Vihamielisen propagandan torjuminen ennen 2019 EU-vaaleja 

Mepit äänestävät toimista, joilla suojella eurooppalaisia demokratioita ulkopuolisten toimijoiden levittämältä väärältä tiedolta tai EU-kansalaisten henkilötietojen väärinkäytöltä.

Tiistaina pidettävässä äänestyksessä meppien odotetaan hyväksyvän, että tietosuojalakeja rikkovia Euroopan tason puolueita tai säätiöitä voitaisiin rankaista taloudellisin seuraamuksin.

Viimeaikaiset tapaukset kuten Facebookia ja Cambridge Analyticaa koskeva skandaali ovat osoittaneet, kuinka henkilötietoja väärinkäyttämällä voidaan heikentää demokratiaa. Uusista säännöistä on jo päästy alustavaan sopuun parlamentin ja neuvoston neuvottelijoiden välillä. Sääntöjen odotetaan astuvan voimaan ennen toukokuun 2019 EU-vaaleja.

Keskiviikkona mepit äänestävät lisäksi päätöslauselmaluonnoksesta, jossa arvioidaan EU:n viimeisimpiä toimia ulkomaisten toimijoiden vihamielistä propagandaa vastaan. Mepit myös suosittelevat uusien teknologioiden käyttöä propagandan ja sosiaalisen media valetilien torjumiseksi.

Meppien odotetaan tuomitsevan Venäjän, Kiinan, Iranin ja Pohjois-Korean yhä vihamielisemmät pyrkimykset heikentää “eurooppalaisten demokratioiden perustavia arvoja sekä itäisen kumppanuuden maiden itsemääräämisoikeutta” sekä yritykset vaikuttaa vaaleihin ja tukea ääriliikkeitä.

Keskustelu: tiistaina 12.3.
Äänestys: keskiviikkona 13.3.
Menettely: tavallinen lainsäätämismenettely (henkilötiedot EU-vaaleissa), ei-lakiasäätävä päätöslauselma (vihamielinen propaganda)
Lehdistötilaisuus: keskiviikkona 13.3. klo 15.00 Suomen aikaa esittelijä Anna Fotygan kanssa