Katse tulevaan: parlamentin agendalla keväällä 2019 

 
 

Jaa tämä sivu: 

EU-vaalit, Euroopan tulevaisuus, Brexit... Euroopan parlamentin kevään agendalle mahtuu monenlaista ennen vaalitaukoa.

EU-vaalit 2019

Seuraavat EU-vaalit – ensimmäiset laatuaan brexitin jälkeen – järjestetään 26. toukokuuta 2019. EU-kansalaiset valitsevat suoralla vaalilla uuden parlamentin 705 jäsentä, jotka vuorostaan valitsevat tulevan komission puheenjohtajan. Odotettavissa on myös vaaliväittelyitä komission puheenjohtajaksi pyrkivien kärkiehdokkaiden välillä.

Euroopan tulevaisuus

Mepit jatkavat keskustelusarjaa EU:n tulevaisuudesta jäsenmaiden päämiesten kanssa.

Suomen pääministeri Juha Sipilä, Espanjan pääministeri Pedro Sanchez ja Italian pääministeri Giuseppe Conte ovat tulevan vuoden ensimmäisten täysistuntojen vieraina.

Brexit

Iso-Britannian on määrä erota Euroopan unionista maaliskuussa 2019. Mahdollinen brexit-sopimus tarvitsee parlamentin siunauksen voidakseen astua voimaan.

EU:n pitkän aikavälin budjetti

Parlamentti on päättänyt prioriteeteistaan seuraavaan EU:n pitkän aikavälin budjettiin, eli monivuotiseen rahoituskehykseen vuosille 2021–2027 ja kiirehtii neuvostoa aloittamaan neuvottelut. Mepit haluavat päästä sopuun budjetista ennen EU-vaaleja, jotta säästyttäisiin viivästyksiltä hankkeiden rahoituksessa ja myöhästyneen budjettisovun aiheuttamilta työpaikkojen menetyksiltä.

Torjunta-aineiden lupamenettely (PEST)

Parlamentin erityisvaliokunta torjunta-aineiden lupamenettelylle (PEST) vie työnsä loppuun tammikuussa, jolloin sen loppuraportista äänestetään täysistunnossa. Mietinnössä vaaditaan korkeiden standardien ylläpitämistä ihmisten ja eläinten terveyden suojelemiseksi.

Vapaakauppasopimukset

Helmikuussa parlamentti arvioi Singaporen kanssa neuvoteltua kauppasopimusta. Singapore on EU:n merkittävä kauppakumppani, jossa on yli 10 000 eurooppalaista yritystä. EU:n ja Singaporen välinen sopimus poistaa lähes kaikki tullimaksut ja yksinkertaistaa kaupankäyntiä.

Strateginen viestintä

Mepit keskustelevat tulevana vuonna siitä, miten EU voi vastata sitä kohtaan esitettyyn propagandaan. EU:ssa halutaan ryhtyä moniin toimiin, kuten medialukutaidon parantamiseen ja itsenäisen, tutkivan journalismin tukemiseen.

Väärinkäytösten ilmiantajat

Mepit jatkavat työtään vahvistaakseen väärinkäytösten ilmiantajien suojelemista EU:ssa useiden viimeaikaisten kohujen (dieselskandaali, LuxLeaks, Panaman paperit ja Cambridge Analytica) paljastettua epäkohtia.