Jaa tämä sivu: 

Artikkelit 

Syyrialainen pakolainen pakolaisleirin luona ©Belga/Zumapress/F.Smith        

Syyrian konflikti ei ole ollut vain uhka koko alueen vakaudelle, vaan myös aiheuttanut suunnattomasti inhimillistä kärsimystä. Sitä pidetään nyt toisen maailmansodan jälkeen suurimpana modernin historian humanitaarisena kriisinä. Euroopan komission arvioiden mukaan huhtikuuhun 2015 mennessä 12,2 miljoonaa syyrialaista oli humanitaarisen avun tarpeessa. EU on seurannut tilannetta tarkasti sen alusta saakka. Lue lisää siitä, mitä EU on tehnyt humanitaarisen kriisin keskellä olevien auttamiseksi.

01_päivä 1 (LIBE) Syyrialaisia lapsia Nizipin pakolaisleirillä Turkin puolella lähellä Syyrian rajaa.        

Gülhan opiskeli fysiikkaa Latakian Tishreen-yliopistossa, kun Syyrian sisällissota puhkesi. Hänen lupaava tulevaisuutensa katkesi ja hän on viettänyt nyt neljä vuotta Osmaniyen pakolaisleirillä kolmen nuoren lapsensa kanssa. Syyrian konflikti on laajin humanitaarinen katastrofi toisen maailmansodan jälkeen. Viime viikolla parlamentin kaksi valtuuskuntaa vieraili Turkissa tutustumassa pakolaisten tilanteeseen.

Artikkelit 

Lukuja Syyrian kriisistä.        

Syyrian konfliktista saattaa tulla suurin humanitaarinen katastrofi toisen maailmansodan jälkeen, sillä miljoonat ovat menettäneet kotinsa ja satojatuhansia on joutunut pakenemaan maasta. "Me voimme tehdä ja meidän pitäisi tehdä enemmän pakenemaan joutuneiden eteen", Syyria-valtuuskunnan puheenjohtaja Marisa Matias (GUE/NGL, Portugal) totesi.

Mohammed bin Amin Al-Jefri, Saudi-Arabian neuvoa-antavan kokouksen varapuhemies        

Parlamentin ulkoasiainvaliokunta keskusteli Mohammed bin Amin Al-Jefrin, Saudi-Arabian neuvoa-antavan kokouksen varapuhemiehen, kanssa maanantaina Saudi-Arabian ja koko alueen tilanteesta sekä EU:n ja Saudi-Arabian välisistä suhteista. Varapuhemiehen mukaan se, että EU otti vastaan pakolaisia, osoittaa, että EU kunnioittaa ihmisoikeuksia.

Euroopan parlamentin puhemies Schulz Eurooppa-neuvoston kokouksen alussa puhumassa lehdistölle © European Union 2015 - European Council        

Brysselissä keskiviikkona järjestetyn Eurooppa-neuvoston kokouksen avauksessa puhunut parlamentin puhemies Martin Schulz muistutti EU-maiden johtajia, että EU on rakennettu solidaarisuudelle. Hänen mukaansa "Euroopan parlamentti käsittelee nyt Junckerin Unionin tila -puheessaan esittelemiä asioita prioriteettina neuvoston kanssa, ja tulee esittämään myös itse lisätoimia".

Syrian refugees carry blankets at the UN-run Zaatari refugee camp, north east of the Jordanian capital Amman        
Lehdistötiedote 

Lehdistötiedote 

Kansainvälisen yhteisön on lunastettava lupauksensa ja lisättävä humanitaarista apua ja tukea miljoonille Irakin ja Syyrian kriisistä kärsiville, parlamentin jäsenet vaativat torstaina hyväksymässään päätöslauselmassa. Lisäksi mepit kehottavat EU:ta harkitsemaan aloitetta avunantajien konferenssin järjestämisestä.

Artikkelit 

Parlamentin puhemies Schulz kommentoi Turkin pyytämää 3 miljardin euron lisätukea ja pakolaiskriisin liittämistä Turkin EU-jäsenyysneuvotteluihin.
       

Pakolaiskriisi, rajatarkastukset, viisumivapaus turkkilaisille sekä lehdistönvapaus Turkissa olivat asialistalla, kun Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz tapasi Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlun maanantaina 7. maaliskuuta. Tapaaminen oli ennen EU:n päämiesten ja Turkin hallituksen kokousta Brysselissä, jossa on määrä keskustella pakolaisvirran suitsimisesta.

Artikkelit 

Täysistunnossa keskusteltiin ISIS:n toimista        

Mepit tuomitsivat täysistuntokeskustelussa ISIS:n harjoittaman väkivallan ja vaativat lisää tukea sen uhreille. 12,2 miljoonaa syyrialaista on tällä hetkellä humanitaarisen avun tarpeessa tilanteen vuoksi. Mepit halusivat keskustelussa myös toimia jihad-ryhmiin liittyvien EU-kansalaisten varalle ja lisää yhteistyötä jäsenmaiden välille.

