Direktlänk till huvudmenyn (tryck på returtangenten)
Gå till innehållet på sidan (tryck på "Välkommen")
Direktlänk till lista över andra webbplatser (tryck på returtangenten)

Nyhetsrummet

Pressmeddelanden

 
 
 
 

Parlamentets undersökningsbefogenheter: kontrollen av demokrati

Övrigt Institutioner23-08-2016 - 08:00
Parlamentet använder sina utredningsbefogenheter för att bemöta människors oro och sätta viktiga frågor på dagordningen ©AP Images/ European Union-EP  

Under de senaste månaderna har Europaparlamentet inrättat undersökningskommittéer för att undersöka både avslöjanden om fusk av bilavgasmätningar och om hur förmögna personer, banker och företag dolt sina tillgångar i skatteparadis. Två särskilda utskott har också tidigare inrättats för rättvis företagsbeskattning. Detta är några exempel på hur parlamentet använder sina utredningsbefogenheter för att bemöta människors oro och sätta viktiga frågor på dagordningen. (Läs mer: Parlamentets undersökningsbefogenheter: kontrollen av demokrati )

 

EU och miljön: 67 procent av EU-medborgarna vill ha större åtgärder för miljön

Övrigt Konstitutionen / Rättsliga och inrikes frågor19-08-2016 - 09:00
EU-medborgarna förväntar sig större insatser för miljön från EU:s håll  

Miljöskydd är en viktig fråga för EU-parlamentet. Enligt den senaste Eurobarometerundersökningen, som utförts av parlamentet, önskar två tredjedelar av EU-medborgarna ännu mer insatser på EU-nivå i miljöfrågor. Läs vidare för mer information om unionens arbete för att skydda människors hälsa, bevara den biologiska mångfalden och för att bekämpa klimatförändringarna. (Läs mer: EU och miljön: 67 procent av EU-medborgarna vill ha större åtgärder för miljön )

 

Vad händer i parlamentet efter sommaruppehållet?

Övrigt Institutioner18-08-2016 - 08:00
Europaparlamentarikerna återupptar arbetet under nästa vecka.  

Från och med nästa vecka återupptar ledamöterna arbetet i parlamentet i sina valkretsar och delegationer. Från och med den 29 augusti drar också utskottsmöten igång i Bryssel. Under den andra halvan av året kommer de att arbeta med en rad olika frågor, från att hantera flyktingkrisen till att förbättra den digitala inre marknaden. Läs vidare och få en överblick. (Läs mer: Vad händer i parlamentet efter sommaruppehållet? )

 

Praktik på parlamentet: hur funkar det?

Övrigt Institutioner15-08-2016 - 08:00
Hur ansöker du till en praktiktjänst på EU-parlamentet?  

Att vara praktikant på Europaparlamentet betyder mycket. Det betyder att du kommer att arbeta med människor från olika länder och med olika kulturella bakgrunder. Du kommer att höra olika språk omkring dig varje dag. Det innebär också en unik chans att ta ett viktigt steg i din karriär, en värdefull inblick i EU:s beslutsprocess och, i det stora hela, en oförglömlig upplevelse. Ansök till en Robert Schuman-praktik mellan 15 augusti och 15 oktober. (Läs mer: Praktik på parlamentet: hur funkar det? )

 

Gränssäkerhet: hur arbetar parlamentet för säkerheten i Europa?

Övrigt Invandring / Rättsliga och inrikes frågor / Schengen / Säkerhet och försvar12-08-2016 - 09:00
Eurobarometre: external-borders ©AP Images/ European Union-EP  

Migrationsfrågan har visat att det inte går att upprätthålla den fria rörligheten i Schengenområdet utan stärkta yttre gränser. Enligt den senaste undersökningen från Eurobarometer förväntar sig 71 procent av européerna större EU-insatser för att skydda de yttre gränserna. Parlamentet arbetar med en rad olika initiativ för att stärka kontrollerna.. (Läs mer: Gränssäkerhet: hur arbetar parlamentet för säkerheten i Europa? )

 

Hur funkar det? Parlamentets arbete i ljud och bild

Övrigt Institutioner10-08-2016 - 08:00
Våra “Hur funkar det”-videor förklarar EU-relaterade frågor på ett enkelt sätt.  

Tycker du att det är krångligt att förstå verksamheten och politiken i EU och letar efter en enkel guide för att ta dig genom parlamentets agerande i aktuella frågor? Du behöver inte leta mer. Våra “Hur funkar det”-videor är till för att svara på dina frågor. Läs mer och ta del av några exempel. (Läs mer: Hur funkar det? Parlamentets arbete i ljud och bild )

 

Snapchat: EU-politik i bilder och videoklipp

Övrigt Institutioner08-08-2016 - 08:00
Europaparlamentet på snapchat  

Sedan lanseringen av Snapchat 2011, har plattformen växt med rasande fart. Fler än 100 miljoner människor använder Snapchat varje dag för att se och skicka bilder och korta videor till vänner, och för att följa evenemang från hela världen. Eftersom en tredjedel av alla Snapchat-användare bor i Europa, beslutade EU-parlamentet att öppna ett konto i maj 2015, för att ge dem chansen att ta reda på mer om EU:s politik. Fler än 15 000 personer följer redan EU-parlamentet på Snapchat. (Läs mer: Snapchat: EU-politik i bilder och videoklipp )

 

Flyktingkrisen: Vad gör EU för att förbättra situationen?

Övrigt Mänskliga rättigheter / Invandring / Rättsliga och inrikes frågor / Asylpolitik05-08-2016 - 09:00
74 procent av européerna vill ha fler EU-åtgärder i migrationskrisen.  

EU har stått inför en aldrig tidigare skådad tillströmning av flyktingar under de senaste åren. Medan parlamentet strävar efter det bästa förhållningssättet, visar den senaste Eurobarometerundersökningen att 74 % av medborgarna önskar större EU-engagemang i frågan. Två tredjedelar av EU-medborgarna svarar också att de anser att EU:s nuvarande hantering av flyktingkrisen är otillräcklig. (Läs mer: Flyktingkrisen: Vad gör EU för att förbättra situationen? )

 
Återupptäck de mest lästa artiklarna på parlamentets nyhetssida under första halvåret av 2016.  

Det har varit ett händelserikt första halvår i Europaparlamentet. Ledamöterna har arbetat hårt för att bistå medlemsländerna i mottagandet av migranter under flyktingkrisen, uppdaterat reglerna för skydd av personuppgifter och antagit nya åtgärder för att bekämpa terrorism. Den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet väckte också stort intresse. Återupptäck de mest lästa artiklarna från parlamentets nyhetssida. (Läs mer: De mest lästa artiklarna på parlamentets webbplats under första halvan av 2016 )

 

Valenciano: concerns on hunger strike by Sakharov Laureate Fariñas

Others External relations01-08-2016 - 16:58

Chair of the European Parliament’s Human Rights committee MEP Elena Valenciano (S&D,ES) expressed on Monday her concern and solidarity with Cuban human rights activist and Sakharov Prize Laureate 2010 Guillermo Fariñas and other Cuban human rights activists on hunger strike. Mr Fariñas is on a hunger and thirst strike to protest against the torture and mistreatment of political prisoners by the Cuban Government. (Read more: Valenciano: concerns on hunger strike by Sakharov Laureate Fariñas )