EU taistelee terrorismia vastaan 

 
 

Terrorismin torjuminen on yksi EU:n prioriteeteista. Kokosimme yhteen tärkeimpiä faktoja terrorismista ja EU:n toimista sitä vastaan.

Sotilaita kadulla. Kuva: Manu Sanchez, Unsplash 

Terrorismi Euroopassa

Viime vuosina terroriuhka ja jihadististen terrori-iskujen määrä on kasvanut Euroopassa. Selkeä muutos tapahtui vuonna 2015, jolloin satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen hyökättiin Pariisissa.

Europolin mukaan vuonna 2017 tapahtuneissa terrori-iskuissa kuoli 62 ihmistä EU:ssa. Vuonna 2016 iskut vaativat 135 kuolonuhria. Vuonna 2017 iskuja estettiin tai ne epäonnistuivat paljon useammin kuin vuonna 2016.

Lisää tietoa ja tilastoja terrorismista Euroopasta viime vuosina löydät artikkelistamme.

EU:n toimet terrorismin torjumiseksi

Uusien terrori-iskujen estämiseksi EU on muun muassa tehostanut tarkastuksia ulkorajoillaan, parantanut poliisien ja oikeuslaitosten yhteistyötä epäiltyjen löytämiseksi ja syyllisten kiinnisaamiseksi, etsinyt keinoja terrorismin rahoituksen estämiseksi, pyrkinyt vähentämään järjestelmällistä rikollisuutta ja ehkäisemään radikalisoitumista.

Infografiikka ja videot kertovat lisää EU:n terrorismin vastaisista toimista.

Parlamentin ehdottamia parannuksia

Heinäkuussa 2017 Euroopan parlamentti perusti terrorismia käsittelevän erityisvaliokunnan arvioimaan, miten terrorismin vastaista työtä voitaisiin tehostaa EU-tasolla. Valiokunta valmisteli mietinnön, jossa se antoi suosituksia konkreettisista toimista, jotka komission tulisi sisällyttää lainsäädäntöön. (Huom. Euroopan parlamentilla ei ole oikeutta tehdä lainsäädäntöaloitetta alalla.)

Lue lisää meppien suosittelemista toimista.