Ilmastonmuutos Euroopassa: tilastoja ja tietoa

Kokosimme yhteen keskeisiä tietoja ilmastonmuutoksesta Euroopassa: alueelliset vaikutukset, suurimmat saastuttajat, päästöjen vähennys ja paljon muuta.

Kuva niitystä, jonka toinen puoli on kuivunut. Ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt monin tavoin Euroopassa.
Mitä vaikutuksia ilmastonmuutoksella on Euroopassa? - ©AP Images/European Union 2018 - EP

Ilmastonmuutos on maailmanlaajuinen ongelma, mutta miten se vaikuttaa Eurooppaan? Lue alta ilmiön syistä ja seurauksista sekä sen kehityksestä.

Hiilidioksidi ei ole ainoa ilmastoa lämmittävä kasvihuonekaasu

Hiilidioksidi (CO2) on tunnetuin kasvihuonekaasuista. Sen osuus EU:n kaikista kasvihuonekaasupäästöistä vuonna 2021 oli lähes 80 %.

Muita kasvihuonekaasuja esiintyy ilmakehässä vähemmän, mutta niiden lämmittävä vaikutus voi olla suurempi. Metaanin osuus EU:n päästöistä vuonna 2021 oli 12 %, mutta sen lämmittävä vaikutus on huomattava.

Joitain kasvihuonekaasuja on ilmakehässä luonnostaan, mutta ihmisen toiminta on johtanut niiden pitoisuuksien kasvamiseen. Toiset kaasuista, kuten teollisuuden käyttämät F-kaasut ovat ihmisen toiminnan tulosta. Niiden ilmastoa lämmittävä vaikutus on usein monta tuhatta kertaa voimakkaampi kuin hiilidioksidin.

Lue lisää eri kasvihuonekaasuista, niiden lähteistä ja lämmittävästä vaikutuksesta.

Suurimmat kasvihuonekaasupäästöjen tuottajat maan ja sektorin mukaan

Euroopan unioni oli maailman neljänneksi suurin kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaja vuonna 2019 Kiinan, Yhdysvaltojen ja Intian jälkeen. EU:n osuus maailman kasvihuonekaasupäästöistä laski 15,2 prosentista vuonna 1990 vain 7,3 prosenttiin vuonna 2019.

EU:n suurimmat viisi päästöjen aiheuttajaa vuonna 2019 olivat Saksa, Ranska, Italia, Puola ja Espanja. Energiantuotanto vastasi 77,01 prosentista EU:n kasvihuonekaasupäästöistä vuonna 2019, maatalous 10,55 prosentista, teollisuus 9,10 prosentista ja jätehuollon osuus oli 3,32 %.

Lisää tietoa kasvihuonekaasupäästöistä EU:ssa löydät infografiikastamme.

Kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen EU:ssa

Vuonna 2008 EU asetti tavoitteekseen vähentää kasvihuonekaasupäästöjään 20 % verrattuna vuoden 1990 tasoon. Kehitys on ollut oikeansuuntaista, ja vuonna 2019 kasvihuonekaasupäästöjen määrä EU:ssa oli 24 % pienempi kuin vuonna 1990. Vuonna 2020 päästöt olivat 31 % alle vuoden 1990 tason, johtuen osittain koronaviruspandemiasta.

Vuonna 2021 päätettiin uudesta tavoitteesta vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon. Lisäksi EU tavoittelee ilmastoneutraaliutta vuoteen 2050 mennessä. Jäsenmaiden viimeisimpien ennusteiden mukaan nettopäästövähennys vuoteen 2030 mennessä olisi vain noin 41 %.

Katso infografiikastamme, miten EU on edistynyt vuoden 2020 ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset Euroopassa

Ilmastonmuutoksella on jo lukuisia vaikutuksia Euroopan eri alueisiin. Ne vaihtelevat lämpötilojen noususta ja aavikoitumisriskin lisääntymisestä kasvaneisiin vuotuisiin sademääriin ja tulvariskiin.

Euroopan ympäristökeskuksen havaitsemat ja ennakoimat muutokset koskevat taloutta (mm. turismi ja energiasektori), ympäristöä (biodiversiteetin väheneminen, metsäpalot), maataloutta (pienentyneet sadot, kasvanut kastelun tarve) sekä ihmisten terveyttä (helleaaltojen ja rajuilmojen aiheuttamat tuhot).

Katso kartasta, miten ilmastonmutos vaikuttaa Euroopan eri alueisiin.

Liikenteen päästöt EU:ssa

Liikenne on ainoa ala, jolla päästöt ovat yhä suuremmat kuin ne olivat vuonna 1990. Liikenne tuottaa melkein 30 % EU:n hiilidioksidipäästöistä, ja 72 % liikenteen päästöistä on peräisin tieliikenteestä.

Autojen hiilidioksidipäästöt

Autot ja pakettiautot tuottavat noin 15 % EU:n kasvihuonekaasupäästöistä. Euroopassa autossa matkustaa keskimäärin 1,7 henkilöä kerrallaan, mikä tekee muista liikennevälineistä, kuten busseista, ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. Nykyaikaiset autot voivat kuitenkin olla erittäin ympäristöystävällinen vaihtoehto, jos niitä ajetaan täytenä, eikä ilman matkustajia.

Lisää tietoa autojen hiilidioksidipäästöistä löydät infografiikastamme.

Lento- ja laivaliikenteen päästöt

Kansainvälinen lento- ja laivaliikenne vastaavat kumpikin alle 3,5 prosentista EU:n kokonaispäästöjä, mutta ne ovat nopeimmin kasvava päästöjen lähde. Lentoliikenteen päästöjen arvioidaan kasvavan jopa kymmenkertaisiksi vuoteen 2050 mennessä (verrattuna vuoteen 1990), kun taas laivaliikenteen päästöt voivat lisääntyä jopa 50 %.

Lue lisää lento- ja laivaliikenteen päästöistä infografiikastamme.

YK:n ilmastoneuvottelut aikajanalla

EU on keskeinen toimija YK:n alaisissa ilmastoneuvotteluissa ja se on allekirjoittanut Pariisin ilmastosopimuksen. Kaikki EU-maat ovat allekirjoittaneet sopimuksen myös omissa nimissään, mutta ne sopivat kannoistaan ja asettavat yhteisiä päästövähennystavoitteita EU-tasolla.

Lue ilmastoneuvottelujen historiasta aikajanaltamme.

Lisää tietoa ilmastonmuutoksesta EU:ssa:

Artikkeleita samasta aiheesta