Mepit äänestivät virallisten asiakirjojen helpommasta tunnustamisesta EU:ssa, tukivat sääntöjä markkinamanipuloijien rankaisemiseksi ja kehottivat luomaan EU:n laajuisen strategian, jolla taistellaan homofobiaa vastaan ja turvataan HLBTI-henkilöiden oikeudet. Lisäksi Italian presidentti Napolitano varoitti täysistunnossa nationalismin vaaroista. Lue lisää helmikuun ensimmäisestä täysistunnosta.

Mepit vaativat EU:n laajuista tiekarttaa homojen, lesbojen, biseksuaalien, transsukupuolisten ja intersukupuolisten (HLBTI) oikeuksien suojelemiseksi tiistaina hyväksytyssä päätöslauselmassa. Vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan 47 % HLBT-henkilöistä oli kokenut syrjintää. Samanlaisia toimintasuunnitelmia on jo romanien ja vammaisten oikeuksien suojelemiseksi.


EU:n ja sen jäsenmaiden pitäisi rajoittaa matkustamista ja jäädyttää varat niiden henkilöiden osalta, jotka ovat henkilökohtaisesti vastuussa ukrainalaisten mielenosoittajien kuolemasta, mepit sanoivat torstaina äänestetyssä päätöslauselmassa. Toisessa tekstissä he kritisoivat Venäjää Ukrainan poliittisesta ja taloudellisesta painostamisesta.


Italian presidentti Giorgio Napolitano vieraili parlamentissa keskiviikkona. Hän totesi täysistunnolle, että kansallista egoismia vastaan taisteleminen on tärkeää.


Jotta muuttaminen EU:n sisällä olisi helpompaa, mepit äänestivät tiistaina säännöistä, joiden puitteissa viralliset asiakirjat, kuten syntymä- tai avioliittotodistus, standardoitaisiin EU:n alueella. Lisäksi päätettiin vähentää virallisten käännösten ja oikeaksi todistettujen kopioiden tarvetta.


EU:n finanssimarkkinoiden manipuloimista yrittävät saavat jatkossa pitkät vankilatuomiot, todettiin tiistaina hyväksytyssä luonnoslaissa, joka tähtää luottamuksen palauttamiseen EU:n finanssimarkkinoihin ja sijoittajien parempaan suojaan.


Veronmaksajien ei pidä kantaa pankkien kaatumisen kustannuksia, parlamentti totesi päätöslauselmassa, jossa määriteltiin parlamentin neuvottelulinjaa pankkiunionin suhteen.


Parlamentti tuki uusia sääntöjä, joilla lentomatkustajien oikeuksia vahvistettiin. Vain 2 % matkustajista EU:ssa saa korvauksen jätettyään valituksen.


Jatkossa online-musiikin tarjoajille on helpompaa saada lisenssi EU:ssa. Tiistaina hyväksytyt säännöt tähtäävät online-musiikkipalveluiden monipuolistumiseen ja sen varmistamiseen, että artistien oikeudet on paremmin suojattu.


EU:n ulkopuoliset kausityöntekijät on jatkossa oikeutettu parempiin työ- ja asumisolosuhteisiin, keskiviikkona hyväksytyissä säännöissä päätettiin. EU:hun tulee jopa 100 000 kausityöntekijää vuosittain.


Mepit hyväksyivät Grönlannin, Tanskan ja EU:n välisen kumppanuuden, ja totesivat, että on tärkeää käyttää luonnonvaroja kestävällä tavalla ja suojella arktista ekosysteemiä. Lisäksi hyväksyttiin Grönlannin mukanaolo EU:ssa timanttikauppatarkoituksiin.