ACTA-äänestyksen tulos. 

Parlamentti hylkäsi kiistanalaisen kansainvälisen kauppasopimuksen ja työskenteli kunnianhimoisten ehdotusten parissa saadakseen talouden takaisin raiteilleen. Talouteen liittyvät aiheet ovat vaihdelleet tiukemmista säännöistä alijäämien suhteen rahoitusmarkkinaveroon ja tiukennuksiin pankkiirien bonuksia koskeviin sääntöihin. Lue nyt, missä avainasioissa parlamentti on ollut lakiasäätävässä roolissa.

Parlamentin jäsenet äänestivät ACTA:a vastaan suurella enemmistöllä kuukausia kestäneiden protestien jälkeen. Sopimuksen vastustajat pelkäsivät, että se suosisi suuryrityksiä kansalaisoikeuksien kustannuksella. Parlamentin hylkäys tarkoittaa, että ACTA ei voi tulla voimaan EU:n alueella.


Parlamentti on myös hyväksynyt ja täydentänyt sääntöjä, joilla parannetaan talouden hallintaa EU:n alueella. Niin sanotun six-pack-lainsäädännön tarkoituksena oli pitää jäsenmaiden velkaantuminen ja niiden alijäämän kertyminen kurissa. Sitä seurasi niin kutsuttu two-pack-lainsäädäntöpaketti, jonka tarkoituksena on parantaa talouskuria euroalueella. Löydät lisätietoa näistä oheisista teema-artikkeleista.


Mepit ovat myös käsitelleet ehdotuksia, joilla asuntoluottomarkkinoista tehtäisiin vakaammat. Parlamentissa asiaa esittelevä espanjalainen sosiaalidemokraatti Antolín Sànchez Presedo haluaa parempaa kuluttajansuojaa ja uusia eurooppalaisia standardeja.


Aikana, jolloin pankkiirit voivat yhä saada bonuksia, jotka vastaavat 10 kertaa vuoden palkka, mepit haluavat rajoittaa bonukset vastaamaan vuoden palkkaa. Bonukset perustuvat yleensä odotettuun tulokseen eivätkä oikeaan tulokseen, mikä kannustaa ottamaan liiallisia riskejä. Bonusten pitäisi olla sidoksissa pankin terveyteen ja todelliseen suorituskykyyn.


Suurin osa parlamentin jäsenistä tukee EU:n rahoitusmarkkinaveroa (tunnetaan myös finanssitransaktioverona), joka koskisi osakkeita, joukkovelkakirjoja ja johdannaisia ja vähentäisi haitallista spekulaatiota vaikuttamatta reaalitalouteen.


Talousasioiden valiokunnassa hyväksyttiin lainsäädäntöluonnos koskien luottoluokituslaitoksia ja riippuvuutta niiden luottoluokituksista. Uusien sääntöjen pitäisi johtaa laitosten lisääntyneeseen vastuullisuuteen, läpinäkyvyyteen ja itsenäisyyteen.


Tieliikenteen odotetaan kehittyvän sen jälkeen kun parlamentti hyväksyi uusia sääntöjä, joilla vähennetään byrokratiaa ja estetään petoksia tieliikenteessä. Säännöt pohjustavat tietä älykkäille ajopiirtureille, jotka valvovat, kuinka kauan kuorma-auton tai rekan kuljettaja on ollut ratin takana.


Kuluttajariitojen ratkaisu on kohta helpompaa, sillä kiistan ratkaisemiseksi ei välttämättä tarvitse mennä oikeuteen. Sisämarkkinavaliokunta hyväksyi kaksi mietintöä vaihtoehtoisista riidanratkaisumenetelmistä.


Kännykän, älypuhelimen tai tablettitietokoneen käyttämisestä toisessa EU-maassa tuli halvempaa 1. heinäkuuta alkaen kiitos sopimuksen, jonka parlamentti neuvotteli neuvoston kanssa.


Rikosten uhrit voivat tulevaisuudessa hyötyä samoista oikeuksista eri puolilla EU:ta sen ansiosta, että parlamentin kaksi valiokuntaa äänestivät sen puolesta. Valiokuntien mukaan uhrien tarpeista pitäisi tehdä myös yksilökohtainen arvio.


Parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jonka mukaan eläinten hyvinvoinnista pitäisi pitää parempaa huolta EU:ssa - porsaanreiät olisi tukittava ja sääntöjä rikkovia rangaistava.