EU rajoittaa muovipussien käyttöä suojellakseen ympäristöä 

 
 

Jaa tämä sivu: 

Keskivertoeurooppalainen käyttää vuosittain jopa 200 muovipussia, joista suurin osa heitetään pois ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Muovipussit ovat ympäristölle haitallisia, sillä niiden pienet osaset saattavat joutua vesistöihin ja jopa ruokaketjuun ja aiheuttaa haittaa ihmisille ja eläimille. EU aikoo tästä syystä rajoittaa muovipussien käyttöä.

Mepit ja neuvosto ovat päässeet yhteisymmärrykseen yksityiskohdista, jotka ympäristövaliokunnan on määrä vahvistaa tänään 31. maaliskuuta ennen huhtikuussa olevaa täysistuntoäänestystä. Voit katsoa äänestyksen suorana lähetyksenä täällä klo 16 Suomen aikaa.


EU-maiden täytyy valita jompikumpi seuraavista tavoista muovipussien vähentämiseen:


1) Joko vähentää ohuiden muovipussien käyttöä 90 kappaleeseen per henki vuoteen 2019 mennessä ja 40 kappaleeseen per henki vuoteen 2025 mennessä tai


2) lopettaa ilmaisten muovipussien antaminen kaupoissa vuoteen 2018 mennessä.


Ympäristövaikutukset


Vuosittain jopa 8 miljardia muovipussia päätyy saastuttamaan EU:n luontoa. Merissä on myös suuria kelluvia muovisaaria, joista massiivisin on tällä hetkellä Tyynellämerellä.


Biohajoavia, todellako?


Niin kutsutut biohajoavat pussit hajoavat myös mikroskooppisiin osasiin. Vaikka ne eivät silmämääräisesti likaa ympäristöä, ne tekevät niin kuitenkin näkymättömästi.

Uusien sääntöjen mukaan Euroopan komissio voi määritellä tarvittavat pakkausmerkinnät ja tutkia, miten myös ns. biohajoavien pussien käyttöä voitaisiin rajoittaa.