Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

European Parliamentary Week: MPs in Brussels to debate economy, jobs and budget

EMPL BUDG ECON Budget / Economic and monetary affairs / Employment policy12-02-2016 - 09:44

The European Parliament will welcome national MPs from across Europe on Tuesday 16 and Wednesday 17 February for joint debates with MEPs on the European Semester Cycles 2015/2016 (Tuesday) and on Stability, Economic Coordination and Governance in the European Union (Wednesday). Both events are being held as part of the 2016 edition of the European Parliamentary Week (#EPW16). (Read more: European Parliamentary Week: MPs in Brussels to debate economy, jobs and budget )

 

Podrobnosti so pomembne: Izvedbeni in delegirani akti v zakonodaji EU

Ostalo Poslovnik Evropskega parlamenta11-02-2016 - 12:10
It is not all about legislation: EP scrutiny on delegated and implementing acts  

Evropski parlament je eno izmed dveh zakonodajnih teles v EU; drugo je Svet EU, ki predstavlja države članice. Evropska zakonodaja ureja področja od varstva zasebnosti preko prehranskih standardov do ukrepov proti terorizmu. Poslanci se v zadnjem času vse bolj posvečajo delegiranim in izvedbenim aktom; zakonodajalca z njimi pooblastita Evropsko komisijo, da namesto njiju uredi podrobnosti izvajanja zakonodaje. (Preberite več: Podrobnosti so pomembne: Izvedbeni in delegirani akti v zakonodaji EU )

 

EP Newshub: bodite na tekočem z dogajanjem v Evropskem parlamentu!

Ostalo Institucije / Informacije09-02-2016 - 16:05
European Parliament NewsHub page  

EP Newshub je spletno orodje za tiste, ki želijo biti v vsakem trenutku seznanjeni s tem, kaj se dogaja v Evropskem parlamentu, katera vprašanja razburjajo duhove 751 poslancev in kakšna so stališča osmih političnih skupin o najpomembnejših temah v EU. Vse to na enem mestu, redno osveženo - vabimo vas, da pravkar prenovljen EP Newshub preizkusite tudi vi! (Preberite več: EP Newshub: bodite na tekočem z dogajanjem v Evropskem parlamentu! )

 

Sirski begunci: poslanci v Turčiji preverjajo stanje v begunskih taboriščih

Ostalo Priseljevanje / Človekoljubna pomoč / Delegacije08-02-2016 - 16:43
Image of a Syrian refugee camp  

Turčija gosti 2,5 milijona sirskih beguncev, ki so iz svoje države zbežali pred krvavimi vojaškimi spopadi. V EU je leta 2015 prišlo več kot milijon priseljencev, največ prav preko Turčije. Države članice so zato z Ankaro dosegle sporazum: v zameno za tri milijarde evrov naj bi Turki zagotovili ustrezne bivanjske pogoje za begunce in preprečili njihov odhod v Evropo. Ta teden se bosta razmere v Turčiji preverjali dve delegaciji poslancev Parlamenta. (Preberite več: Sirski begunci: poslanci v Turčiji preverjajo stanje v begunskih taboriščih )

 

Februarsko plenarno zasedanje: Brexit, priseljevanje, korporativni davki

Plenarno zasedanje Institucije05-02-2016 - 09:30
 

Kaj ponuditi Veliki Britaniji, da ta ne bo odšla iz Evropske unije? To je bila tema ključne razprave na plenarnem zasedanju, ki je med 1. in 4. februarjem potekalo v Strasbourgu. Poslanci so se seznanili s predlogi Evropske komisije za preprečevanje izogibanja davkom s strani multinacionalk, izogniti pa se niso mogli tudi krizi priseljevanja in prihodnosti schengenskega območja brez notranjih meja. (Preberite več: Februarsko plenarno zasedanje: Brexit, priseljevanje, korporativni davki )

 

Lange: gospodarski sporazumi EU z drugimi državami morajo biti pošteni

Ostalo Zunanja/mednarodna trgovina04-02-2016 - 14:30
EP facebook chat with Mr Bernd Lange on TTIP and other trade negotiations  

Boriti se moramo za to, da bo čezatlantsko partnerstvo o trgovini in vlaganjih med EU in ZDA (TTIP) koristilo ljudem, je v pogovoru na Facebooku 3. februarja zapisal poročevalec, nemški poslanec Bernd Lange (S&D). Poudaril je, da je Parlament skupaj s civilno družbo uspel narediti pogajanja bolj pregledna in zatrdil, da noben trgovinski sporazum ne bo znižal evropskih delavskih standardov. "Javne storitve so izvzete iz sporazuma," je še zapisal. (Preberite več: Lange: gospodarski sporazumi EU z drugimi državami morajo biti pošteni )

 

EU islands: call for action to overcome permanent handicaps

Plenary Session Regional policy04-02-2016 - 12:59
Cyprus Island sea coast  

MEPs urge the European Commission to take concrete steps to address the permanent handicaps that EU islands face and make full use of their potential, in a resolution voted on Thursday. The text also stresses the unique difficulties that southern insular regions face due to the increased migration flows and asks that special tax regimes should continue. (Read more: EU islands: call for action to overcome permanent handicaps )

 

MEPs call for urgent action to protect religious minorities against ISIS

Plenary Session External relations04-02-2016 - 12:53

MEPs urge the international community to take urgent action to counter the systematic mass murder of religious minorities by the so-called Islamic State in Iraq and Syria (ISIS) or Daesh, in a resolution voted on Thursday. The text wraps up a 20 January debate with EU foreign policy chief Federica Mogherini, in which many MEPs called for measures to protect all religious and minority groups against ISIS attacks. (Read more: MEPs call for urgent action to protect religious minorities against ISIS )

 

EU must maintain its aid to Libya, say MEPs

Plenary Session External relations04-02-2016 - 12:33

Economic disintegration and violence in Libya are worsening its fragility and enabling extremist organisations to flourish there, warned MEPs in Wednesday’s debate with Dutch foreign minister Bert Koenders, representing the EU foreign policy chief. Spillovers from Libya’s conflicts are also destabilising the Sahel region, they add. In a resolution voted on Thursday, MEPs urge the EU and international community to be ready to support Libyans’ efforts to implement the Libyan Political Agreement. (Read more: EU must maintain its aid to Libya, say MEPs )

 

Human rights: Crimean Tatars, Mohammed Ramadan, missing publishers in Hong Kong

Plenary Session External relations04-02-2016 - 12:29

Parliament condemns the unprecedented levels of human rights abuses perpetrated against Crimean Tatars, calls on the Bahrain to grant Mohammed Ramadan a royal pardon or to commute his death sentence, and for the immediate safe release of the five missing book publishers in Hong Kong, in three resolutions voted on Thursday. (Read more: Human rights: Crimean Tatars, Mohammed Ramadan, missing publishers in Hong Kong )