Kärkiehdokasväittely: komission puheenjohtajaehdokkaat kohtasivat 

 
 

Jaa tämä sivu: 

Puolueiden kärkiehdokkaat komission puheenjohtajaksi keskustelivat näkemyksistään EU:n tulevaisuudesta suorassa lähetyksessä.

EU-vaalien kärkiehdokasväittely 15. toukokuuta oli erinomainen tilaisuus tutustua kuuden komission puheenjohtajan paikalle haluavan ehdokkaan näkemyksiin lukuisista EU:n tulevaisuutta koskevista aiheista.

Väittely välitettiin suorana lähetyksenä ainakin 35 tv-kanavalla ja 60 nettialustalla, ja sitä moderoi kolme juontajaa. Puhujien järjestys arvottiin.

Kärkiehdokkaiden väittely on yksi keskeisistä ennen EU-vaaleja järjestettävistä tapahtumista. Vastavalitut parlamentti ja komissio asettavat suunnan EU:lle seuraaviksi viideksi vuodeksi.

Katso videolta keskustelun kohokohdat.

Kärkiehdokasmenettely

Eurooppalaiset poliittiset puolueet asettavat kärkiehdokkaansa Euroopan komission puheenjohtajan tehtävään ennen EU-vaaleja. Vaalien jälkeen Eurooppa-neuvosto valitsee tehtävään ehdokkaan ottaen huomioon vaalien lopputuloksen, ja parlamentti äänestää komission puheenjohtajasta.

Kärkiehdokkaisiin viitataan toisinaan saksankielisellä termillä spitzenkandidaten. Menetelmää käytettiin ensimmäistä kertaa vuoden 2014 vaaleissa, kun nykyinen komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker valittiin tehtävään.

Jotkin puolueet ovat nimittäneet useamman kuin yhden kärkiehdokkaan, mutta vain yksi ehdokas edusti kutakin puoluetta väittelyssä.