Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

Новини

Съобщения за пресата

 
 
 
 
Здравен работник, полагащ грижи за заболели от ебола ©BELGA/Kieran Kesner/ZUMAPRESS  

Епидемията от ебола през последната година е най-смъртоносната от откриването на болестта през 1976 г. На 4 март отделът на ЕП за научно-технологични алтернативи (STOA) организира среща на експерти и депутати, които говориха за напредъка в изследването на болестта, за уроците, които можем да извлечем от настоящата криза и за предизвикателствата в бъдеще. (Продължение: Епидемията от ебола: изслушване в ЕП разисква поуките от кризата )

 
Елън Джонсън Сърлийф  

Президентът на Либерия Елън Джонсън Сърлийф посети ЕП на 4 март за заседание в рамките на Парламентарната асамблея на ЕС и страните от Африка, Карибския басейн и Тихоокеанския регион. Тя се срещна и с председателя на ЕП Мартин Шулц. В интервю за нас г-жа Джонсън Сърлийф изрази надежда, че краят на епидемията от ебола в Западна Африка е близо и заяви подкрепата си за осигуряване на образование на жените и за тяхното по-силно присъствие на най-важните политически постове. (Продължение: Президентът на Либерия Елън Джонсън Сърлийф: Край на ебола до 15 април )

 
Председателят на ЕП Мартин Шулц говори на церемонията по представянето на проекта  

Европейският парламент представя подборка от книги, изследвания и академически трудове за идеите, вдъхновили интеграцията на Европа. На специална страница читателите могат да открият книги на множество езици от автори от различни точки на континента. Инициативата има за цел да разкрие хората и философията зад процеса на интеграция, което може да помогне за намирането на решения на предизвикателствата пред Европа сега и в бъдеще. (Продължение: Сто паметни книги за Европа: разлистете, прочетете, научете повече )

 
"Thirst for knowledge in asylum conditions" by Hristo Rusev is the guest photographer "Education" topic winner ©Hristo Rusev/www.hristorusevphotography.blogspot.com  

Заемете позиция и уловете мига. Каним Ви за участие в нашия фотоконкурс за 2015 г., вдъхновен от Европейската година за развитие. Всеки месец до септември ние ще обявяваме различна тема, свързана с политиката за развитие. Изпратете ни Вашата снимка по темата заедно с формуляр за участие и можете да получите покана да направите фоторепортаж от пленарно заседание на ЕП в Страсбург. (Продължение: Участвайте в нашия фотоконкурс за Европейската година за развитие - част трета )

 
Кампания в LinkedIn с Нърдж Дива  

Британският депутат Нърдж Дива (ЕКР) подготвя доклад за ролята на частните компании в насърчаването на развитието на по-бедните страни по света и би искал да чуе Вашето становище. От днес на страницата на Европейския парламент в LinkedIn организираме отворена дискусия. Включете се и дайте предложения за текста, който г-н Дива ще внесе за разглеждане в Парламента. (Продължение: Приносът на частния сектор към политиката за развитие: споделете идеите си )

 
Италианският президент Серджо Матарела вписва посланието си в книгата за гости на ЕП  

Председателят на ЕП Мартин Шулц посрещна на 3 март новия италиански президент Серджо Матарела в сградата на Парламента в Брюксел. Двамата обсъдиха трагедиите с имигранти в Средиземно море, положението в Либия, икономическата криза и пътищата за ускоряване на възстановяването и облекчаване на социалните проблеми. (Продължение: Италианският президент Серджо Матарела посети Европейския парламент )

 

Комисарят на ООН за палестинските бежанци: Кризата в Газа е бомба със закъснител

Други Политика в областта на правото на убежище03-03-2015 - 16:30
Върховният комисар на ООН за палестинските бежанци Пиер Креенбюл  

Кризите в Сирия и Газа имат разрушителни последствия за палестинските бежанци в региона, заяви в Парламента Пиер Креенбюл, ръководител на агенцията на ООН, която отговаря за осигуряването на помощ на петте милиона бежанци от Палестина, живеещи в Йордания, Ливан, Сирия и Палестинските територии. Г-н Креенбюл бе в комисията по външни работи на ЕП на 2 март. Разговаряхме с него за ефекта от сблъсъците в Близкия Изток върху дейността на агенцията и за нейното финансиране. (Продължение: Комисарят на ООН за палестинските бежанци: Кризата в Газа е бомба със закъснител )

 

Schulz on denial of entrance onto Russian territory of MEP Kalniete

Others External relations03-03-2015 - 13:16

EP President Martin Schulz said: "The repeated and arbitrary denial of entrance onto Russian territory of elected parliamentarians, as testified by the latest case of MEP Sandra Kalniete, is a high affront to the EU-Russia relations and the work of democratic institutions. (Read more: Schulz on denial of entrance onto Russian territory of MEP Kalniete )

 
Ален Ламасур  

След като Европейската комисия стартира разследвания относно данъчните постановления в страните-членки, Парламентът създаде своя специална комисия, която трябва да проучи дали страни от ЕС предлагат ниски данъци, за да задържат или привлекат мултинационални компании на своя територия. Председателят на комисията Ален Ламасур (ЕНП, Франция) заяви в интервю, че Парламентът ще изготви предложения, които ще са в интерес на прозрачността и справедливостта. Ето какво сподели за нас г-н Ламасур. (Продължение: Ален Ламасур за данъчното облагане: ЕП е за прозрачност и справедливост )

 

Due to works at the European Parliament accreditation centre in Brussels, journalists needing an access badge for one or more days should address themselves to a special desk in the entrance hall of the Altiero Spinelli building. The works will start on 3 March and will last until 12 April. (Read more: Information to the press: renovation work at the accreditation centre )