©BELGA/EASYFOTOSTOCK 

Matkustaminen joulunaikaan tai uutena vuotena voi aiheuttaa päänsärkyä. Lentokoneet ovat täynnä, lippujen hinnat ovat korkeat ja huono sää saattaa osua kohdalle. Matkustajilla on kuitenkin oikeuksia EU:ssa, jos lento on myöhässä tai peruttu. Parlamentin liikennevaliokunta äänesti tiistaina näiden oikeuksien vahvistamisesta.

Jos matkustajan lento on yli kolme tuntia myöhässä, hän on oikeutettu hyvitykseen, joka riippuu lentomatkan pituudesta.


Nykyinen tilanne

Meppien ehdotus

1 500 km tai vähemmän: 250 €

2 500 km tai vähemmän: 300 €

yli 1 500 km: 400 €

6,000 km tai vähemmän: 400 €

yli 3 500 km: 600 €

yli 6 000 km: 600 €


Tällä hetkellä tilanne on niin, että jos lento myöhästyy yli viisi tuntia, matkustaja voi päättää, että hän ei halua lähteä lainkaan matkalle. Tässä tapauksessa matkustaja saa lippunsa hinnan takaisin ja hänet lennätetään takaisin sille kentälle, josta hän alunperin aloitti matkansa. Jos lento on kahdesta neljään tuntia myöhässä (riippuu lennon pituudesta), matkustaja on oikeutettu virvokkeisiin, ruokaan ja viestintämahdollisuuksiin (kuten esimerkiksi ilmaiseen puheluun) ja, mikäli tarpeen, yöpymiseen.


Uusissa säännöissä ehdotetaan lisäksi, että yli kolme tuntia kentällä koneessa istuneilla matkustajilla olisi oikeus lähteä koneesta. Tällä hetkellä oikeus on vasta viiden tunnin jälkeen. Lisäksi lentoyhtiöiden pitäisi ylläpitää kentällä neuvontapisteitä myöhässä olevien tai peruttujen lentojen matkustajille. "Erityisten olosuhteiden", joiden tapauksessa matkustajille ei myönnetä korvauksia, pitäisi olla selkeästi määriteltyjä tapahtumia, jotka ovat selkeästi sellaisia, joihin lentoyhtiö ei voi omilla toimillaan vaikuttaa, esimerkiksi huono sää.


Mepit aloittavat neuvottelut jäsenmaiden kanssa sääntöjen lopullisen version aikaansaamiseksi. Täysistuntoäänestys on todennäköisesti helmikuussa 2014.


Voit lukea lisää lentomatkustajien oikeuksista oheisten linkkien kautta.