Ilmastonmuutos Euroopassa: tilastoja ja tietoa 

 
 

Jaa tämä sivu: 

Kokosimme yhteen keskeisiä tietoja ilmastonmuutoksesta Euroopassa: alueelliset vaikutukset, suurimmat saastuttajat, päästöjen vähennys ja paljon muuta.

Mitä vaikutuksia ilmastonmuutoksella on Euroopassa? - ©AP Images/European Union 2018 - EP 

Ilmastonmuutos on maailmanlaajuinen ongelma, mutta miten se vaikuttaa Eurooppaan? Lue alta ilmiön syistä ja seurauksista sekä sen kehityksestä.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset Euroopassa

Ilmastonmuutoksella on jo lukuisia vaikutuksia Euroopan eri alueisiin. Ne vaihtelevat lämpötilojen noususta ja aavikoitumisriskin lisääntymisestä kasvaneisiin vuotuisiin sademääriin ja tulvariskiin.

Euroopan ympäristökeskuksen havaitsemat ja ennakoimat muutokset koskevat taloutta (mm. turismi ja energiasektori), ympäristöä (biodiversiteetin väheneminen, metsäpalot), maataloutta (pienentyneet sadot, kasvanut kastelun tarve) sekä ihmisten terveyttä (helleaaltojen ja rajuilmojen aiheuttamat tuhot).

Katso kartasta, miten ilmastonmutos vaikuttaa Euroopan eri alueisiin.

EU:n suurimmat kasvihuonekaasupäästöjen tuottajat

Euroopan unioni on maailman kolmanneksi suurin kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaja Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen ja ennen Intiaa, Brasiliaa ja Venäjää (tilasto vuodelta 2012).

EU:n suurimmat kuusi päästöjen aiheuttajaa ovat Saksa, Yhdistynyt kuningaskunta, Ranska, Italia, Espanja ja Puola. Energiantuotanto vastasi 78 prosentista EU:n kasvihuonekaasupäästöistä vuonna 2015, ja teollisuuden osuus oli 8,7 %.

Lisää tietoa kasvihuonekaasupäästöistä EU:ssa löydät infografiikastamme.

Kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen EU:ssa

Vuonna 2008 EU asetti tavoitteekseen vähentää kasvihuonekaasupäästöjään 20 % verrattuna vuoden 1990 tasoon. Kehitys on ollut oikeansuuntaista, ja vuonna 2015 kasvihuonekaasupäästöjen määrä EU:ssa oli 22 % pienempi kuin vuonna 1990.

Vuonna 2014 päätettiin uudesta tavoitteesta vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon. Euroopan ympäristökeskuksen mukaan tähän tavoitteeseen ei vuonna 2017 tehtyjen arvioiden perusteella päästä. Se arvioi päästövähennyksen olevan noin 30 % vuoteen 2030 mennessä.

Katso infografiikastamme, miten EU on edistynyt vuoden 2020 ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.