Pakolaisia Kobanesta ©BELGA_Zumapress_Sebastian Backhaus        

Yli yhdeksän miljoonaa syyrialaista on joutunut jättämään kotinsa viime vuosina. ISIS-järjestö, joka tunnetaan myös nimellä IS, etenee sekä Syyriassa ja Irakissa, ja tilanne kärjistymässä. "Missään konfliktissa ei ole aiemmin nähty yhtä paljon kuolemia, yhtä paljon pakolaisia ja yhtä paljon kodeistaan ajettuja ihmisiä näin pienen ajan sisällä", sanoi Frej Fenniche, YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto OHCHR:n edustaja kuulemisessa maanantaina 13.10.2014.

Libanonin pääministeri Tammam Salam        

"Meillä on ennennäkemätön tilanne", sanoi Libanonin pääministeri Tammam Salam maansa pakolaistilanteesta vierailleessaan Euroopan parlamentissa 2. joulukuuta. Pääministeri Salam tapasi parlamentin ulkoasianvaliokunnan jäseniä ennen puhemies Martin Schulzin tapaamista. Hän kertoi meille maansa tilanteesta ja siitä, miten Syyrian kriisin leviämistä pyritään estämään.

Syyrian pakolaisia Beekassa Libanonissa         

Sukupolvellinen Syyrian lapsia on vaarassa sodan vuoksi, mikä vaikeuttaa maan toipumista kriisistä, asiantuntijat kertoivat mepeille 18. lokakuuta 2013. Ulkoasianvaliokunnan ja kehitysyhteistyövaliokunnan yhdessä järjestämässä keskustelussa käytiin läpi, kuinka Syyrian konfliktistä kärsiviä ihmisiä, erityisesti lapsia, voitaisiin auttaa. "On vaarana, että menetämme kokonaisen sukupolven Syyrian lapsia vihalle ja toivottomuudelle", sanoi UNICEF:ia tilaisuudessa edustanut Anthony Lake.

Artikkelit 

ISIS:n hyökkäys Kobanessa, Turkin rajalla olevassa syyrialaisessa kaupungissa - ©BELGAIMAGE/Eyevine/H. Sari Xinhua        

Turkin olisi autettava kurdeja enemmän ISIS:n hyökkäyksen kohteena Syyrian puolella olevassa Kobanen kaupungissa, mepit totesivat keskustelussa 22. lokakuuta. He myös tuomitsivat ISIS, Islamilainen valtio ja IS -nimillä tunnetun ryhmän harjoittaman väkivallan ja sanoivat, että uhrien auttamiseksi olisi tehtävä enemmän. Esiin nostettiin myös kemiallisten aseiden uhka ja todettiin, että Lähi-itää varten tarvitaan kokonaisvaltainen strategia.

Syyrialaisia pakolaislapsia ©BELGA-Jodi Hilton-NurPhoto        

Joka vuosi sodat, vaino ja luonnonmullistukset ajavat miljoonia ihmisiä kodeistaan. Osa toivoo löytävänsä turvaa EU:n alueelta. Viime vuonna jäsenmaat ottivat vastaan 135 700 turvapaikanhakijaa, joista noin puolelle myönnettiin pakolaisen asema.

Syrian refugees at a makeshift camp        
Lehdistötiedote 

Lehdistötiedote 

EU:n tulisi kutsua koolle Syyrian pakolaiskriisiä käsittelevä humanitaarinen konferenssi, jonka tarkoitus on auttaa Syyrian naapurimaita pakolaisten vastaanottamisessa, todetaan parlamentin keskiviikkona hyväksymässä päätöslauselmassa. Parlamentin jäsenet kehottavat EU:ta jatkamaan humanitaarista apua ja tukea pakolaisille sekä varmistamaan mahdollisuus oikeudenmukaiseen turvapaikkamenettelyyn.

Kurdish Peshmerga fighter holds a position at a frontline where heavy clashes against Islamic States (IS) fighters take place        
Lehdistötiedote 

Lehdistötiedote 

Euroopan parlamentti tuomitsee jyrkästi Islamilainen valtio –järjestön (IS) tekemät kahden toimittajan, James Foleyn ja Steven Sotloffin, sekä avustustyöntekijä David Hainesin murhat torstaina hyväksymässään päätöslauselmassa. EU:n on avustettava kaikin keinoin, myös tarkoituksenmukaisen sotilaallisen avun muodossa, Irakin valtiollisia ja paikallisia viranomaisia niiden toimissa IS-järjestöä vastaan, päätöslauselmassa todetaan.