Direktlänk till huvudmenyn (tryck på returtangenten)
Gå till innehållet på sidan (tryck på "Välkommen")
Direktlänk till lista över andra webbplatser (tryck på returtangenten)

Nyhetsrummet

Pressmeddelanden

 
 
 
 

Oktobersessionen: Hollande & Merkel, Volkswagen & bombanfall av sjukhus i Kunduz

Plenarsammanträde Institutioner09-10-2015 - 16:33
 

Frankrikes president Hollande och Tysklands förbundskansler Merkel dominerade oktober månads första plenarsession. På onsdagen debatterade de med ledamöterna om de flera kriser Europa står inför, från ekonomin till flyktingssituationen och mardrömmen i Syrien. Ledamöter satte fokus på Volkswagen-skandalen då kommissionen förbereder regler om striktare fordonstester, och diskuterade flyktingkrisen med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, efter det extrainsatta EU-toppmötet i september. (Läs mer: Oktobersessionen: Hollande & Merkel, Volkswagen & bombanfall av sjukhus i Kunduz )

 
 

I maj 2014 möttes unga européer för att diskutera Europas framtid i Europaparlamentet i Strasbourg vid det Europeiska ungdomsevenemanget (EYE). Som ett resultat skickade de efter evenemanget konkreta förslag till parlamentets utskott. Nästa år, 2016, kommer EYE tillbaka. Nu kan man anmäla sig och ett första utkast till program för evenemanget har släppts. (Läs mer: Europeiska ungdomsevenemanget EYE 2016: Öppet för anmälningar )

 

Krav på bindande åtgärder för att avskaffa lönegapet mellan män och kvinnor

Plenarsammanträde Kvinnors rättigheter/Lika möjligheter08-10-2015 - 13:20

Trots 2006 års EU-direktiv om jämställdhet mellan kvinnor och män på arbetsmarknaden kvarstår och växer den könsbaserade löneklyftan, konstaterar parlamentet i en icke bindande resolution som röstades igenom på torsdagen. Ledamöterna uppmanar därför EU-kommissionen att utarbeta ett lagförslag som är bättre lämpat för att kontrollera genomförandet och verkställandet av direktivet i EU-länderna, eftersom de själva inte lyckats genomföra lagarna om rättvis lönesättning. (Läs mer: Krav på bindande åtgärder för att avskaffa lönegapet mellan män och kvinnor )

 

Human rights: Saudi Arabia, Nigeria, Central African Republic and Thailand

Plenary Session Development and cooperation / External relations08-10-2015 - 12:30

MEPs passed four resolutions on Thursday: urging Saudi Arabia to halt the execution of Ali Mohammed al-Nimr and calling for a moratorium on the death penalty; demanding measures to starve Boko Haram in Nigeria of its sources of illegal income; expressing fears of civil war in Central African Republic; and deploring human rights abuses in Thailand following the coup of May 2014. (Read more: Human rights: Saudi Arabia, Nigeria, Central African Republic and Thailand )

 

Ny lag om betaltjänster på nätet kan minska avgifter och risken för bedrägerier

Plenarsammanträde Ekonomiska och monetära frågor08-10-2015 - 12:21

På torsdagen antog parlamentet en ändring i en lag om betaltjänster, som väntas göra det billigare och säkrare att använda mobila betaltjänster som Swish eller Trustly, i och med att man förbättrar tillgången för nya aktörer på marknaden. Lagändringen är resultatet av informella förhandlingar mellan parlamentet och EU-ländernas ministerråd. Reglerna ska också göra betalningar över nätet säkrare i och med att de inför nya regler för dataskydd och ansvar. (Läs mer: Ny lag om betaltjänster på nätet kan minska avgifter och risken för bedrägerier )

 

Debatt om att expandera gasledningen Nord Stream från Ryssland

Plenarsammanträde Energi / Industri08-10-2015 - 11:13

I går kväll debatterade parlamentet tillsammans med EU:s klimat- och energikommissionär Miguel Arias Cañete och Nicolas Schmit från det luxemburgska ordförandeskapet planerna på att dubbla naturgasledningen Nord Streams kapacitet mellan Ryssland och Tyskland. (Läs mer: Debatt om att expandera gasledningen Nord Stream från Ryssland )

 

Kung Felipe: "Generositet, solidaritet och ansvar” för att möta flyktingkrisen

Plenarsammanträde Institutioner07-10-2015 - 17:33
Spaniens kung i kammaren  

Europeiska unionen bör svara på den pågående flyktingkrisen genom att visa ”generositet, solidaritet och ansvar”, sade den spanske kungen Felipe VI när han talade i kammaren på onsdagen. ”Jag skulle vilja att Spanien under de kommande åren, fortsätter att bidra med sin passion och sina idéer, till Europas framgång”, sade Europaparlamentets talman Martin Schulz, vid sitt välkomstanförande. (Läs mer: Kung Felipe: "Generositet, solidaritet och ansvar” för att möta flyktingkrisen )

 

François Hollande och Angela Merkel i Europaparlamentet - debattsammandrag

Plenarsammanträde Institutioner07-10-2015 - 15:00
 

Läget i Europeiska unionen och de utmaningar som ska lösas gemensamt, särskilt inom migration, var i centrum när ledarna för Europaparlamentets politiska grupper debatterade med den franske presidenten François Hollande och tyska förbundskanslern Angela Merkel på onsdag eftermiddag. (Läs mer: François Hollande och Angela Merkel i Europaparlamentet - debattsammandrag )

 

Utsläppsgräns för medelstora förbränningsanläggningar

Plenarsammanträde Folkhälsa07-10-2015 - 13:31
Air pollution illustatio photo ©AP Images/ European Union-EP  

På onsdagen antog parlamentet en lag om begränsningar av svaveldioxid- och kväveoxidutsläpp från medelstora förbränningsanläggningar, som exempelvis elgeneratorer och värmesystem för hemmabruk samt inom industrin. EU-länderna är i framtiden också skyldiga att avgöra om en strängare nivågräns kan bli aktuellt, ifall det skulle visa sig att den EU:s luftföroreningslagar inte följs. Lagtexten är ett resultat av informella förhandlingar mellan parlamentet och EU-ländernas ministerråd. (Läs mer: Utsläppsgräns för medelstora förbränningsanläggningar )

 

Ny lag - lättare att driva in små skulder i ett annat EU-land

Plenarsammanträde Rättsligt samarbete07-10-2015 - 13:05

Fler privatpersoner och småföretag kommer att kunna använda ett förenklat EU-förfarande för att lösa tvister om mindre belopp mellan parter i olika EU-länder, tack vare en uppdaterad lag som parlamentet antog på onsdagen. Ändringarna i lagen innebär bland annat att taket för att få använda förfarandet höjs från 2 000 till 5 000 euro. Innan ändringarna kan träda i kraft måste de formellt godkännas av EU-ländernas ministerråd (Läs mer: Ny lag - lättare att driva in små skulder i ett annat EU-land )