Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Pusztulás fenyegeti a kisebbségeket Irakban és Szíriában az Iszlám Állam miatt

Egyéb Emberi jogok / Külkapcsolatok31-05-2016 - 17:09
(L-R) Sundus Abbas (Iraqi Turkmen representative), Sam Andrews (Arab Human Rights Academy) and Archimandrite Emanuel Youkhana (leader of the Assyrian Christians).  

Drámaian megnőtt a vallási kisebbségek, például a jeziditák és a keresztények elleni erőszakos cselekmények száma Irakban és Szíriában, mióta egyre nagyobb területek kerülnek az Iszlám Állam fennhatósága alá. A kisebbségek tagjainak jelentős része elmenekült a lakóhelyéről az élete megmentése érdekében. Az EP emberi jogi albizottsága meghallgatást tartott hétfőn, ahol az iraki és szíriai kisebbségek képviselői meséltek helyzetükről. Interjúnkban őket kérdeztük tapasztalataikról. (Tovább: Pusztulás fenyegeti a kisebbségeket Irakban és Szíriában az Iszlám Állam miatt )

 

Menekültek: lépések a munkaerő-piaci integráció és a beilleszkedés érdekében

Egyéb Szociálpolitika / Foglalkoztatáspolitika31-05-2016 - 11:58
MEP_Benifei  

Ahhoz, hogy a menekülteket befogadja az európai társadalom, elengedhetetlen, hogy munkát találjanak és önfenntartóak legyenek. A mai munkanélküliségi mutatók láttán azonban sokan aggódnak, hogy ez károsan növeli a versenyt az Unió munkaerőpiacán. A foglalkoztatási szakbizottság hétfőn jelentést fogadott el, amely cselekvési tervet vázol fel a probléma megoldására. Brando Benifei (szocialista, olasz) témafelelőst kérdeztük a javaslatokról a szavazás előtt. (Tovább: Menekültek: lépések a munkaerő-piaci integráció és a beilleszkedés érdekében )

 

The European Criminal Records Information System (ECRIS), which EU countries use to exchange information on the criminal convictions of EU citizens, should be extended to include non-EU nationals, Civil Liberties Committee MEPs said on Monday. MEPs also want the system to be used to check the criminal records of people seeking to work with children. (Read more: Fighting terrorism: share criminal records of non-EU nationals, too, urge MEPs )

 
EP this week  

A közös európai határőrizeti rendszer és parti őrség létrehozásáról szavaz az állampolgári jogi szakbizottság a héten. Az EP-képviselők arról is döntenek, hogy milyen úti okmányokat lehet kiállítani az Unión kívüli állampolgárok számára, valamint hogy kiterjesszék-e a tagállamok bűnügyi nyilvántartására vonatkozó szabályozást a nem uniós állampolgárokra is. Az emberi jogi albizottság meghallgatásán a polgárháború és az Iszlám Állam miatt kiszoruló szír és iraki közösség helyzetéről egyeztetnek. (Tovább: Ezen a héten az EP-ben: közös európai határőrizet, úti okmányok, kisebbségek )

 

The Commission's proposal for a standard EU travel document, to speed up the process of returning non-EU nationals who stay "irregularly" in EU member states without valid passports or identity cards, was endorsed by Civil Liberties Committee MEPs on Monday. Members highlight that many EU countries are currently facing serious difficulties in returning these residents to their home countries in a safe and lawful way. (Read more: MEPs back new EU travel document to ease return of irregular non-EU residents )

 
Sea border radar control ©European Union 2014-Frontex  

Plans to set up an integrated EU border management system, with a flagship European Border and Coast Guard agency, bringing together Frontex and national border management authorities, were backed by the Civil Liberties Committee on Monday. They would enable extra border guard teams to be rapidly deployed to EU countries whose external borders are under pressure. National authorities would still manage their borders on a day-to-day basis, but could seek help from the new agency in a crisis. (Read more: Civil Liberties Committee backs new European Border and Coast Guard )

 

Egy lépéssel közelebb vagyunk a digitális egységes piachoz

Plenáris ülés A szolgáltatások szabad mozgása26-05-2016 - 19:14
goldfish in e-commerce cart concept ©AP Images/ European Union-EP  

Az utazástól a vásárlásig egyre több mindent szervezünk online nemzetközi szinten is. Habár az interneten a fizikai határok megszűnnek, számos kihívás megmarad. Ilyen például a geo-blocking, amikor azért nem tudunk megvásárolni egy terméket online, mert az árusító cég egy másik országban van, és nem engedélyezi. Szerdán az EP-képviselők a Bizottság új javaslatairól vitáztak, amelyek többek között kezelnék a geo-blocking problémáját és egy lépéssel közelebb vinnének a digitális egységes piachoz. (Tovább: Egy lépéssel közelebb vagyunk a digitális egységes piachoz )

 

Több ezer fiatal vitázott Európa jövőjéről Strasbourgban

Egyéb Intézmények26-05-2016 - 19:07
01.jpg  

Átalakult az EP strasbourgi épülete egy hétvége erejéig, amikor 7500 fiatal vette birtokba, hogy Európa jövőjét és az őket érintő legfontosabb kérdéseket vitassák meg EP-képviselőkkel, a civil szféra és az üzleti szektor képviselőivel az Európai ifjúsági rendezvényen. Az eseményhez sokan csatlakoztak az interneten keresztül is, az #EYE2016 és #EYEtv hashtagekkel csaknem 26 ezren szóltak hozzá a rendezvény témáihoz online. Videónkban és képgalériánkban összefoglaljuk a fontosabb pillanatokat. (Tovább: Több ezer fiatal vitázott Európa jövőjéről Strasbourgban )

 

Safer medical devices: MEPs strike deal with Council

ENVI Public health26-05-2016 - 15:48

Plans for stricter monitoring and certification procedures to ensure that medical devices such as breast or hip implants comply fully with safety and traceability requirements were informally agreed by MEPs and the Dutch Presidency of the Council on Wednesday. MEPs also secured tighter information and ethical requirements for diagnostic medical devices, e.g. those used for pregnancy or DNA testing. (Read more: Safer medical devices: MEPs strike deal with Council )

 
©AP Images/ European Union-EP  

Meg kell erősíteni a fogyasztók energiapiaci helyzetét - áll egy csütörtökön elfogadott parlamenti állásfoglalásban. Az "Új megállapodás a fogyasztókért" című anyag kollektív vásárlást, "háztáji energiatermelést", jobb ár-összehasonlító módszereket és könnyebb szolgáltató- és tarifa-váltást javasol. Az Európai Bizottság Energiaunióval kapcsolatos jogszabályjavaslataihoz készített nem kötelező érvényű állásfoglalásban a képviselők Uniós alapok segítségével csillapítanák az energiaszegénységet. (Tovább: Energiapiac: a képviselők szerint növelni kell a fogyasztók vásárlóerejét )