Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

Mladinska nagrada Karla Velikega: prijave so odprte!

Ostalo Kultura / Mladi28-10-2016 - 14:00
Charlemagne Youth Prize winners in 2016  

Parlament in Mednarodna fundacija Karla Velikega bosta naslednjo leto že desetič podelila mladinsko nagrado Karla Velikega in sicer projektom mladih med 16. in 30. letom, ki prispevajo k razumevanju med Evropejci in spodbujajo evropsko združevanje. Od danes naprej lahko za tekmovanje prijavite svoj projekt; obeta se vam denarna nagrada in seveda večja prepoznavnost. (Preberite več: Mladinska nagrada Karla Velikega: prijave so odprte! )

 
 

Borki za pravice jazidov Nadia Murad in Lamija Aji Bašar sta dobitnici nagrade Saharov za svobodo misli 2016. Tako je v okviru plenarnega zasedanja v Strasbourgu, ki je potekalo med 24. in 27. oktobrom, odločila konferenca predsednikov. Poslanci so se zavzeli za omejevanje transmaščob v živilih, zahtevali pa so tudi več denarja za mlade in zaposlovanje v proračunu EU 2017. (Preberite več: Oktobrsko plenarno zasedanje II: nagrada Saharov, transmaščobe, proračun EU 2017 )

 

Nadia Murad in Lamija Aji Bašar dobitnici nagrade Saharova 2016

Ostalo Institucije / Človekove pravice27-10-2016 - 12:47
Murad-Bashar ©AP Images/ European Union-EP & ©Enric Vives-Rubio/Público  

Borki za pravice jazidov Nadia Murad in Lamija Aji Bašar sta dobitnici nagrade Saharova za svobodo misli 2016. Tako so 27. oktobra odločili predsednik Parlamenta Martin Schulz in vodje političnih skupin. Slavnostna podelitev nagrade bo v Strasbourgu 14. decembra. (Preberite več: Nadia Murad in Lamija Aji Bašar dobitnici nagrade Saharova 2016 )

 

Resolucija o položaju novinarjev v Turčiji

Plenarno zasedanje Zunanji odnosi27-10-2016 - 12:42

Parlament je v četrtek sprejel resolucijo, s katero poslanci pozivajo turške oblasti, naj izpustijo vse novinarje in medijske delavce, ki so priprti brez prepričljivih dokazov o kaznivi dejavnosti. Po neuspelem poskusu vojaškega udara so v Turčiji prijeli vsaj 99 novinarjev in pisateljev, najmanj 330 novinarjem so razveljavili novinarske izkaznice, zaprli pa so tudi prostore več kot 100 medijskih hiš, zaradi česar je ostalo brez službe več kot 2300 novinarjev in drugih medijskih delavcev. (Preberite več: Resolucija o položaju novinarjev v Turčiji )

 

European volunteering: remove remaining barriers, urge MEPs

Plenary Session Culture27-10-2016 - 12:39

The EU needs a better coordinated policy on volunteering, to give volunteers a proper legal status and help them join programmes, say MEPs in a resolution voted on Thursday. Almost 100 million EU citizens have taken part as volunteers in education, culture or arts, sport events, humanitarian and development aid work. Young people should take advantage of volunteering schemes to develop skills and acquire experience that helps them to find jobs afterwards, stresses the text. (Read more: European volunteering: remove remaining barriers, urge MEPs )

 

MEPs sound wake-up call on nuclear threats

Plenary Session External relations / Security and defence27-10-2016 - 12:35

Worsening relations between nuclear-armed states, such as Russia and the US or India and Pakistan, but also Russia’s threats to use nuclear weapons or to deploy them to more territories in Europe, are making the EU’s security environment ever more tense, say MEPs in a resolution voted on Thursday. They call on these states to reduce nuclear weapons, move them away from deployment into storage and to diminish their role in military doctrines. (Read more: MEPs sound wake-up call on nuclear threats )

 

MEPs back operation to liberate Mosul

Plenary Session External relations27-10-2016 - 12:25

The Iraqi operation to liberate Mosul from jihadi group ISIS/Daesh was backed by MEPs on Thursday. They called on Iraqi authorities to make every effort to protect civilians, hospitals and schools, as they progress towards Mosul. Daesh atrocities and genocide against Christians, Yazidis and other minorities should be referred to International Criminal Court, added MEPs. (Read more: MEPs back operation to liberate Mosul )

 

Poslanci za omejitve transmaščob v industrijsko pripravljeni hrani

Plenarno zasedanje Varnost hrane26-10-2016 - 18:40
Krompirček v cvrtniku  

Resolucija, ki jo je Parlament glasoval v sredo, se zavzema, da bi EU uvedla obvezno omejitev količin industrijsko proizvedenih transmaščobnih kislin, ki lahko povečajo tveganje za bolezni srca in ožilja, neplodnost, Alzheimerjevo ter sladkorno bolezen in debelost. (Preberite več: Poslanci za omejitve transmaščob v industrijsko pripravljeni hrani )

 

Poznopopoldanska razprava o svobodi medijev v Turčiji

Plenarno zasedanje Zunanji odnosi26-10-2016 - 16:15

Grožnje, napadi in omejitve poročanja, ki so jih deležni novinarji v Turčiji, bodo teme poslanske razprave s komisarko Corino Creţu, ki bo v Parlamentu v sredo pozno popoldne pri tej točki dnevnega reda nadomeščala Federico Mogherini, visoko predstavnico za skupno zunanjo politiko EU. (Preberite več: Poznopopoldanska razprava o svobodi medijev v Turčiji )

 

Proračun za leto 2017: poslanci želijo več sredstev za delovna mesta in mlade

Plenarno zasedanje Proračun26-10-2016 - 14:02
Budget illustration photo ©AP Images/ European Union-EP  

Parlament je v sredo sprejel svoje stališče o predlogu proračuna EU za prihodnje leto in se zavzel za povečanje sredstev na postavkah za zaposlovanje mladih, spodbujanje gospodarske rasti in pomoč tretjim državam za zmanjševanje migracijskih pritiskov. S temi dopolnili so poslanci zavrnili pogajanji zavrnili reze, ki jih s svojim stališčem zagovarja Svet. Parlamentarci sicer pričakujejo, da se bodo dodatna proračunska sredstva našla z revizijo večletnega finančnega okvira 2014–2020. (Preberite več: Proračun za leto 2017: poslanci želijo več sredstev za delovna mesta in mlade )