Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

TTIP: több USA piacra jutás, jobb befektető védelem, EU szabványok fenntartása

INTA Külkereskedelem/Nemzetközi kereskedelem28-05-2015 - 18:29
Rapporteur Bernd Lange (2nd on the Left) and the final vote on screen on the draft report, providing guidelines to the current Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) negotiations.  

Egy EU-USA kereskedelmi megállapodásnak tágítania kell az EU hozzáférését az amerikai piachoz, de nem szabad aláásnia az EU szabványokat és a közérdekű jogalkotás jogát, mondták a Kereskedelmi Bizottság képviselői a csütörtökön megszavazott ajánlástervezetükben. A befektetők és államok közti viták megoldását célzó eszközöket át kell alakítani és jobbá kell tenni, tették hozzá. (Tovább: TTIP: több USA piacra jutás, jobb befektető védelem, EU szabványok fenntartása )

 

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának elnöke több segítséget vár az EU-tól

Egyéb Intézmények / Menekültpolitika28-05-2015 - 16:38
Peter Maurer on latest Red Cross missions  

Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke arra kérte az EU-t, hogy tegyen többet a Közel-Kelet és Afrika válság sújtotta részeinek stabilizálása érdekében. Elmondta azt is, hogy 2014-ben az Európai Bizottság volt az ICRC negyedik legnagyobb segélyezője, a felajánlások egytizede érkezett innen. Maurer május 27-i brüsszeli látogatásán találkozott Martin Schulz EP-elnökkel, részt vett a külügyi szakbizottság ülésén, és szerkesztőségünk kérdéseire is válaszolt. (Tovább: A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának elnöke több segítséget vár az EU-tól )

 
 

A tavalyi európai választásokon az uniós polgárok nemcsak EP-képviselőket választottak, hanem döntésükkel azt is befolyásolták, hogy ki legyen az Európai Bizottság következő elnöke. A választást az Európai Néppárt nyerte meg, és később jelöltjét, Jean-Claude Junckert választották meg az Európai Bizottság elnökének. Videónkban négy főbb politikai párt jelöltjei emlékeznek vissza az egy évvel ezelőtti eseményekre és engednek betekintést a kulisszák mögé. (Tovább: Az európai bizottsági elnökjelöltek története egy évvel az EP-választások után )

 

A médiák elleni kibertámadásokról vitázott az EP

Plenáris ülés Információs társadalom28-05-2015 - 11:46
 

Az elmúlt években több nyugat-európai újság és tévécsatorna ellen is intéztek politikailag motivált kibertámadást. Áprilisban például a francia TV5Monde tévécsatornát támadták meg. Szerdán az EP-képviselők arról vitáztak, hogy mennyire áll készen az EU az ilyen támadások kivédésére. Idővonalunkban pedig az elmúlt évek ilyen támadásait foglaltuk össze. (Tovább: A médiák elleni kibertámadásokról vitázott az EP )

 

Tunisia’s Prime Minister Habib Essid met the Foreign Affairs Committee and the Human Rights and Security and Defence subcommittees on Thursday to discuss the latest developments in his country. Security challenges, fighting terrorism and tackling migration flows were the key issues raised in the debate. (Read more: Tunisia’s Prime Minister Habib Essid on security and migration challenges )

 

Juncker plan: MEPs and ministers strike informal deal to bridge investment gap

ECON BUDG Budget / Economic and monetary affairs28-05-2015 - 11:38

A deal struck by MEPs and Council of Ministers negotiators in the small hours of Thursday morning means the architecture of the Juncker plan to unlock €315 billion public and private investments in the real economy in 2015-2017 can now be put to a European Parliament vote on 24 June and the investment programme can kick off in the summer. (Read more: Juncker plan: MEPs and ministers strike informal deal to bridge investment gap )

 
The UN Secretary-General spoke to MEPs of tackling the roots of violent radicalism, creating more legal routes for migration and leading the way in sustainable development.  

Európának az életmentésre kell összpontosítania a bevándorlás kapcsán – mondta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az Európai Parlament május 27-i brüsszeli plenáris ülésén. Beszédében elmondta, hogy idén már 1800 menekült fulladt vízbe, miközben a Földközi-tengeren keresztül Európába igyekezett. „Európának fontos szerepe van és felelősen kell cselekednie. Az életmentés a legfontosabb feladat.” Ban Ki Mun a fenntartható fejlődésről és az extrémizmus megfékezéséről is beszélt. (Tovább: Ban Ki Mun: „Az életmentés a legfontosabb feladat ha bevándorlásról van szó” )

 

School milk and fruit: MEPs back measures to teach healthier eating habits

Plenary Session Agriculture27-05-2015 - 19:13
Child drinking milk and eating healthy food  

Healthy eating habits start young, so the EU and its member states should do and spend more to encourage kids to eat healthy and local foods, Parliament said on Wednesday. To ensure that they get healthy eating lessons, as well as school milk, fruit, and vegetables from EU schemes, Parliament amended draft rules and approved a mandate for MEPs to negotiate their final form with EU member states. (Read more: School milk and fruit: MEPs back measures to teach healthier eating habits )

 

#EPonTTIP: mi az EP szerepe az EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalásokban?

Egyéb Külkereskedelem/Nemzetközi kereskedelem27-05-2015 - 12:43
 

Május 28-án szavaz a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság arról a jelentésről, amely az EP álláspontját fogalmazza meg a még most is zajló EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalásokról. A megállapodásról az uniós országok nevében az Európai Bizottság tárgyal. De mi az EP szerepe a történetben? (Tovább: #EPonTTIP: mi az EP szerepe az EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalásokban? )

 

Budgets MEPs welcome draft budget for 2016

BUDG Budget27-05-2015 - 12:37

Budgets MEPs welcomed next year's "restricted" but well focused draft budget presented by Commission Vice-President Kristalina Georgieva on Wednesday immediately after it was approved by the Commission. (Read more: Budgets MEPs welcome draft budget for 2016 )