Kaikki vuoden 2019 EU-vaaleista 

Päivitetty: 
 
Luotu:   
 

Jaa tämä sivu: 

Toukokuussa 2019 EU-kansalaiset äänestävät seuraavan Euroopan parlamentin jäsenistä. Kokosimme yhteen kattavan tietopaketin vaaleista.

#MyEUmoment-videokilpailun voittajat kampanjoivat äänestysaktiivisuuden nostamiseksi Tällä kertaa äänestän -hankkeessa  

EU-vaaleissa äänestetään seuraavan parlamentin 751 jäsentä, jotka edustavat meitä vuoteen 2024 asti.

Perustiedot

EU-maiden välillä on eroja esimerkiksi äänestysiän ja ulkomailta äänestämisen suhteen. Suomessa saavat äänestää kaikki 18 vuotta vaalipäivään mennessä täyttäneet. Ulkomailta äänestäminen onnistuu ennakkoon suurlähetystöissä tai nykyään myös kirjeitse.

Vaalit järjestetään kansallisen lainsäädännön mukaisesti 23.–26. toukokuuta välisenä aikana. Suomessa varsinainen vaalipäivä on 26. toukokuuta 2019.

Suomessa lisätietoa vaaleista antaa oikeusministeriö. Lisäksi tietoa äänestämisestä ja vaalien etenemisestä löytyy kootusti EU-vaalisivuiltamme.

Parhaiten pysyt ajan tasalla EU-vaalien etenemisestä seuraamalla liveblogiamme, joka päivittyy koko vaaliviikon ajan.

Mistä äänestetään?

Äänestämällä EU-vaaleissa olet mukana päättämässä, mihin suuntaan EU etenee seuraavien viiden vuoden aikana esimerkiksi kansainvälisen kaupan, kuluttajansuojan, ilmastonmuutoksen tai talouskasvun suhteen.

Mepit paitsi säätävät lakeja eri aloilla myös valvovat muiden EU-instituutioiden toimintaa.

Äänestämällä vaikutat myös jokapäiväistä elämäämme koskettaviin päätöksiin. Voit katsoa konkreettisia esimerkkejä asioista, joihin EU-tason päätöksillä vaikutetaan sivuiltamme: Näin EU toimii hyväkseni.

Jos haluat tietää, miten muut eurooppalaiset todennäköisesti äänestävät, seuraa säännöllisesti päivitettyjä paikkaennusteitamme seuraavan parlamentin kokoonpanosta.

Vaalitulossivuilta puolestaan löydät vaalien tulokset kaikissa jäsenmaissa sekä uuden parlamentin kokoonpanon. Myös edellisistä vaaleista on tarjolla paljon mielenkiintoista tietoa.

Yhteinen projekti

EU kuuluu meille kaikille, ja äänestäminen on ensimmäinen askel yhteisessä päätöksenteossa. Ilmoittaudu mukaan sivuilla tälläkertaaäänestän.eu ja sitoudu äänestämään. Pyytämällä perheesi ja ystäväsi mukaan vahvistat eurooppalaista demokratiaa entisestään.

Meillä kaikilla on omat syymme äänestää. Katso koosteestamme muutamia esimerkkejä, ja kerro kavereillesi, miksi sinä äänestät tällä kertaa.

Kaikkialla EU:ssa järjestetään tapahtumia, joilla pyritään lisäämään tietoisuutta EU-vaaleista ja äänestämisen merkityksestä. Katso, mitä omalla alueellasi tapahtuu.

Jos haluat käyttää pari tuntia kuukaudessa äänestysvilkkauden kasvattamiseksi, ilmoittaudu mukaan täällä.

Voit myös ladata älypuhelimeen Citizens' App -sovelluksemme, josta löytyy tietoa EU:sta ja oman alueesi tapahtumista.