Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

Новини

Съобщения за пресата

 
 
 
 
 

Двама важни гости посетиха Европейския парламент през ноември в Страсбург. На 25 ноември папа Франциск отправи послание за съхраняване на демокрацията в Европа. На следващия ден лекарят Денис Муквеге получи наградата „Сахаров“ за усилията си да помогне на жертвите на сексуално насилие в конфликта в Демократична република Конго. Европейската комисия представи инвестиционен план в размер на 315 млрд. евро за съживяване на икономиката, а депутатите отхвърлиха предложение за нейното сваляне. (Продължение: Темите на изминалата сесия: папа Франциск, Денис Муквеге, инвестиционен план )

 
 

Насилието спрямо жените: Парламентът настоява за обща европейска стратегия

Пленарна сесия Права на жените/Равни възможности27-11-2014 - 16:20
Woman sitting on the floor, man standning with a clenched fist in fornt of her, threatening to hit her.
©BELGAIMAGE_Illustra_Rafael Ben-Ari_65164360  

Жените стават все по-често жертва на насилие от страна на бивши или настоящи съпрузи или партньори, посочи Европейският парламент в резолюция, призоваваща за законодателство за борба с проблема. На 25 ноември, международен ден за премахване на насилието спрямо жените, депутатите разискваха темата в пленарна зала с комисар Вера Йоурова, отговаряща за политиката за равенство на половете. В приетата на следващия ден резолюция ЕП подчерта нуждата от повишаване на осведомеността и превенция. (Продължение: Насилието спрямо жените: Парламентът настоява за обща европейска стратегия )

 
 

Giovanni Buttarelli named new data protection watchdog

Others Citizens' rights27-11-2014 - 13:34

The next European Data Protection Supervisor (EDPS) will be Giovanni Buttarelli, Parliament's President Martin Schulz announced in plenary on Thursday. His Assistant Supervisor will be Wojciech Rafał Wiewiórowski. (Read more: Giovanni Buttarelli named new data protection watchdog )

 
 

Интернет търсачките и клауд фирмите във фокуса на Парламента

Пленарна сесия Свободно движение на услуги / Информационно общество27-11-2014 - 13:04

С резолюция, гласувана в четвъртък, Европейският парламент призова страните членки и Европейската комисия да премахнат бариерите пред разрастването на единния цифров пазар в Европа. Депутатите подчертаха нуждата да се предотврати възможността за злоупотреби с господстващо положение от страна на онлайн компаниите чрез налагане на правилата на ЕС за защита на конкуренцията и чрез разделяне на услугите за търсене в интернет от другите търговски услуги. (Продължение: Интернет търсачките и клауд фирмите във фокуса на Парламента )

 
 

Human rights: blasphemy in Pakistan; kidnapping in Iraq; war crimes in Serbia

Plenary Session Development and cooperation / External relations27-11-2014 - 12:26

Parliament passed three resolutions on Thursday, calling on the Pakistani government to review its blasphemy laws; condemning atrocities by the so-called Islamic State in Iraq; and calling for action against the "wartime rhetoric" and hate speech of provisionally released Serbian war crimes suspect Vojislav Šešelj. (Read more: Human rights: blasphemy in Pakistan; kidnapping in Iraq; war crimes in Serbia )

 
 
Motion of censure against the Commission rejected by a large majority  

Европейският парламент отхвърли предложението за вот на недоверие срещу председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и неговия екип с 461 гласа „против“, 101 „за“ и 88 „въздържал се“. Предложението беше внесено след дебата за „Люкслийкс“ с г-н Юнкер на 12 ноември от 76 депутати от групата на ЕСПД и от редиците на независими членове на ЕП. Разискванията по предложението за вота се проведоха в понеделник. (Продължение: Вотът на недоверие срещу Комисията бе отхвърлен с голямо мнозинство )

 
 

Deal secured to boost infrastructure investment in the EU

ECON Economic and monetary affairs27-11-2014 - 09:46

A negotiating team led by Alain Lamassoure (EPP, FR) struck a political deal with the Council and the Commission on European Long Term Investment Funds (ELTIFs) on Wednesday evening. These funds should boost non-bank financing for projects that deliver infrastructure, intellectual property or research results which benefit the real economy and society. (Read more: Deal secured to boost infrastructure investment in the EU )

 
 
Депутатите Фулвио Мартушело и Мартина Андерсън  

В края на октомври Швеция официално призна Палестина за държава. На 26 ноември Европейският парламент ще обсъдят дали подобна стъпка от други европейски страни ще стимулира търсенето на мирно решение в конфликта с Израел. Разговаряхме по темата с Мартина Андерсън (ЕОЛ/СЗЛ, Великобритания), ръководителка на делегацията на ЕП за връзки с Палестинския законодателен съвет, и с Фулвио Мартушело (ЕНП, Италия), председател на делегацията за връзки с Израел. (Продължение: Дебат в ЕП: Трябва ли Палестина да бъде призната за държава? )

 
 

Парламентът обсъжда разделянето на търсенето онлайн от други търговски услуги

Пленарна сесия Права на гражданите / Информационно общество26-11-2014 - 16:48
Гледайте на живо  

Резолюция на Европейския парламент, призоваваща за отделяне на онлайн търсачките от други търговски услуги, ще бъде подложена на дебат на 26 ноември в пленарна зала и на гласуване на следващия ден. Предложението се мотивира с потенциала на онлайн търсачките да се превърнат в портали към Интернет и с необходимостта да се гарантират равни условия на конкуренция между фирмите, предлагащи услуги онлайн. (Продължение: Парламентът обсъжда разделянето на търсенето онлайн от други търговски услуги )

 
 
Деца духат свещички за рожден ден  

Конвенцията на ООН за правата на детето, приета преди 25 години, е важен документ, който изразява ангажимента на страните по целия свят да работят за реализирането на потенциала на новите поколения. През изминалия четвърт век в Европа и по света са приета редица законодателни промени за осигуряване на по-добра защита на децата. Европейският парламент ще обсъди напредъка и предизвикателствата в тази област по време на пленарен дебат на 26 ноември. (Продължение: Правата на децата: ЕП отбелязва приемането на Конвенцията на ООН преди 25 г. )