Terrorismi EU:ssa: tilastoja ja tietoa 

 
 

Jaa tämä sivu: 

Terrorismin uhka on muuttunut viime vuosina. Katso grafiikasta terrori-iskujen sekä niihin liittyvien kuolonuhrien ja pidätysten määrän muutos vuoden 2014 jälkeen.

Terroriuhan ja väkivaltaisten iskujen määrä on kasvanut vuodesta 2015 alkaen, jolloin pariisilaisen Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehtiin kuolonuhreja vaatinut isku. Uskonnollisten tai jihadististen iskujen takana on ollut Isis-järjestön toimijoita tai järjestön ideologian ja retoriikan inspiroimia itsenäisiä toimijoita.


Terrori-iskut lukuina


Europolin mukaan 62 ihmistä kuoli 33 terrori-iskussa EU:ssa vuonna 2017, kun taas vuonna 2016 vastaavat luvut olivat 13 iskua ja 135 kuolonuhria. Kumpanakin vuonna jäsenvaltioiden hallitukset luokittelivat vain kymmenen iskua loppuun asti viedyiksi, sillä ne saavuttivat kohteensa. Vuonna 2017 peräti 23 iskua estettiin tai epäonnistui, kun vuonna 2016 vastaava luku oli kolme.


Vuonna 2015 terrori-iskujen kuolonuhrien määrä oli ennätysmäiset 150, kun vuonna 2014 terrori-iskuissa kuoli vain 4 ihmistä EU:ssa. Vuoden 2017 iskuissa uhreja oli jo selvästi vähemmän.


Europolin terrorismin vastaisen keskuksen ECTC:n johtaja Manuel Navarrete esitteli EU:n terrorismitilannekatsauksen parlamentin oikeus- ja sisäasioiden valiokunnalle 20. kesäkuuta ja totesi: ”Iskut eivät ole yhtä hyvin suunniteltuja. Niitä on enemmän, mutta onneksi ne tuottavat vähemmän uhreja.”


Tilanne vuonna 2017


Vuoden 2017 yhteensä 33 iskusta kymmenen vietiin loppuun asti, 12 ei saavuttanut kohdettaan ja 11 estettiin, pääasiassa Ranskassa ja Iso-Britanniassa.


Kuolonuhreja iskuilla oli yhteensä 62:

  • Iso-Britanniassa 35
  • Espanjassa 16
  • Ruotsissa 5
  • Ranskassa 3
  • Suomessa 2
  • Saksassa 1

Lisäksi 819 ihmistä loukkaantui.


Terroriuhkaan liittyviä pidätyksiä tehtiin yhteensä 705 kappaletta 18 jäsenmaassa. Pidätyksistä 373 tehtiin Ranskassa.


EU-tason yhteistyö tuottaa tuloksia


EU-maiden välinen yhteistyö ja tiedonjako ovat auttaneet estämään iskuja sekä ehkäisemään tai rajoittamaan niiden vaikutuksia Navarreten mukaan.


”Uhat tunnistetaan aiemmin, koska tiedustelupalveluiden ja poliisien työkaluja käytetään paremmin. Estämme iskuja ja vähennämme uhrien ja loukkaantuneiden määrää”, Navarrete selitti.


Mahdolliset uhat


Navarreten mukaan ”yksi suurimmista uhkakuvista on, että vierastaistelijoina pidätettyjä henkilöitä päästetään vapauteen liian nopeasti”.


Suurimman osan iskuista tekee nykyään ”paikallinen terroristi, joka on radikalisoitunut kotonaan” matkustamatta välttämättä lainkaan konfliktialueille Syyriaan tai Irakiin, Navarrete jatkoi.


”Konfliktialueilta palaa yhä ihmisiä, mutta luvut olivat erittäin alhaisia vuonna 2017.”


Terroristit eivät kulje samoja reittejä maahanmuuttajien kanssa


”Emme ole huomanneet terroristien käyttävän järjestelmällisesti samoja reittejä kuin maahanmuuttajien”, Navarrete sanoi.


Europol on kuitenkin tunnistanut ”joitakin terroristeja”, jotka pyrkivät Eurooppaan maahanmuuttajien mukana, ja sen vuoksi se on vahvistanut yhteistyötään Kreikan ja Italian kaltaisten maiden kanssa ja on varuillaan.


Lue lisää