Syyria ja Irak: "Pelkät sanat eivät riitä ihmisten auttamiseen"

Mepit tuomitsivat täysistuntokeskustelussa ISIS:n harjoittaman väkivallan ja vaativat lisää tukea sen uhreille. 12,2 miljoonaa syyrialaista on tällä hetkellä humanitaarisen avun tarpeessa tilanteen vuoksi. Mepit halusivat keskustelussa myös toimia jihad-ryhmiin liittyvien EU-kansalaisten varalle ja lisää yhteistyötä jäsenmaiden välille.

Täysistunnossa keskusteltiin ISIS:n toimista
Täysistunnossa keskusteltiin ISIS:n toimista

Humanitaarisesta avusta vastaava komissaari Christos Stylianides kuvaili Irakin, Syyrian ja naapurimaiden tilannetta "katastrofaaliseksi". "20 miljoonaa ihmistä on kiireellisen avun tarpeessa", hän sanoi ja esitteli uuden komission aloitteen, jolla kohdennetaan miljardi euroa lisää Syyrian ja Irakin tilanteen helpottamiseksi.


Keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän puolesta puhunut ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Elmar Brok (Saksa) halusi laajemman koalition ISIS:iä vastaan. "Qatarin, Iranin, Turkin ja kaikkien täytyy olla osa tätä koalitiota ISIS-ryhmittymän, jota kutsutaan myös Daeshiksi, pysäyttämiseksi."


S&D-ryhmän Victor Boştinaru (Romania) kuvaili tilannetta "yhdeksi modernin historian pahimmista humanitaarisista kriiseistä". Hänen mukaansa "pelkät sanat eivät riitä alueen ihmisten auttamiseen. Meidän täytyy luottaa komission ja kansainvälisen yhteisön apuun, ja myös paikallisilla ja alueellisilla toimijoilla on suuri rooli asiassa".


Charles Tannock (ECR, Yhdistynyt kuningaskunta) halusi uusia toimia, jotta EU-kansalaisten liittyminen ISIS:kseen ja muihin ääriryhmiin voidaan estää. "Meidän täytyy koordinoida tiedustelua, jakaa tietoja ja myös varmistaa, että meillä on olemassa lait, joiden perusteella voimme saattaa hirmutöitä, kuten kidnappauksia ja pommituksia, tehneet, pakolla ihmisiä uskontoon käännyttäneet ja rituaaliteloituksia tehneet edesvastuuseen.


Marietje Schaake (ALDE, Alankomaat) puhui alueella olevien nuorten ihmisten avun ja koulutuksen tarpeesta. "Milloin sukupolven menettämisen riski muuttuu todellisuudeksi? Emme voi antaa tämän tapahtua", hän sanoi ja vaati EU:ta tekemään enemmän asian suhteen ja olemaan tiiviimmässä yhteistyössä Lähi-idässä olevien kumppaneidensa kanssa.


Javier Couso Permuy (GUE/NGL, Espanja) vaati puolisotilaallisten joukkojen tukemisen ja öljyn ostamisen lopettamista. "Meidän täytyy lopettaa kaikkien puolisotilaallisten joukkojen tukeminen ja öljyn ostaminen ISIS:n hallitsemilta öljykentiltä."


Alyn Smith (Greens/EFA, Yhdistynyt kuningaskunta) sanoi, että "Islamilainen valtio -ryhmittymä on yhtä paljon syy kuin seuraus" alueen ongelmiin. "EU:lla on tässä puhtaammat kädet kuin monella jäsenmaalla ja tuemme komissiota sen toimissa", hän sanoi.


James Carver (EFDD, Yhdistynyt kuningaskunta) kritisoi Saudi-Arabian ja Qatarin hallitusten kantaa ISIS/Daeshin toimiin. "Elleivät saudit ota vastuuta roolistaan tämän fundamentaalisen ideologian leviämisestä, ongelma vain kasvaa", hän totesi.


Marie-Christine Arnautu (INI, Ranska) totesi, että "diplomaattisuhteiden normalisointi Syyrian kanssa on tärkeää humanitaarisen yhteistyön kannalta, mutta myös jihadia vastaan taistelemisen kannalta".