Vary. Bland bidragen finns fem debutfilmer av unga lovande regissörer, ett brett spektrum av olika filmgenrer och för första gången, en isländsk film bland de nominerade filmerna. Priset delas varje år ut av Europaparlamentet till den bästa europeiska filmen. Av dessa väljs tre ut till final, och visas i medlemsländerna under LUX-filmdagar. (Läs mer: LUX-priset 2015: De tio finalisterna presenterade )

 

Parlamentets guide till den digitala tidsåldern

Övrigt Informationssamhället17-08-2015 - 09:00
Tecknat moln på dataskärm©BELGA_Zoonar_N_Menijes  

Varje dag använder 315 miljoner européer internet. Vi läser nyheter, shoppar och träffar våra vänner på nätet. För att se till att de digital möjligheterna kan stimulera tillväxt och skapa jobb, utan att hämmas av nationella gränser, presenterade EU-kommissionen en strategi för den digitala inre marknaden i maj 2015. Och i juni enades parlamentet och rådet om att förbjuda roamingavgifter 2017, och att garantera likabehandling av internettrafik. Kolla in vår ordlista för att förstå terminologin. (Läs mer: Parlamentets guide till den digitala tidsåldern )

 

Praktikplats i parlamentet: Den nya ansökningsomgången startar

Övrigt Institutioner14-08-2015 - 09:00
 

Är du intresserad av en första professionell erfarenhet att jobba med EU-frågor? Vill du uppleva hur det är att jobba för en internationell institution? Europaparlamentet erbjuder många olika sorters praktikplatser för att ge unga möjligheten att upptäcka dess verksamhet. En ny ansökningsomgång börjar den 15 augusti. Läs vidare om hur du kan söka. (Läs mer: Praktikplats i parlamentet: Den nya ansökningsomgången startar )

 

Europaparlamentet på Facebook: De populäraste uppdateringarna i år

Övrigt Institutioner12-08-2015 - 16:53
Bildcollage  

Läskunnighet, kvinnors rättigheter och den fria rörligheten inom EU var de mest gillade ämnena på parlamentets Facebooksida under årets första sex månader- Sacharovprisvinnarna Hauwa Ibrahims och Malala Yousafzais budskap om lika tillgång till utbildning och kvinnors rättigheter toppade våra Facebook-vänners preferenser. (Läs mer: Europaparlamentet på Facebook: De populäraste uppdateringarna i år )

 

Spela vårt sommarspel!

Övrigt Institutioner12-08-2015 - 14:10
 

Än är det sommar, och man kan fortfarande njuta av solen, grilla eller varför inte spela spel. Prova vårt sommarspel, och lär dig hur man säger sommar på alla EU:s officiella språk. När du är klar, dela det på nätet! (Läs mer: Spela vårt sommarspel! )