Parlamentaarinen koskemattomuus 

Parlamentaarinen koskemattomuus ei ole jäsenen henkilökohtainen erioikeus vaan tae siitä, että jäsen voi hoitaa edustajantointaan vapaasti joutumatta mielivaltaisen poliittisen vainon kohteeksi. Samalla se on tae koko parlamentin riippumattomuudesta ja täysivaltaisuudesta.

Euroopan parlamentin jäsenen toimia ei voida tutkia eikä häntä voida pidättää tai haastaa oikeuteen hänen edustajantointaan hoitaessaan ilmaisemiensa mielipiteiden tai äänestystensä perusteella.

Parlamentaarinen koskemattomuus pätee

  • omassa jäsenvaltiossa, jossa se vastaa kansanedustajille myönnettyä koskemattomuutta, sekä
  • toisen jäsenvaltion alueella, jossa jäsenellä on vapaudenriistoa koskeva koskemattomuus ja lainkäytöllinen koskemattomuus (katso pöytäkirja N:o 7 Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista, 9 artikla).

Koskemattomuuteen ei kuitenkaan voida vedota silloin, kun jäsen jää kiinni itse teossa rikosta tehdessään.

Miten koskemattomuuden pidättäminen tai puolustaminen tapahtuu?

Jos jäsenvaltion toimivaltaiset viranomaiset pyytävät Euroopan parlamenttia pidättämään parlamentin jäsenen koskemattomuuden (tai jos jäsen tai entinen jäsen pyytää parlamenttia puolustamaan koskemattomuuttaan), puhemies ilmoittaa pyynnöstä täysistunnossa ja lähettää sen käsiteltäväksi asiasta vastaavaan valiokuntaan (oikeudellisten asioiden valiokunta).

Valiokunta voi pyytää tarpeellisena pitämänsä lisätiedot tai selvitykset. Jäsenelle annetaan tilaisuus tulla kuulluksi, ja hän voi esittää asiaan liittyviä asiakirjoja tai muita kirjallisia todisteita.

Valiokunta hyväksyy suljetuin ovin suosituksen, jonka se esittää koko parlamentille, joka hyväksyy tai hylkää jäsenen koskemattomuuden poistamista tai puolustamista koskevan pyynnön. Parlamentti äänestää asiasta valiokunnan päätöstä seuraavassa täysistunnossa ja tekee päätöksensä yksinkertaisella enemmistöllä. Äänestyksen jälkeen puhemies ilmoittaa parlamentin päätöksestä välittömästi kyseiselle parlamentin jäsenelle ja jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle.

Säilyttääkö parlamentin jäsen paikkansa, vaikka hänen koskemattomuutensa pidätettäisiin?

Kyllä. Parlamentin jäsen saa valtakirjansa kotijäsenvaltioltaan eivätkä muut viranomaiset voi viedä sitä häneltä. On myös muistettava, ettei jäsenen koskemattomuuden pidättäminen välttämättä merkitse, että hän on syyllinen. Sillä ainoastaan annetaan kansallisille oikeusviranomaisille mahdollisuus jatkaa tutkintaa tai oikeudenkäyntiä. Koska parlamentin jäsen valitaan oman jäsenvaltionsa vaalilain mukaisesti, on maan viranomaisten tehtävänä päättää, menettääkö todistetusti rikokseen syyllistynyt jäsen paikkansa.