Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

Новини

Съобщения за пресата

 
 
 
 
Игнацио Корао  

Може ли европейските продукти да бъдат продавани с етикет, даващ гаранции, че при тяхното производство не са нарушавани правата на човека? Това е едно от предложенията, които се съдържат в доклад на ЕП относно отговорността на компаниите за предотвратяване на нарушенията на човешките права в страни извън ЕС. Докладът ще бъде обсъждан в пленарна зала на 24 октомври и гласуван на следващия ден. Разговаряхме по темата с автора на текста Игнацио Корао (ЕСПД, Италия). (Продължение: Компании и права на човека: за нов подход срещу експлоатацията по света )

 
Ричард Хауит  

Споразумението от 2015 г. за иранската ядрена програма, за което ЕС имаше важен принос, даде нов шанс за отношенията на Техеран със Запада. На 24 октомври Европейският парламент разисква резолюция за това как ЕС трябва да се възползва този успех, за да развие взаимноизгодни връзки, да насърчи промените в иранското общество и да намали напрежението в региона на Близкия Изток. Разговаряхме с автора на парламентарния доклад Ричард Хауит (С&Д, Великобритания). (Продължение: Отношенията с Иран: „Сега Европа има такова влияние, каквото американците нямат“ )

 
 

Комисията по външни работи на ЕП се подготвя да гласува на 24 октомври доклад, призоваващ страните-членки към „постоянно и систематично сътрудничество в областта на отбраната“ в рамките на Европейски отбранителен съюз. Инициативата идва в отговор на многото предизвикателства пред ЕС в сферата на сигурността, но поставя въпроса за отношенията с НАТО, в която членуват много от страните-членки. Вижте нашето видео интервю с двама водещи депутати по темата. (Продължение: Бъдещето на европейската отбрана: как ще се променят отношенията с НАТО )

 
 

Когато Жан-Клод Юнкер бе избран за председател на Европейската комисия през 2014 г., той представи план от 10 приоритета, сред които бяха икономически растеж, нови работни места, стимулиране на инвестициите и развитие на дигиталната икономика. Заложените в програмата на Комисията приоритети изискват ново законодателство и тук идва ролята на Парламента. Нашето ново приложение „Законодателен влак“ проследява конкретните инициативи, тяхното развитие и текущ статус. (Продължение: „Законодателен влак“: следете напредъка по приоритетите на ЕС )

 
Йенс Гайер  

Парламентът е против намаляването на парите в европейския бюджет за инфраструктура и изследвания, заявява докладчикът на ЕП Йенс Гайер (С&Д, Германия) относно предстоящите преговори със Съвета за окончателните числа във финансовия план за 2017 г. Ако страните в ЕС искат да заделят повече средства за Европейския фонд за стратегически инвестиции, това трябва да стане според него чрез промени в седемгодишната финансова рамка. Депутатите ще определят позицията си в пленарна зала на 26 октомври. (Продължение: Бюджет: „Повече пари за инвестиции - чрез преразглеждане на дългосрочния план“ )

 
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц  

„Най-важният приоритет трябва да бъде преустановяването на кръвопролитията в Сирия“, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц пред държавните ръководители в ЕС в началото на срещата им на 20-21 октомври, посветена на отношенията с Русия, търговските споразумения на ЕС, миграцията и Брекзит. По повод на растящия брой цивилни жертви в Алепо Шулц настоя от името на Парламента за търсенето на отговорност от виновните за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. (Продължение: Мартин Шулц за Сирия: „Русия е тази, която поддържа болезненото статукво“ )

 
Илюстрация: Отношенията на ЕС с Русия  

Отношенията между Европейския съюз и Русия отдавна са сложни, но участието на Москва в задълбочаването на хуманитарната катастрофа в Сирия като цяло и в Алепо в частност ги влошава още повече. На 20-21 октомври държавните ръководители в ЕС ще обсъждат стратегията си спрямо Русия. Прочетете повече за позицията на Парламента по редица ключови въпроси във връзка с отношенията с Москва. (Продължение: ЕС и Русия: притесненията на Парламента относно действията на Москва )

 

Car emissions inquiry looking for answers from German authorities

EMIS Environment / Public health20-10-2016 - 16:15

The inquiry committee into emission measurements in the car industry (EMIS) continued its work on Thursday morning by hearing Alexander Dobrindt, the German Federal Minister of Transport and Olaf Lies, Lower Saxony’s State Minister for the Economy, Labour and Transport. (Read more: Car emissions inquiry looking for answers from German authorities )

 

След СЕТА: кои са другите търговски споразумения пред ЕС

Други Външна/международна търговия19-10-2016 - 16:22
Инфографика: Търговски споразумения на ЕС със тсрани по света - попдисани и в сила  

Подписването на договор за търговия и инвестиции с Канада ще бъде сред темите на срещата на върха на ЕС на 20-21 октомври, но Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) далеч не е единственото, по което Европа работи в момента. Различни договори са в процес на изготвяне със страни по целия свят, като всички те се нуждаят от одобрението на Европейския парламент, за да влязат в сила. Прочетете на какъв етап са преговорите с отделните страни и какъв е смисълът от споразуменията. (Продължение: След СЕТА: кои са другите търговски споразумения пред ЕС )

 
infographic illustration  

Трафикът на хора продължава да бъде доходоносен бизнес за някои и да разрушава живота на много други. Повече от 20 милиона души в целия свят са станали жертва на трафик - за сексуална експлоатация, принудителен труд, или други цели, като това носи незаконни печалби от 117 млрд. евро годишно. На 18 октомври 2016 година отбелязваме десетия Европейски ден за борба с трафика на хора. Научете повече за настоящата ситуация в ЕС и действията на ЕП срещу трафика. (Продължение: Инфографика: Повече от 20 милиона души по света са станали жертва на трафик )