Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

EU countries should act on their economic reform pledges, say MEPs

Plenary Session Economic and monetary affairs22-10-2014 - 14:06

EU countries need to act more like owners of economic policy reform pledges they themselves signed up to, MEPs stress in a report adopted on Wednesday. Given that only 10% of the European Commission's country-specific reform recommendations (CSRs) for 2013 were implemented in full and that little or no progress was made on 45% of them, MEPs believe "there is an inconsistency between European commitment and national implementation of the CSRs by member states". (Read more: EU countries should act on their economic reform pledges, say MEPs )

 
 

Az Európai Unió tagállamainak a politikai ígéretek mögé pénzt is kellene tenniük ahhoz, hogy magához térjen a gazdaság, munkahelyek jöhessenek létre, beinduljon a kutatás-fejlesztés, és az Unió elvégezhesse nemzetközi feladatait, fogalmaztak a képviselők, akik szerdán törölték a Tanács költségcsökkentéseit a jövő évi uniós büdzsétervezetből. A Parlament megegyezésre akar jutni a Tanáccsal a 2014-ben esedékes kifizetésekről azelőtt, hogy megállapodás születne a jövő évi költségvetésről. (Tovább: Kifizetendő számlák, több befektetés: az EP a 2015-ös költségvetésről szavazott )

 
 

A Parlament megválasztotta az új Európai Bizottságot

Plenáris ülés Intézmények22-10-2014 - 12:34

A képviselők jóváhagyták a 27 tagú biztosi testületet, amelyet Jean-Claude Juncker megválasztott bizottsági elnök szerda délelőtt mutatott be. A Parlament 423 szavazattal, 209 ellenszavazat és 67 tartózkodás mellett választotta meg az új Európai Bizottságot, amelyet most hivatalosan is kinevezhet a tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács. A Bizottság ezt követően, november elsején lép hivatalba, megbízatása öt évre szól. (Tovább: A Parlament megválasztotta az új Európai Bizottságot )

 
 

Az EP Kobane ostromáról, az ISIS-ről és az európai dzsihádistákról vitázik

Plenáris ülés Külkapcsolatok / Biztonság és védelem22-10-2014 - 10:00
IS siege of Kobani  

Az ostrom alatt álló szíriai város, Kobane körül ismét fellángolt harcok, az Iszlám Állam (ISIS) nevű szervezet előretörése jelentette fenyegetés és a harcokból visszatérő európaiak hatása az Unió belső biztonságára lesz a témája a szerda délutáni plenáris ülésnek, amelyen az olasz külügyminisztérium államtitkára, Benedetto Della Vedova is részt vesz. (Tovább: Az EP Kobane ostromáról, az ISIS-ről és az európai dzsihádistákról vitázik )

 
 

Az új Európai Bizottságról szavaz az EP

Plenáris ülés Intézmények22-10-2014 - 07:00
1409_new_commission_hu.jpg  

Szerdán az EP dönt arról, hogy jóváhagyja-e a Jean-Clauder Juncker által vezetett új Európai Bizottságot. A szavazás előtti vitában a képviselők azt is elmondhatják, hogy mit gondolnak az új Bizottság következő öt évre szóló terveiről. Az elmúlt hetekben az Európai Bizottság tagjait az EP is meghallgatta, hogy felmérje a jelöltek alkalmasságát. (Tovább: Az új Európai Bizottságról szavaz az EP )

 
 

Barroso: a válságot nem Európa okozta

Plenáris ülés Intézmények21-10-2014 - 20:41
Photo 1) Interview with President of the European Commission Josè Manuel Barroso  

Két ciklus és tíz év után távozik az Európai Bizottság éléről José Manuel Barroso, akinek helyét Jean-Claude Juncker veszi át. Október 21-én Strasbourgban az elmúlt öt évet értékelte a képviselőkkel a leköszönő elnök, aki kérdésünkre elmondta, hogy a válság nem az EU, hanem a pénzpiacok és bizonyos országok felelőtlen magatartásának eredménye volt. (Tovább: Barroso: a válságot nem Európa okozta )

 
 

Denis Mukwege kongói nőgyógyász kapja idén a Szaharov-díjat

Egyéb Emberi jogok21-10-2014 - 19:51
2 BACKUP) The winner of the 2014 Sakharov Prize is Denis Mukwege ©BELGA_ANP COMM_SVEN TORFINN  

A kongói demokratikus köztársaságbeli Denis Mukwege nőgyógyász kapja az EP emberi jogi díját, a Szaharov-díjat 2014-ben – döntött az EP elnöke és a frakcióvezetők. A díjat november 26-án Strasbourgban, az EP plenáris ülésén adják át. (Tovább: Denis Mukwege kongói nőgyógyász kapja idén a Szaharov-díjat )

 
 

After reviewing the last two hearings of commissioners-designate held the day before in Strasbourg, the Conference of Presidents, the group leaders, unanimously declared the hearings process closed. (Read more: Hearings of candidate commissioners closed; vote on new Commission tomorrow )

 
 

Mr Giovanni Buttarelli was voted top candidate for the post of European Data Protection Supervisor by the Civil Liberties Committee on Tuesday after three and a half hours of hearings on Monday evening. Top candidate for Assistant Supervisor is Mr Wojciech Wiewiorowski. The appointments still need to be agreed with the Council of Ministers. (Read more: Civil liberties MEPs vote on their preferences for EU data protection watchdog )

 
 
European Semester debate (L-R): Philippe DE BACKER (Rapporteur), Benedetto DELLA VEDOVA (Council), Jyrki KATAINEN (Commission), Dariusz ROSATI (PPE), Tibor SZANYI (S&D), Sampo TERHO (ECR), Sylvie GOULARD (ALDE), Marisa MATIAS (GUE/NGL), Bas EICKHOUT (Verts/ALE), Steven WOOLFE (NI).  

Az európai szemeszter keretében az uniós országok összehangolják gazdaságpolitikájukat, hogy ezzel teremtsék meg a növekedés és a foglalkoztatás alapjait, és tegyék kiegyensúlyozottá a költségvetéseket. A mai EP vitán a képviselők arról beszéltek, hogy a megfogalmazott ajánlásokat végre kell hajtani, és meg kell erősíteni a demokratikus ellenőrzést is. Az európai szemeszterről szóló jelentésről szerdán szavaz az EP. (Tovább: Európai szemeszter: követni kell az ajánlásokat, erősebb kontrollra van szükség )