Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter")
Lijst van andere websites (Druk op Enter)

Laatste nieuws

Persbericht

 
 
 
 

De toekomst van de EU: het Europees Parlement geeft zijn visie

overig Toekomst van Europa/Europese integratie / Instellingen24-02-2017 - 09:30
 

Is de EU nog steeds geschikt voor haar doelstellingen in haar huidige vorm? Het Europees Parlement heeft gekeken naar hoe de EU kan worden verbeterd. Op 16 februari namen de leden drie verslagen aan waarin wordt aangegeven hoe volgens hen de EU hervormd moet worden om het handelend vermogen te stimuleren, het vertrouwen te herstellen en de economie veerkrachtiger te maken. (Lees meer: De toekomst van de EU: het Europees Parlement geeft zijn visie )

 

Pesticiden: EP-leden willen gebruik van natuurlijke alternatieven impuls geven

Plenaire vergadering Landbouw / Milieu22-02-2017 - 15:33
 

Hoewel snel en effectief zijn voor de groei van planten, brengen chemische pesticiden mogelijke risico's met zich mee voor de gezondheid van mens, dier en milieu. Ongeveer 45% van het voedsel dat wij consumeren, bevat residuen van bestrijdingsmiddelen volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. De EP-leden willen het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen een impuls geven en het goedkeuringsproces vereenvoudigen en versnellen. Bekijk de video voor meer informatie. (Lees meer: Pesticiden: EP-leden willen gebruik van natuurlijke alternatieven impuls geven )

 

CETA: “Dit handelsakkoord is zowel geopolitiek als economisch belangrijk”

overig Buitenlandse/internationale handel20-02-2017 - 18:03
Interview with Artis Pabriks, rapporteur on CETA  

Het handelsakkoord tussen de EU en Canada, CETA, werd op 15 februari door het EP goedgekeurd. Dit betekent dat de overeenkomst, die meer dan 99% van de tarieven op de handel tussen de EU en Canada zal wegnemen, vanaf april voorlopig in werking kan treden. De rapporteur Artis Pabriks (EVP) zei: "Europa kan niet overleven zonder vrije en eerlijke handel en hoogwaardige interactie met andere wereldspelers." Hij beschreef CETA verder als "de gouden standaard voor toekomstige handelsovereenkomsten". (Lees meer: CETA: “Dit handelsakkoord is zowel geopolitiek als economisch belangrijk” )

 

Winterkwis over de Europese hoofdsteden

overig Cultuur20-02-2017 - 14:31
 

Hoe goed kent u Europa? Doe mee aan onze winterse uitdaging om te kijken hoeveel hoofdsteden u kunt herkennen. (Lees meer: Winterkwis over de Europese hoofdsteden )

 

Terugblik op de plenaire vergadering: CETA, terrorisme, robotica, toekomst EU

Plenaire vergadering Instellingen / Buitenlandse/internationale handel / Externe betrekkingen / Economische en monetaire zaken17-02-2017 - 13:17
 

De leden gaven deze week goedkeuring aan het handelsverdrag tussen de EU en Canada, CETA, gevolgd door een bezoek van de Canadese premier Justin Trudeau. Hij zei dat CETA niet alleen over handel gaat maar ook over het verbeteren van het leven van mensen. De nieuwgekozen president van Oostenrijk, Alexander Van der Bellen, gaf ook een toespraak. De leden namen nieuwe antiterrorismewetgeving aan en zetten hun ideeën uiteen voor de toekomst van de EU. (Lees meer: Terugblik op de plenaire vergadering: CETA, terrorisme, robotica, toekomst EU )

 

Justin Trudeau: "Handel moet mensen helpen"

Plenaire vergadering Externe betrekkingen16-02-2017 - 18:02
Canadian President Justin Trudeau adresses the MEPs  

"CETA gaat niet alleen over handel, import en export en over winst. Het doel is om het leven van mensen te verbeteren," zei de Canadese premier Justin Trudeau, tijdens zijn toespraak in het Europees Parlement op donderdag 16 februari. De toespraak kwam een dag nadat het Europees Parlement het handelsakkoord tussen de EU en Canada had goedgekeurd. Trudeau is de eerste Canadese premier, die het Europees Parlement toesprak. (Lees meer: Justin Trudeau: "Handel moet mensen helpen" )

 

Buitenlandse strijders aan de buitengrenzen tegenhouden

Plenaire vergadering Justitie en binnenlandse zaken16-02-2017 - 17:17

Alle reizigers die de EU binnenkomen of verlaten, zullen systematisch nagetrokken worden in de relevante gegevensbanken, bijvoorbeeld deze met gestolen documenten e.d. Dat heeft het Parlement donderdag beslist met een verordening waarover de onderhandelaars van Parlement en Raad op 5 december 2016 een akkoord bereikten. (Lees meer: Buitenlandse strijders aan de buitengrenzen tegenhouden )

 

Robots en artificiële intelligentie: EP roept op tot aansprakelijkheidsregels

Plenaire vergadering Industrie16-02-2017 - 14:20
Kind speelt met robot  

Europese regelgeving is noodzakelijk voor de snel evoluerende sector van robotica, stellen Europarlementsleden in een resolutie die donderdag werd gestemd. Zo kunnen bijvoorbeeld ethische standaarden afgedwongen worden of kan aansprakelijkheid vastgesteld worden voor ongevallen waarbij zelfrijdende auto’s betrokken zijn. (Lees meer: Robots en artificiële intelligentie: EP roept op tot aansprakelijkheidsregels )

 

Buitenlandse strijders stoppen aan de EU buitengrenzen

Plenaire vergadering Justitie en binnenlandse zaken / Schengen16-02-2017 - 13:09

Alle EU burgers en onderdanen van derde landen die de EU binnenkomen of verlaten zullen systematisch worden gecontroleerd in databases, bv. van verloren en gestolen documenten. Dat staat in een verordening waarover donderdag werd gestemd. Over de nieuwe regels was al een akkoord bereikt tussen de onderhandelaars van het Parlement en van de Raad van Ministers op 5 december 2016. (Lees meer: Buitenlandse strijders stoppen aan de EU buitengrenzen )

 

Europees Parlement geeft zijn visie op toekomst van de EU

Plenaire vergadering Toekomst van Europa/Europese integratie / Instellingen16-02-2017 - 12:54

Als de EU haar slagkracht wil verhogen om te handelen, het vertrouwen van de burgers te herstellen en de economie van de eurozone beter bestand te maken tegen externe gebeurtenissen, moet het optimaal gebruikmaken van het Verdrag van Lissabon. Maar om verder te gaan, is een nog grondiger hervorming nodig. Dat is de belangrijkste boodschap van de drie resoluties over de toekomstige ontwikkeling van de EU die het Parlement donderdag goedkeurde. (Lees meer: Europees Parlement geeft zijn visie op toekomst van de EU )