Viola, kaksi päivää vanha tyttö synnytyssairaalassa. © 

Ihmisten ja yritysten vapaa liikkuvuus EU:ssa on yksi perusoikeuksista, mutta aina sitä ei ole helppo saavuttaa. Virallisten dokumenttien, kuten syntymä- tai avioliittotodistusten, oikeaksitodistaminen saattaa joskus olla hankalaa. Mepit äänestävät tiistaina 4. helmikuuta uudesta lainsäädännöstä, joka helpottaa asianlaitaa EU:ssa.

Uusi lainsäädäntö poistaa osan nyt vaadittavista kalliista ja aikaavievistä muodollisuuksista, jotta työnteko, asuminen ja opiskelu ulkomailla EU:n alueella olisi helpompaa. Jatkossa on helpompaa saada syntymätodistus rekisteröityä, talo tai yritys rekisteriin, mennä naimisiin tai hakea oleskelulupaa. Uusien sääntöjen mukaan:


  • Julkisisten asiakirjojen ei tarvitse enää läpikäydä laillistamis- tai "apostille"-muodollisuuksia
  • Myös oikeaksi todistamattomat kopiot ja käännökset hyväksytään
  • Luodaan standardimuotoiset EU-asiakirjat, jotta käännöksiä ei tarvita
  • Jäsenmaiden välistä hallinnollista yhteistyötä kehitetään sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmää käyttämällä, mikä mahdollistaa asiakirjojen oikeellisuuden todistamisen

Tämä on tärkeä muutos, sillä nykyään EU-kansalaisten ja yritysten täytyy yleensä todistaa asiakirjojensa oikeellisuus ja käyttää oikeiksi todistettuja kopioita ja virallisten kääntäjien tekemiä käännöksiä. Monesti käännös on pätevä vain virallisen kääntäjän asuinmaassa.