Euroopan unionin tila: menneet saavutukset ja tulevat suunnitelmat 

 
 

Jaa tämä sivu: 

Keskiviikkona 12. syyskuuta kello 9 (CET) pidettävässä Euroopan unionin tila -puheessa tarkastellaan menneitä saavutuksia ja pohditaan, mitä vielä pitää tehdä.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pitää puheen unionin tilasta syyskuun täysistunnossa Strasbourgissa. 

Puhetta voi seurata suorana verkossa ja kommentoida sosiaalisessa mediassa.

Vuosittainen unionin tila -puhe tarjoaa mahdollisuuden mepeille arvioida Euroopan komission tehtyä työtä ja tulevia suunnitelmia. Lisäksi se auttaa asettamaan suunnan tulevalle EU:ssa. Tämän vuoden puhe ja sitä seuraava keskustelu ovat erityisen tärkeät, sillä ne ovat viimeiset ennen ensi toukokuun EU-vaaleja ja uuden komission valintaa.

Keskustelussa ei vain arvioida viime vuosien saavutuksia, vaan se saattaa myös vaikuttaa tulevan viisivuotiskauden agendaan pohtimalla tulevia ongelmia ja niiden mahdollisia ratkaisuita.

Tilaisuus alkaa komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin puheella, minkä jälkeen mepit vuorostaan kertovat, minkä aiheiden heidän mielestään tulisi olla EU:n prioriteetteja.

Viime vuoden unionin tila -puheen teemoja olivat muun muassa turvallisuus ja puolustus, laillinen maahanmuutto, kansainvälinen kauppa ja sosiaalinen tasa-arvo. Lisäksi pohdittiin, miten vahvistaa EU:n budjettikapasiteettia ja demokraattista päätöksentekoprosessia. Lisää tietoa viime vuoden puheesta löytyy lehdistötiedotteestamme.

Suora lähetys

Puhetta ja keskustelua voi seurata suorana lähetyksenä täällä tai täällä kaikilla EU:n 24 virallisesta kielestä.

Facebook

Unionin tila -puhe lähetetään suorana lähetyksenä Facebookissa keskiviikkona 12. syyskuuta.

Meppien näkemykset

Euroopan parlamentin Newshub-palvelun kautta näet, mitä mepit ovat sanoneet unionin tila -puheesta sosiaalisessa mediassa.

Twitter

Voit myös saada päivityksiä tilaisuudesta suomeksi seuraamalla Twitter-tiliämme. Osallistu keskusteluun tunnisteella #SOTEU.

Audiovisuaalinen materiaali

Parlamentin kattavat audiovisuaaliset materiaalit löydät täältä.

Parlamentin rooli

Unionin tila -keskustelun tarkoitus on varmistaa avoimuus ja vastuullisuus EU:n toiminnassa. Se järjestetään vuosittain syyskuun ensimmäisessä täysistunnossa.

Euroopan parlamentti on EU:n ainoa suoralla vaalilla valittu elin, ja sen tehtävä on toimia kansalaisten äänenä EU-tasolla. Vuoden 2014 EU-vaaleissa kansalaisilla oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus vaikuttaa Euroopan komission puheenjohtajan valintaan. Tämän seurauksena parlamentilla on nykyään suurempi rooli EU:n poliittisen agendan muodostamisessa.

Alle vuoden päästä sadat miljoonat eurooppalaiset äänestävät valtaan uuden Euroopan parlamentin ja päättävät, kuka johtaa komissiota seuraavat viisi vuotta. Euroopan tulevaisuus on heidän käsissään. Lisää tietoa tulevista EU-vaaleista löydät lehdistötaustastamme.

Haluatko osallistua?

Jos haluat auttaa meitä levittämään sanaa ensi vuoden EU-vaaleista, klikkaa sivulle

www.tälläkertaaäänestän.eu.