Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter")
Lijst van andere websites (Druk op Enter)

Laatste nieuws

Persbericht

 
 
 
 

Terugblik op de plenaire vergadering: CETA, terrorisme, robotica, toekomst EU

Plenaire vergadering Instellingen / Buitenlandse/internationale handel / Externe betrekkingen / Economische en monetaire zaken17-02-2017 - 13:17
 

De leden gaven deze week goedkeuring aan het handelsverdrag tussen de EU en Canada, CETA, gevolgd door een bezoek van de Canadese premier Justin Trudeau. Hij zei dat CETA niet alleen over handel gaat maar ook over het verbeteren van het leven van mensen. De nieuwgekozen president van Oostenrijk, Alexander Van der Bellen, gaf ook een toespraak. De leden namen nieuwe antiterrorismewetgeving aan en zetten hun ideeën uiteen voor de toekomst van de EU. (Lees meer: Terugblik op de plenaire vergadering: CETA, terrorisme, robotica, toekomst EU )

 

Justin Trudeau: "Handel moet mensen helpen"

Plenaire vergadering Externe betrekkingen16-02-2017 - 18:02
Canadian President Justin Trudeau adresses the MEPs  

"CETA gaat niet alleen over handel, import en export en over winst. Het doel is om het leven van mensen te verbeteren," zei de Canadese premier Justin Trudeau, tijdens zijn toespraak in het Europees Parlement op donderdag 16 februari. De toespraak kwam een dag nadat het Europees Parlement het handelsakkoord tussen de EU en Canada had goedgekeurd. Trudeau is de eerste Canadese premier, die het Europees Parlement toesprak. (Lees meer: Justin Trudeau: "Handel moet mensen helpen" )

 

Buitenlandse strijders aan de buitengrenzen tegenhouden

Plenaire vergadering Justitie en binnenlandse zaken16-02-2017 - 17:17

Alle reizigers die de EU binnenkomen of verlaten, zullen systematisch nagetrokken worden in de relevante gegevensbanken, bijvoorbeeld deze met gestolen documenten e.d. Dat heeft het Parlement donderdag beslist met een verordening waarover de onderhandelaars van Parlement en Raad op 5 december 2016 een akkoord bereikten. (Lees meer: Buitenlandse strijders aan de buitengrenzen tegenhouden )

 

Robots en artificiële intelligentie: EP roept op tot aansprakelijkheidsregels

Plenaire vergadering Industrie16-02-2017 - 14:20
Kind speelt met robot  

Europese regelgeving is noodzakelijk voor de snel evoluerende sector van robotica, stellen Europarlementsleden in een resolutie die donderdag werd gestemd. Zo kunnen bijvoorbeeld ethische standaarden afgedwongen worden of kan aansprakelijkheid vastgesteld worden voor ongevallen waarbij zelfrijdende auto’s betrokken zijn. (Lees meer: Robots en artificiële intelligentie: EP roept op tot aansprakelijkheidsregels )

 

Buitenlandse strijders stoppen aan de EU buitengrenzen

Plenaire vergadering Justitie en binnenlandse zaken / Schengen16-02-2017 - 13:09

Alle EU burgers en onderdanen van derde landen die de EU binnenkomen of verlaten zullen systematisch worden gecontroleerd in databases, bv. van verloren en gestolen documenten. Dat staat in een verordening waarover donderdag werd gestemd. Over de nieuwe regels was al een akkoord bereikt tussen de onderhandelaars van het Parlement en van de Raad van Ministers op 5 december 2016. (Lees meer: Buitenlandse strijders stoppen aan de EU buitengrenzen )

 

Europees Parlement geeft zijn visie op toekomst van de EU

Plenaire vergadering Toekomst van Europa/Europese integratie / Instellingen16-02-2017 - 12:54

Als de EU haar slagkracht wil verhogen om te handelen, het vertrouwen van de burgers te herstellen en de economie van de eurozone beter bestand te maken tegen externe gebeurtenissen, moet het optimaal gebruikmaken van het Verdrag van Lissabon. Maar om verder te gaan, is een nog grondiger hervorming nodig. Dat is de belangrijkste boodschap van de drie resoluties over de toekomstige ontwikkeling van de EU die het Parlement donderdag goedkeurde. (Lees meer: Europees Parlement geeft zijn visie op toekomst van de EU )

 

Human rights: Nicaragua, executions in Kuwait and Bahrain, and Guatemala

Plenary Session Humanitarian aid / External relations16-02-2017 - 12:15

Parliament voices deep concern about the intimidation and harassment of Francesca Ramirez and other human rights defenders in Nicaragua, deplores the recent use of the death penalty in Kuwait and Bahrain, and strongly condemns the murders of human rights defenders and journalists in Guatemala, in three resolutions voted on Thursday. (Read more: Human rights: Nicaragua, executions in Kuwait and Bahrain, and Guatemala )

 

Robots: is nieuwe wetgeving nodig voor aansprakelijkheid?

overig Onderzoek en innovatie15-02-2017 - 16:50
Mady Delvaux  

Het EP debatteert vandaag over een verslag dat pleit voor een wettelijk kader voor robots. Van drones van medische apparatuur, er zijn wereldwijd al 1,7 miljoen robots maar het gebruik ervan is nog steeds niet goed geregeld. Het verslag stelt voor om robots een juridische status te verlenen als "elektronische personen", om ze verantwoordelijk te kunnen houden voor handelingen of nalatigheden. Het verslag stelt ook definities voor en stelt regels voor om te bepalen hoe robots omgaan met mensen. (Lees meer: Robots: is nieuwe wetgeving nodig voor aansprakelijkheid? )

 

Het EP ging woensdag akkoord met de plannen om de daling van de uitstoot van broeikasgassen te versterken met hulp van EU-koolstofmarkt (EU ETS) om zo het klimaatbeleid in lijn te brengen met de doelen van het klimaatakkoord van Parijs. Europarlementsleden stellen voor om jaarlijks het aantal veilbare “koolstofkredieten” (emissierechten) te verminderen met 2,2% en de capaciteit van de stabiliteitsreserve (MSR) voor 2019 te verdubbelen om de overvloed van de rechten op de markt te absorberen. (Lees meer: EP akkoord met verlaging emissierechten koolstof en steun koolstofarme innovatie )

 

Parlementsleden keuren CETA-handelsverdrag goed

Plenaire vergadering Buitenlandse/internationale handel15-02-2017 - 15:46

Het alomvattend economisch en commercieel akkoord (CETA) tussen de EU en Canada, dat de handel in goederen en diensten en investeringen tussen de twee economische blokken moet stimuleren, is goedgekeurd door het Europees Parlement op woensdag. Het akkoord kan vanaf april 2017 voorlopig in werking treden. (Lees meer: Parlementsleden keuren CETA-handelsverdrag goed )