Turvallisuus 

Tämän kategorian tuotteet 

Eurobarometre: terrorism ©AP Images/ European Union-EP        

Terrorismin uhka Euroopassa on korkea ja jopa 82 % kansalaisista toivoisi EU:n osallistuvan nykyistä aktiivisemmin sen torjumiseen. Parlamentin huhtikuussa toteutetusta Eurobarometri-mielipidekyselyssä tutkituista aloista juuri terrorismin vastainen toiminta oli se, jolla kansalaiset toivoivat eniten toimia EU:lta. Lue lisää tuloksista sekä parlamentin terrorismin vastaisista toimista.

ITW with MEP Paet on  European Defense Union        

Tänään Varsovassa alkaa Naton huippukokous, jossa allekirjoitetaan EU:n ja Naton yhteinen julistus järjestöjen välisen yhteistyön vahvistamisesta ja vastuiden tehokkaasta jakamisesta. Myös uuden Euroopan ulko- ja turvallisuuspoliittisen strategian mukaan unionin on parannettava puolustustaan. Onko aika nyt kypsä Nato-yhteistyön tiivistämiselle? Euroopan puolustusunionia käsittelevän mietinnön valmistellut virolaisjäsen Urmas Paet (ALDE) antoi arvionsa.

FB ITW with MEP Pabriks_        

Keskiviikon suorassa Facebook-lähetyksessämme parlamentin pääneuvottelija Artis Pabriks (EPP, Latvia) vastasi parlamentin seuraajien kysymyksiin uusista säännöistä, joilla EU pyrkii vahvistamaan ulkorajaansa. Mepit hyväksyivät tänään ehdotetun Euroopan raja- ja rannikkovartioston, jolla halutaan palauttaa Schengen-aluen toiminta unionin nykyistä rajanhallintavirastoa Frontexia vahvistamalla. Lue, mitä Artis Pabriks kertoi uudesta lainsäädännöstä ja katso koko haastattelu.

CYBER-SECURITY_FI.jpg        

Turvallisuus 
 

Kyberhyökkäykset voivat vahingoittaa vakavasti olennaista infrastruktuuria, kuten sähkönjakeluverkkoja tai ilmaliikenteen hallintaa. Suojautuakseen paremmin näiltä hyökkäyksiltä, Euroopan unioni valmistelee ensimmäistä kyberturvallisuutta koskevaa lainsäädäntöään, josta parlamentti keskustelee tiistaina ja äänestää keskiviikkona. Tutustu infografiikkaamme ja opi lisää erilaisista kyberturvallisuusuhista.

How to watch the next EP Facebook live interview?        

Parlamentti keskustelee tiistaina ja äänestää keskiviikkona uudesta järjestelmästä, jolla tähdätään EU:n ulkorajan parempaan hallintaan. Haastattelemme parlamentin pääneuvottelijaa Artis Pabriksia (EPP, Latvia) aiheesta suorassa Facebook-lähetyksessä keskiviikkona juuri ennen äänestystä kello 12 Suomen aikaa. Jatka lukemista ja selvitä, miten voit esittää kysymyksesi ja osallistua keskiviikon keskusteluun!

EU:n varustautuessa terrorismin vastaiseen taisteluun mepit ja asiantuntijat kertovat näkemyksensä viidestä keskeisestä keskustelunaiheesta.
       

Turvallisuus 
 

Noin 5000 EU-kansalaista on matkustanut konfliktialueille liittyäkseen terroristien riveihin. Palaavat vierastaistelijat ovat uhka myös unionin sisäiselle turvallisuudelle. Parlamentti työstää parhaillaan mietintöjä, jotka pakottaisivat myös EU-kansalaiset läpäisemään tarkastuksen unionin ulkorajoilla sekä tekisivät terroristi-iskun valmistelusta rikollista. Videomme antaa lisätietoa niistä keinoista, joita parlamentilla on käytössään terrorismin vastaisessa taistelussa.

Sentinel-1B heading for orbit        

Turvallisuus 
 

Satelliittien lähettämää tietoa voidaan hyödyntää niin etsintä- ja pelastusoperaatioissa, merirajojen valvonnassa kuin viljan terveydentilan tarkkailussa. Mepit keskustelevat tiistain täysistunnossa EU:n maanseurantaohjelma Copernicuksen sekä satelliittipaikannusjärjestelmä Galileon tarjoamista uusista mahdollisuuksista. Valmistaudu keskusteluun ja ota keskeinen sanasto haltuun.

Kuva tietokoneen ruudusta        

EU-kansalaisten tietosuojan turvaamiseksi on tehty liian vähän sen jälkeen, kun Edward Snowden paljasti yhdysvaltalaisten tiedustelupalvelujen harjoittaman joukkovalvonnan, arvioivat mepit viime lokakuussa. Samaan aikaan unionin tuomioistuin mitätöi EU:n ja Yhdysvaltain välisiä tiedonsiirtoja koskevan "Safe Harbor" -järjestelyn. Keskiviikon täysistunnossa mepit arvioivat, kykeneekö uusi järjestely, "Privacy Shield", tarjoamaan kansalaisille paremmat tietosuojan.

Mepit vierailivat Kreikan ja Makedonian rajalla sijaitsevalla Idomenin leirillä.        

Parlamentin kansalaisvapauksia käsittelevän valiokunnan (LIBE) valtuuskunta matkusti viime viikolla Kreikkaan arvioimaan unionin ulkorajojen pakolaistilannetta ja Turkin kanssa tehdyn sopimuksen täytäntöönpanoa. Mepit vierailivat pakolaisleireillä ja tapasivat Kreikan viranomaisia sekä kansainvälisten järjestöjen edustajia.

Europol_FI2.jpg        

Turvallisuus 
 

Euroopan poliisivirasto Europolin tehtävä on tukea jäsenvaltioita terrorismin ja vakavien rikosten torjunnassa. Parlamentti hyväksyi keskiviikon 11. toukokuuta täysistunnossa uudet säännöt, jotka lisäävät viraston terrorismin vastaisia valmiuksia. Infografiikkamme selittää tarkemmin Europolin toimintaa.

01_päivä 1 (LIBE) Syyrialaisia lapsia Nizipin pakolaisleirillä Turkin puolella lähellä Syyrian rajaa.        

Turvallisuus 
 

Gülhan opiskeli fysiikkaa Latakian Tishreen-yliopistossa, kun Syyrian sisällissota puhkesi. Hänen lupaava tulevaisuutensa katkesi ja hän on viettänyt nyt neljä vuotta Osmaniyen pakolaisleirillä kolmen nuoren lapsensa kanssa. Syyrian konflikti on laajin humanitaarinen katastrofi toisen maailmansodan jälkeen. Viime viikolla parlamentin kaksi valtuuskuntaa vieraili Turkissa tutustumassa pakolaisten tilanteeseen.